Thomas Nilsen, nestleder i Bryne Rockeklubb synes det er flaut at Time kommune fremdeles ikke kan tilby rockerne et bedre øvingslokale enn en container.
For fire år siden var Bryne rockeklubb den største i sitt slag i Norge. Klubben hadde flotte lokaler på Meieriet, og 30 band var medlemmer. Nå er øvingslokalet en container på en parkeringsplass, og de fleste banda er historie.
- Vi hadde et levende miljø med tre øvingslokaler, kafé og en scene, men da Meieriet ble solgt for å bli kjøpesenter, hadde vi ingenting å gå til, sier nestleder i Bryne rockeklubb, Thomas Nilsen.
Container
Etter ett år uten tilbud og et enormt frafall fikk de et midlertidig tilbud. Kommunen satt opp en trang container på parkeringsplassen ved rådhuset på Bryne. Herligheten koster hvert av bandene 7.200 kroner i året.
- Vi ble fortalt at det skulle være midlertidig, men vi har vært her siden 2003. Kommunens oppførsel er rett og slett flau, sier Nilsen.
Brynes musikkmiljø har vært godt kjent i regionen i mange år. De hadde Natt Rock, Brynerock ble et begrep, og byen ble døpt om til Bryne Rock City. Det ble det brå slutt på. Uten tilbud har de vanskelig for å opprettholde trykket.
I stedet for å kunne drive med musikk består medlemskapet i dag i stor grad av å kjempe for å få lokaler å øve i og å få et samlingssted for de musikkinteresserte. Bryne rockeklubb har i dag tre medlemsband. Nestlederen er langt fra fornøyd med dette. Han tror konsekvensene av manglende tilbud kan bli alvorlig.
Hærverk og hasj
- I dag har ungdommene veldig lite å gjøre her ute. Alternativene er omtrent å røyke hasj eller å gjøre hærverk. Vi trenger et tilbud til unge musikere, sier en engasjert Nilsen, som selv spiller i Three Star Hotel.
Han husker tiden på Meieriet da han var noe yngre. Det ble et samlingssted der de eldre inspirerte de yngre. I den kalde Containeren er det så vidt plass til ett band. Den er i relativt dårlig stand og trenger en del nytt utstyr. Siden nedleggelsen av Meieriet er den eneste støtten de har mottatt fra kommunen, et trommeskinn.
- Dette sier noe om holdningen kommunen har til oss og det vi driver med. Det er dumt at de ikke ser at det vi gjør er verdifullt og ikke gir oss støtte. De sier at kultur er viktig, men kommunen viser at de er relativt konservative på dette området.
Nilsen ser for seg at mange av de unge spirene som ikke har fått spille, kunne vært et helt annet sted om forholdene var lagt til rette for dem:
- Du har jo ikke råd til å kjøpe slagverk når du er 12 år gammel. Kommunen er nødt til å stille opp.
Selv om rockemiljøet har blitt mindre på grunn av de manglende øvingslokalene, er det ingen tvil om at interessen er stor fremdeles. Bryne-publikumet vil fortsatt ha rock.
- Når vi arrangerer konserter på Bryne, trekker det fortsatt et stort publikum. Rundt 150 personer dukker opp. Det er et ganske stort tall. På tilsvarende arrangement i Sandnes og Stavanger møter 50 – 70 publikummere opp, sier Nilsen.
Vil til Møllå
Nå jobber Bryne rockeklubb for å få lokaler på Møllå. Her har både kunstforeningen og pensjonistforeningen fått plass. Bryne Rockeklubb føler seg imidlertid ikke særlig velkommen her.
- De har mange fordommer mot oss og ønsker ikke å ha oss inn, men vi skal lage et forslag og sende inn til kommunen. Om ikke annet vil vi i alle fall prøve å få flyttet containeren ned utenfor Møllå, slik at vi i hvert fall kan gjøre et forsøk på å skaffe et miljø rundt rocken. Vi prøver igjen med et nytt forslag neste år, sier en oppgitt Nilsen.
Lover nye lokaler
-Per dags dato er musikkcontaineren alt vi har å tilby som øvingslokale, men vi jobber med å finne nye lokaler, forteller fritidskonsulent i Time kommune, Lars Staveland.
Ifølge Staveland benytter fem ulike band seg av containeren for tiden. Det er fremdeles ledig kapasitet hvis nye band skulle melde sin interesse. Containeren skal være fullt utstyrt, bortsett fra gitar og bass. Leia er 200 kroner i måneden for band der medlemmene er under 18, og 350 kroner i måneden for de som er eldre. Men også Staveland innrømmer at dette tilbudet ikke er godt nok.
- Etter at meieriet ble lagt ned, stod rockerne på Bryne uten øvingslokaler. Containeren var ment å være en rent midlertidig løsning til vi fikk stablet et nytt tilbud på beina.
Men slik gikk det altså ikke. Nesten tre år etter at meieriet ble lagt ned, er containeren fremdeles i bruk.
- Det er klart at musikkmiljøet svekkes av at der ikke finnes en ordentlig samleplass for ungdommer som spiller i band. Vi trenger et større sosialt miljø. Containeren bidrar i dag til at der finnes et slags miljø, men det finnes klart et større potensial her, mener Staveland før han legger til:
- Vi er hele tiden på utkikk etter nye lokaler, og er i dialog med politikere i kommunen som viser interesse for at rockerne skal få en bedre tilholdsplass. For tiden prøver vi å få til noe i kjelleren på Mølla. Vi har en dialog på gang, og innen et år håper vi å ha på plass nye øvingslokaler, forteller Staveland.
Øvingslokaler på Jæren
I Time kommune er en container det kommunen kan tilby unge rockere. Hvordan står det til i de to andre Jær-kommunene?
Klepp:
Kommunen kan tilby unge rockere to ulike steder å øve i. Axis er navnet på et nytt kultursenter for ungdom. Senteret kan tilby et stort nytt øvingslokale med nytt utstyr ifølge fritidskonsulent i Klepp kommune, Liv Øvregaard. I tillegg finnes også det mer etablerte Storhaug musikksenter.
- Vi kan tilby tre øvingslokaler, der ett av rommene er fullt utstyrt med trommer, forsterkere og sanganlegg, forteller daglig leder på senteret, Gunnar Tønnesen. Hver person som benytter seg av lokalene, må ut med 800 kroner i året til kommunen.
- Da kan de øve så mye de vil, bare der er ledig plass. I dag dekker vi det behovet som finnes i kommunen, sier Tønnesen.
Alderen på de som benytter seg av øvingslokalene, er fra 14 år og oppover til de som er godt voksne.
- Lokalene er åpne for alle band, så sant minst ett av medlemmene kommer fra Klepp, understreker han.
Hå:
På kulturtorget på Nærbø finnes der et potensielt øvingslokale utstyrt med blant annet to trommesett, keyboard og gitarer.
- Så langt er det ingen band som har meldt sin interesse, opplyser leder av Hå Kulturtorg, Ingunn Bjorland, men legger til at hvis noen gjør det, så skal de få benytte seg av lokalene gratis.
- Vi er en langstrakt kommune. Derfor prøver vi å legge til rette for at det skal være mulig å øve på skolene. Her skal det også være mulighet for å låne utstyr, forteller Bjorland.
- I tillegg arbeider vi med planleggingen av et prosjekt som går ut på å få på plass bandundervisning rundt omkring i kommunen, sier Bjorland.
Tekst: Katrine Mathisen
Redaktør -