Leder Brynebyen

01.10.2008
Leder Brynebyen
Kari Kverneland Kastmann

En tung og mørkegrønn rokokkotapet rammer inn rommet i det gamle apoteket i Meierigaten 4. Vi er på kontoret til Kari Kverneland Kastmann, lederen av Brynebyen. Det er rundt et år siden den gamle handelsforeningen ble lagt ned, og erstattet av Brynebyen næringsforening.

- En handelsforening på en så liten plass som Bryne var det nesten ikke grunnlag for å drive, svarer Kastmann på spørsmål om hvorfor endringen ble gjort. Foreningen hennes har medlemmer blant gårdeierne, butikker, det meste av banknæringen, finans, forsikring og en del industri.

- Vi ønsker å være et høringsorgan for de sakene som næringslivet på Bryne er opptatt av, og en pådriver mot kommunen for å få gjennomført ting som vi synes er viktig.

- Som for eksempel?

Kastmann tenker seg litt om før hun trekker fram et eksempel:

- Vi ønsker blant annet å skape en arena der næringsliv og ungdom kan møtes med tanke på rekruttering. Vi jobber med belysning, og vi vil i det hele tatt ta fatt i dette med estetikk, renhold, og saker som snøbrøyting. Det er nok av prosjekter, men vi må selvsagt prioritere, og det er medlemmene som initierer sakene, sier Kastmann.

Dette første året har hun hatt fokus på medlemsverving, og det å utvikle et tilbud som er interessant nok for å tilterekke seg medlemmer.

- Hvordan har du gått fram for å verve medlemmer?

- Vi har vært flinke med sentrumsaktiviteter, og det vil vi fortsette å være. Vi har både potetfestivalen, Jærdagen og Jærnåttå, og nå jobber vi også med en lysfestival.

Kastmann er også involvert i andre ressursgrupper i kommunen knyttet til byutvikling.

- Jeg sitter i næringsforeningen for hele Stavangerregionen, og i ressursgruppen for Sandnes og Jæren. Her jobber vi med saker som infrastruktur, bompenger, og vi ser også på kommunestrukturen. Er den rasjonell nok for næringslivet?

- Er den det?

- Spør du næringen så hadde det vært en stor fordel med større strukturer, svarer Kastmann.  

 

Framtiden for Bryne

- Hvordan ser du på utviklingen til Bryne?

- Bryne kommer til å bli det nye kraftsenteret på Jæren. Det blir definitivt byen på Jæren.

Det ligger også inne i de overordnede fylkesplanene som sier at Bryne skal bli handelssenteret på Jæren. Dessuten ligger vi gunstig plassert geografisk.

- Har det ikke vært sånn lenge?

- Jo, for så vidt. Men det som skjer er at hvert sentrum bare vil forsterke sitt eget sentrum. Det er naturlig, ingen gir fra seg noe frivillig, i hvert fall ikke de som driver næring. Jo bedre tilbud en har, både når det gjelder handel og kultur, jo flere folk vil en tiltrekke seg. Uteliv, servering, kultur, handel, idrett, lag og aktiviteter øker livskvaliteten og gjør at folk ønsker å bo, jobbe og gå på skole her.

- Har Brynes posisjon sånt sett noen gang vært truet?

- Det tror jeg ikke, sier Kastmann, men legger til:

- Klepp har vist en enorm vilje til å utvikle sitt sentrum, og de ligger tett opptil hverandre geografisk. Det kunne sikkert godt gått begge veger. Jeg tror at landsgymnaset i sin tid var veldig viktig for utviklingen av Bryne. Det var bare noen få steder hadde en slik skole. Og her på Bryne blir det fortsatt satset en del på videregående skoler.

- Hva med Forum Jæren?

- Det er veldig bra for Bryne at noen våger å ta sånne store utviklingsprosjekt. Jeg har inntrykk av at Jærbuen er litt sånn som bare ”jær det”, og det er jeg kjempeglad for, sier Kastmann.

 

- Hvor lenge har du tenkt å være i denne stillingen?

- Jeg ser jo at det fortsatt er spennende prosjekter og mye å gjøre før foreningen er oppe og går. Så lenge vi er på veg dit kommer jeg nok til å være her.

- Hva er det som driver deg?

- At jeg får være med å skape noe. Jeg har jo røtter til Bryne, og det er utrolig kjekt å jobbe her. Det er mange trivelige og inkluderende folk, og det er lett å få ting gjort. Jeg har vært ganske aktiv i samarbeidsgrupper i Stavanger, og jeg har merket at avstanden fra beslutning til handling er kortere her enn i Stavanger.

 

Knytning til Bryne

Kastmann har det meste av bakgrunnen sin fra varehandel og innkjøp. Før hun i fjor høst ble tilsatt som leder i den nyopprettede næringsforeningen drev hun kjøpesenteret Stavanger Storsenter. Hun bor i Sandnes og er gift med Brynemannen Rune Kastmann. Sammen har de tre gutter som alle er i ferd med å bli voksne.

- Hvilken knytning har du selv til Bryne?

- Jeg har vokst opp på Kverneland, og i min tid måtte vi til Bryne for å gå på ungdomsskolen. Det var også her vi gikk på kino og traff spennende gutter, sier Kastmann og smiler.  

- Jeg var litt spent når jeg skulle begynne å jobbe her igjen. Jeg spurte meg selv om jeg fortsatt kjenner noen her ute. Men det viste seg at det var fort gjort å komme inn i miljøet igjen, og jeg har truffet mange kjente som jeg ikke hadde sett på tjue år, sier Kastmann begeistret.

 

Jærnåttå og Jærdagen

Det var ikke like populært blant alle at administrasjonen av Jærnåttå og Jærdagen ble slått sammen. Kastmann er den som leder arbeidet med de to arrangementene.

- Det vi opplevde i år når vi flyttet Jærdagen ned til sentrum, var at det var så mange overlappende aktiviteter. Det var blant annet felles scene med underholdning både dag og kveld. Det ble mer hensiktsmessig å markedsføre det som et totalarrangement. Mange praktiske forhold som det å gjøre avtaler med grunneiere, risikoanalyse, kontakt med brannvesen og politi, gjør at dette er en bedre løsning. Vi så helt tydelig at det var behov for var en mye sterkere koordinering, sier Kastmann. 

- Nå har vi laget en gruppe som skal jobbe fram hele arrangementet. Arild Otto tar seg av stands, Ellen Vik tar markedsføringen, Ommund Nordheim er bookingansvarlig og Tone Skrudland har ansvaret for underholdning og mat, sier Kastmann, og legger til:

- Det er ikke snakk om at Jærnåttå skal legges ned som noen kanskje har fått mistanke om. Vi vil forsøke å lage et enda bedre arrangement neste år, avslutter Kastmann.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Kari Kverneland Kastmann, Brynebyen,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...