Spøkelser på Obrestad fyr

01.06.2010
Spøkelser på Obrestad fyr
I dette oppholdsrommet på Obrestad fyr har lydkunstner Per Platou forsøkt å gjenskape en tenkt virkelighet fra sommerdager i 1942 da tyske soldater var utstasjonert her.

Lydkunstneren Per Platou har tatt utgangspunkt i et bilde med sommerutstillingen på Obrestad fyr. Bildet viser de to tyske soldatene Jonny Winkler og Herbert Tiller som under krigen var stasjonert nettopp her på fyret på Obrestad.

 Platou kan fortelle Jærbuen at han verken er spesielt interessert i krigen, eller at han har særlig greie på den. Men så utspant det seg heller ingen krigshandlinger ved fyret der så mange som 120 mann var stasjonert på det meste. Kunstneren har konsentrert seg om våren og sommeren 1942, og gjennom lyder forsøker han å skape et bilde av hva som kan ha skjedd i tyskernes oppholdsrom ved fyret. Utstillingen har han kalt ”Jonny Winklers Kanon”.

- Dette er en såkalt lydutstilling. Installasjonen består av tolv veldig små høytalere som er plassert forskjellige steder rundt i fyrbygningen, hovedsaklig i kjellerrommet der jeg innbiller meg at soldatene hadde et oppholdsrom, forklarer Platou.  

 

To soldater

Det var spesielt et bilde som satte det hele i gang.

- I stedet for å ta den offisielle krigshistorien som mange kan langt bedre enn meg, så var det noe med denne historien. Det var spesielt et bilde som snakket til meg på en måte. På bildet ser vi blant annet kokken Jonny Winkler og telegrafisten Herbert Tiller. Ved hjelp av offentlige bibliotek, slektsgransking og samtaler med folk har jeg funnet ut så mye jeg kunne om disse to. De var blant de første femten som kom til Obrestad, forklarer Platou, som ved hjelp av dette materialet har forsøkt å skape en tenkt virkelighet blant soldatene på fyret.

 

Krever stille observasjon

- Det blir jo selvsagt mye spekulasjon. Du kan godt kalle det en lek med fakta. Men filosofisk sett så er jo all fakta påstander satt i et bestemt system. Hva er egentlig virkelig og hva er ikke virkelig? Vi vet jo selvsagt ikke hvordan soldatene hadde det der ute, og jeg har derfor tillat meg å spekulere litt. Det har jeg gjort med å lage lyder som kanskje kan få fantasien til å løpe litt for de om tar seg tid til å være i rommene, sier Platou. Han understreker at utstillingen krever litt varhet fra tilskuerens side, og at det kan være en ide å komme alene, eller bare noen ganske få.

- Det er kanskje ikke en utstilling der du tar med hele familien med mange barn, råder Platou litt forsiktig.

 

Spesielt vennskap

- Hva er det mer bestemt du har sett for deg?

- Jeg skal være litt forsiktig med å fortelle hva jeg tenker. Jeg vil jo at folk skal danne seg sine egne bilder. Men det jeg har funnet ut er at Winkler kom fra en veldig ressurssterk familie som var dominerende i en liten by sør i Tyskland. Store deler av slekten emigrerte til østkysten av USA etter krigen. Der har de nylig hatt et slektstreff og de har startet en nettside. Det var litt vanskeligere å finne ut ting om Herbert Tiller. Han kom fra nord i Tyskland, og fra en litt mindre ressurssterk familie. Men det er noen indikasjoner på at disse to hadde en felles kulturinteresse, og utviklet et vennskap som gikk litt utover de militære macho verdiene som kunne gå på sport, styrke og helse, forklarer Platou.

 

Fra Obrestad til Østfronten

De to soldatene er ikke lenger i live.

- Det jeg vet er at Winkler levde til han ble 88 år gammel, mens Tiller ble sent fra Obrestad til Østfronten. Der døde han, forklarer Platou, som også spekulerer i om forholdet til en offiser kan ha ført til at Tiller ble sendt til Østfronten.

- Det kunne skje med soldater som for eksempel hadde brutt med en eller annen kodeks, eller kommet på kant med en av offiserene. Det var jo noen offiserer som ikke var spesielt populære blant soldatene. Jeg spekulerer litt i om deres nære vennskap kan ha ført til den enes fall på en måte, sier Platou.

 

Spøkelser på Obrestad

- Jeg vil si at dette er en litt annerledes del av krigshistorien enn den jeg har vokst opp med. Vi har jo alltid hørt om de slemme og de snille. Dette er jo bare om tyskerne og deres indre forhold. De er jo samlet under veldig spesielle omstendigheter med en ytre trussel, og det skaper et trykk. Jeg ser på hva som kan skje av følsomhet i en slik situasjon. Kan det vakre overleve i en grusom verden? Det er kanskje et litt banalt å spørsmål, men det er det jeg har lekt med, sier Platou, og kommer inn på spøkelser:

- Jeg vet at det har vært lett etter spøkelser på Obrestad fyr tidligere. Men de fant ingenting, og var visst veldig skuffet. Men jeg lette og fant spøkelsene. Det var veldig interessant, avslutter lydkunstneren Platou.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...