Arkadij. Sovjetsoldaten i Bjerkreim og andre skjebner fra 2. verdenskrig
Midtvinters 1945 flyktet den 25 år gamle krigsfangen Arkadij Bojarintsev fra fangeleiren Forus nær Sola flyplass. Han hadde vært soldat i Den røde arme og var tatt til fange av tyskerne i 1941.
Som krigsfange ble han satt til arbeid i leirer i Latvia og i Tyskland. 1944 ble han overført til Norge og havnet i fangeleiren Forus. I 1945 flyktet han fra leiren og bega seg på vandring østover. Han mente han skulle nå til det nøytrale Sverige for derfra å komme seg tilbake til fedrelandet. Det fortelles i boken om Arkadijs barndom og ungdom, om hans familie og om forholdene i Sovjet på den tiden han vokste opp. Hovedtema i boken er flukten gjennom Rogaland hvor han først på egen hånd vandret mot øst, og hvorledes han ble hjulpet av pålitelige nordmenn med skjul, mat, klær og følge fra gård til gård. I tre måneder ble han holdt gjemt i en fjellhule i Bjerkreim. Etter freden i mai 1945 ble Arkadij sammen med de andre tidligere sovjetiske krigsfangene og tvangsarbeiderne sendt hjem til Sovjet. Arkadij hadde lovet å skrive, men hjelperne i Bjerkreim hørte aldri noe fra ham. Først i 2012 fikk de kjennskap til Arkadijs skjebne etter hjemkomsten, og at han døde i 2007.
Forfatteren beskriver hva som hendte den hjemvendte Arkadij, og peker med eksempler på hvorledes livet og systemet i Sovjet var preget av frykt og skam, og at mange av dem som hadde vært krigsfanger under krigen derfor helst holdt en lav profil.
Bjørn Bratbak (f. 1937) er utdannet offiser i Hæren og ble senere byråkrat i Oljedirektoratet. Han er nå pensjonist.
Han har skrevet en rekke bøker, blant annet Russerne i Eikvåg (med Aleksandr N. Nortsjenko, 2005), Polsk grinifange - norsk sjøkaptein (2006), Borivoj - det russiske forliset utenfor Jærens rev i 1919 (2008), Ivan Holmsen - en norskfødt general i den russiske hær (2009), Russere langs norskekysten - skipsfart og forlis (2012).
Han er tildelt det russiske forsvarsdepartementets "Fortjenestemedalje for bevaring av minnet til de falne forsvarere av fedrelandet".
Anna Hovhannisyan