Jærmuseet i vinden

01.09.2007
Jærmuseet i vinden
- Mange blir nok overrasket når de kommer hit, for vi driver museum på en annerledes måte. Her er det lov å ta og føle på de fleste gjenstandene, sier sjefskonservator Målfrid Grimstvedt ved Vitengarden.

Jærmuseet er i vinden som aldri før. Etter museumsreformen i 2002, hvor flere av museene på Jæren ble slått sammen, kan man skryte av 75.000 besøkende årlig. Sjefskonservator Målfrid Grimstvedt har grunn til å være fornøyd.

- Vi satser på barn- og unge, og det ser vi ut til å lykkes med, smiler hun, mens hun viser oss rundt på Vitengarden på Kvia. Museet er ikke et museum i tradisjonell forstand, men et eldorado for lærevillige barn.

- Mange blir nok overrasket når de kommer hit, for vi driver museum på en annerledes måte. Her er det lov å ta og føle på de fleste gjenstandene. Det finnes ikke mange ting utstilt i en monter her, forklarer Grimstvedt.

 

Oppdagelsesferd

Her kan både barn og voksne går på oppdagelsesferd. I museet er arbeidet med siloslått beskrevet i detalj, og det er mulig å selv ta del i prosessen i en egen rigg utviklet av Jærmuseet. Og hvis du lurer på hvordan ei ku ser ut innvendig, så har du full anledning til å studere dette ved siden av. Silofôret havner nemlig i mattrauet til ei ku i museets kunstige ”fjøs”.

 

Lærer mye

Honningbier og slaktekyllinger i skjønn forening med avanserte roboter og produksjonsutstyr for ploger. Lærer ungene noe av dette, da? Svaret må bli ja. I Jærmuseets stab på 30 personer, jobber flere pedagoger som har ansvar for undervisningsopplegg rettet mot både barnehager, barneskoler, ungdomsskoler og videregående skoler. I fjor var mer enn 12.000 skoleelever med på undervisningsopplegg i regi av Jærmuseet. Og tendensen er stigende.

- Interessen fra skolene er faktisk så stor, at vi har måttet si stopp i noen tilfeller, sier sjefskonservator Grimstvedt. Skoler fra Egersund i sør til Finnøy i nord kommer til Vitengarden for å ta del i undervisningsopplegget.

 

Mange museer under én paraply

Jærmuseet ble etablert i 1985, men måtte drive i nesten ti år uten eget bygg. Museumsbygget stod først ferdig i 1995, og ble utvidet i 2002. Kviagarden – i sin tid landets første gårdsbruk drevet på helårsbasis som museum – ble pusset opp og åpnet i 1992.

Men Jærmuseet er mye mer enn bare Kvia. I Sandnes driver man Vitenfabrikken, som et sambruk mellom Krossens Havremølle, bymuseet og Abel-loftet. Byggingen av et storslagent Vitensenter er i gang, og allerede neste år – i kulturbyåret – skal dette innvies.

Ellers hører Grødalandstunet, Limagarden, Haugabakka, Sjøbruksmuseet og Varden redningsmuseum til under Jærmuseets paraply.

- Jærmuseet er et regionmuseum for hele Jæren. I tillegg til at vi trekker publikum til hovedanleggene våre, prøver vi også å få dem ut til de lokale anleggene. Derfor har vi undervisningsopplegg ved de lokale anleggene i 1-2 uker i slengen, forklarer Grimstvedt.

 

Vitenvogntog

Selve sammenslåingen av museene kom som følge av en museumsreform iverksatt av Kulturdepartementet. Målsetningen er å redusere dagens 800 småmuseer til 100 store på landsbasis.

Sammenslåingen har stort sett virket positivt, skal vi tro sjefskonservatoren:

- Vi får større faglige ressurser, og oppnår også en effekt på markedsføring, sier hun.

Jærmuseet er ett av seks regionale vitensentre i landet, og vår region dekker Rogaland og Agder-fylkene. For å nå ut i grissgrendte strøk, har Jærmuseet – som det eneste vintensenteret i landet – et vogntog som utgjør et vitensenter på hjul. Under tittelen ”Science Centre” reiser lastebilen rundt og setter opp flyttbare utstillinger på skoler og andre egnede steder i de tre fylkene.

 

Av Tom Gaudland (tekst og foto)

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Jærmuseet, Målfrid Grimstvedt,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...