Forfatterne Nils Helge Amdal (til venstre) og Jack Rostøl ønsker velkommen til tur sammen med Koll Kyllingstad (i midten) fra turoperatør Sverre Haga AS.
I fjor ga Jack Rostøl og Nils Helge Amdal ut bok om den dekorerte krigshelten og tungtvannssabotøren Kasper Idland fra Figgjo. Interessen for historien har vært stor. Nå inviterer forfatterne til tur i krigsheltens fotspor. Turen går selvsagt til Rjukan.
-Vi merker godt at vi har fortalt en historie folk gjerne vil høre. Det er mange som kommer for å høre på når vi forteller historien på forskjellige tilstelninger etter bokutgivelsen. Vi har vært på biblioteker, eldresentre, pensjonistforeninger og andre forsamlinger, både på dag- og kveldstid. Det er uansett mange som stiller opp. Kasper Idlands historie fenger folks interesse. Tungtvannsaksjonen fenger enda flere. Vi tror det også vil være stor interesse for en tur som denne, sier Jack Rostøl, som inviterer alle interesserte til å bli med på tur 17. – 19. august.
Stopp på Figgjo
Kompani Linge-mannen Kasper Idland var i kamper med okkupasjonsmakten flere steder i Sør-Norge. Det bærer turen preg av. Ruten er i stor grad lagt opp etter hvor Idland kjempet sine slag, og de to forfatterne vil være guider både underveis og på stoppestedene.
-Første stopp blir selvsagt Kasper Idlands hjemsted, Figgjo. Bare det bærer bud om at dette er en spesiell tur. Normalt venter vi med første stopp til vi er i Lyngdal. Det blir nok første gang jeg er med og stopper allerede på Figgjo når vi drar ut på langtur, sier bussjåfør Koll Kyllingstad.
Ruten går videre innom steder som Dirdal, Hunnedalen, Suleskard og Langelonå – steder med tilknytning til historien om Kasper Idland – før den ender på Rjukan og Rjukan fjellstue. Overnattingsstedet er heller ikke tilfeldig valgt.
-Rjukan fjellstue har vært fast samlingssted for tungtvannssabotørene ved markeringer og jubileer i ettertid. Innehaver Thor Nicolaysen kjenner flere av sabotørene, og er også opptatt av historien og tungtvannsaksjonen, forteller Jack Rostøl.
Hans kollega, Nils Helge Amdal, understreker også at Rjukan fjellstue er krigshistorisk grunn.
-Krigsskolen har årlige samlinger for sine kadetter på fjellstuen, og den blir også brukt regelmessig av engelske Royal Army, opplyser Amdal.
Tilrettelagte turer
Dag to av den planlagte turen går med til vandring langs sabotørenes rute mellom Fjøsbudalen og tungtvannsanlegget på Vemork.
-Vi legger opp til vandringer langs flere alternative ruter og med flere alternative vanskegrader, alt etter hvordan deltakerne er i form. Det blir guider og historier uansett hvilken rute folk velger å delta på, understreker Nils Helge Amdal og Jack Rostøl.
Deltakerne på turen skal også få muligheten til å ta en tur med taubanen Krossobanen, som trafikkeres av de to vognene Blåbæret og Tyttebæt, og som passerer over veien der sabotørene flyktet etter vel oppført oppdrag på Vemork.
-Banen ble i sin tid bygd av Norsk Hydro, fordi de mente folk trengte å se mer sol. Rjukan ligger mellom høye fjell. Sola er borte mange måneder hver vinter, forteller Jack Rostøl.
På hjemturens siste dag blir det også lagt inn en liten stopp på et slagsted. Det ble kjempet harde kamper i Vinjesvingen, med Kasper Idland som deltaker.
Redaktør -