Reisemedisin

03.02.2020
Reisemedisin
Gyldendal forlag
Reisemedisin

Skal du langveis fare?

Skal du langveis fare er boken Reisemedisin av Ivar Helle og Gunnar Halse en klassiker som nå er ute i 5. utgave og på den måten berettiger sin plass som en reiselitteraturens ener når det gjelder råd for helse og sykdom under opphold i utviklingsland.

 

Nå må man ikke ta dette med «opphold i utviklingsland» som noe hinder fra å lese denne boken om man skal til f.eks. Thailand, Sri Lanka, Kina eller land i Afrika. Denne boken gir råd og dåd underveis, og det kan bli skjebnesvangert for den enkelte å ikke kjenne enkle råd og få veiledning om uhellet skulle være ute. Her er det svært mye nyttig å hente for den som er opptatt av helsa si.

Nå er det slik at ulike helsestasjoner, vaksinasjonsklinikker og fastleger gir råd til den som skal ut å reise, men denne boken strekker seg et eller to skritt lenger.  Den forteller inngående om hvilke vaksiner man bør ta og hva man rett og slett bør tenke på når det gjelder opphold i land med en annen type insekter, andre hygienevaner og andre regler for vann og mat enn det vi er vant med her hjemme på berget.

Insekter og stikk er kjent for de fleste. Malaria er noe man bør være klar over. Likeledes de vaksinene som er vanlige – gulfeber og hepatitt m.m. Men det er mye annet man også bør være klar over og Reisemedisin forklarer og viser vei.

Råd i forhold til toalett m.m. finner man også i denne boken. Og vann. Vann er viktig og et must for alle som er ute å reiser i «fremmede land». En enkel regel er å holde seg til enten kokt vann eller flaskevann. Enskjønt kokt vann kan også by på problemer og kan gi mageinfeksjoner og magetrøbbel, så det er klokest å holde seg til det som er «sterilt» og på flaske. Vann fra spring bør man aldri drikke i «fremmede land»; ikke en gang til tannpussen.

Under et opphold i et utviklingsland for noen år siden, hadde denne anmelder forstått det med å ikke drikke og bruke vann fra spring. Jeg kjøpte en halv flaske brandy og brukte den til å pusse tenner og gurgle munnen ved dagens begynnelse og slutt. Det gikk bra. Men en kamerat synes dette var en storartet måte å gjøre det på og kjøpte inn to liter til å ha på rommet. Sent og tidlig gurglet han munnen og pusset tenner. Det ble nesten for mye av det gode.

Jeg forteller dette fordi like viktig som å ta seg i akt, er det å ikke overdrive. Vanlige, vettuge regler og råd er like gangbare i utlandet som i Norge, og med sunt folkevett kommer man lengst – uansett hvor man er og oppholder seg.

Men det er likevel noe man bør tenke på: I Sørøst-Asia er det nå meldt om denguefeber. Det får man ved stikk. Da gjelder det å sette inn forebyggende tiltak mot dette. Det samme gjelder Zika og andre insektstikk som man kan lese om i denne boken som også tar for seg nyttige helseråd i forhold til sex – og i forhold til å reise med barn i andre land.

I sum er Reisemedisin en meget nyttig og anvendbar bok som en ved å lese kan spare seg selv for svært mange ubehageligheter.

Det er sagt at det å forebygge er langt billigere enn å behandle. Det er helt sant. Skal man langveis fare er det kunnskap som teller – og kunnskap man skal bruke for å forebygge. Boken Reisemedisin gir kunnskap på sitt område.

Det er bare å reise. God tur!

 

 

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...