For syvende gang arrangeres det festival til ære for den som kan brukes til alt – poteten. I spissen står som vanlig potetgeneral Olaf Ausdal, og i år lokker han med verdensrekordforsøk.
Mellom 15. og 19. september står poteten igjen i fokus på Jæren. Onsdag 15. tas nemlig potetene opp av hundrevis av barnehagebarn og skoleelever på Planteforsk på Særheim. Etter det følger flere dager med potetmarked, underholdning, potetkulturkveld, akevittseminar, dans, komlekafé og generelle potetaktiviteter. Hvem skulle tro at man kunne gjøre så mye ut av en beskjeden matplante?
- Vi har bygget hele festivalen rundt poteten fordi vi pleier å si at den er både mat, drikke og kultur, og det har vært relativt enkelt. Men det setter jo litt krav til kreativiteten når man skal finne på nye ting hvert år, forteller Ausdal.
I fjor arrangerte de for første gang verdensmesterskap i eplekjerringbæring i forbindelse med festivalen, noe som innebærer løping i trapper med eplekjerring på ryggen. Nytt av året er forsøk på å lage verdens største komle og bli registrert i Guinness’ rekordbok. Under festivalen vil det også foregå en konkurranse i den noe mystiske idretten ”Eplegreibhiving”. Nåvel, man kan kanskje ikke kalle det en konkurranse når spenningen ikke er så skyhøy i forhold til hvem som stikker av med seieren.
- Det er han samme som vinner hvert år, og han trener til dette her, ler potetsjefen.
Populær potet
Man kunne kanskje tro at den vanlige, trauste matpoteten kommer i skyggen av alle disse potetrelaterte festlighetene, men det er feil i følge Ausdal.
- Vi begynner å rigge og sette opp til messedelen fredag klokken 12, og i fjor solgte vi 300 bøtter med poteter på Torget allerede før vi åpnet. De får bøtten på kjøpet, så vi pleier å si at vi supplerer hele Bryne med vaskebøtter, smiler han.
Ausdal anslår at rundt 50 tonn poteter og hele 3000 komlemiddager ble solgt under fjorårets potetfestival. Festivalen, som blir arrangert i samarbeid med Bryne Musikkorps, forventes også i år å ha rundt 20 000 besøkende. Sjefen selv gleder seg mest til Gråtassparaden med påfølgende traktorkengoppvisning, som for de uinnvidde betyr en mannekengoppvisning for traktorer.
- Hvis vi får det til så blir det noe tøft, nytt og annerledes.
Dans på torget
Potetentusiasten gleder seg også til fint vær, yrende folkeliv og sultne jærbuer og turister som tar med seg det gode humøret på festival.
- I fjor delte vi ut ett tonn jærske grønnsaker gratis, og det var så populært at vi vil gjerne gjøre det igjen, sier han.
Kiloprisen på poteter vil for øvrig være den samme over hele Jæren disse dagene.
Musikk hører også potetfesten til, skal vi tro Ausdal, alt fra dansemusikk til salmer. På lørdagen blir det mulighet for å svinge rockefoten på Bryne Torg til toner av Ållveltes. I det samme teltet blir det gudstjeneste søndag morgen.
- Potetentusiasmen spenner helt fra prekestolen til dansegulvet! sier Ausdal.
I say potato…
Vi lurer på hva som er potetgeneralens favorittmåte å innta potet på, og svaret kommer lynkjapt.
- Det er jo å drikke den som akevitt! ler han.
- Og hvis du skal bruke potet som mat så er jo komle veldig godt. Og råstekte poteter. Og så liker jeg å tørke og bake poteter med krydder og urter. Jeg spiser poteter på alle mulige vis.
Nye poteter er så gode at de spises til og med til dessert med skrell og alt i følge Ausdal.
- Blir du aldri lei av poteter…?
- Nei.
Redaktør -