Peggy og Øyvind Brunvær fra Lurarevyen opplevde rene prisdrysset under Revyfestivalen på Høylandet i fjor. –Det gir virkelig inspirasjon til å fortsette. Vi kan ikke gi oss nå, sier veteranene.
Lurarevyen gjør seg i disse dager klare for sin 19. revyproduksjon. Peggy og Øyvind Brunvær har vært sentrale i revygjengen siden starten i 1994. I fjor høstet både de og laget heder og ære for innsatsen med å spre latter og glede.
En stund før Revyfestivalen på Høylandet skulle arrangeres i fjor sommer, ble ekteparet, som er ildsjeler i og grunnleggere av Lurarevyen, informert om at de skulle tildeles Peter Bergs innsatspris.
-Det var både gledelig og overraskende at vi ble plukket ut blant de mange ildsjelene som finnes rundt om i hele Norge. Vi gledet oss over nyheten, og regnet med at vi hadde fått vår del av prisene som skulle deles ut, forteller de.
Slik skulle det ikke bli.
To priser til
Lurarevyen reiste til Høylandet med sketsjen «E.D.D.» - en sketsj full av ordspill rundt navnet på bandet DDE. Teksten var skrevet av Lurarevyens instruktør Trond Hansen. Den hadde vunnet den regionale konkurransen under Humorfestivalen i Stavanger, og var kvalifisert til konkurransen på Høylandet. Der stakk den av med to priser – Toillingprisen og prisen for Årets sketsj.
-Det var stas å komme hjem med tre priser etter turen til Høylandet. Det var en egen jury som delte ut prisen for Årets sketsj, men vi satte minst like stor pris på Toillingprisen. Der er det alle de involverte på festivalen, som teknikere, scenearbeidere og andre, som plukker ut sitt favorittnummer. Det var hyggelig å få den, sier Øyvind Brunvær, som selv var på scenen sammen med Trond Dahl i sketsjen «E.D.D».
-Det var en stor opplevelse bare å spille for 2.500 i salen, og på toppen av alt fikk vi være med og spille i en festforestilling sammen med andre prisvinnere i Olavshallen senere på sommeren, forteller han.
Selv om Lurarevyen var overrasket over all hederen på Høylandet, er det ikke første gang de mottar priser. De har vunnet flere priser på Humorfestivalen, på revyfestivalen på Fitjar, kultur- og innsatspris fra Sandnes kommune og de har fått tittelen Årets luring to ganger.
Lang fartstid
I Lurarevyen er Peggy Brunvær kunstnerisk leder, mens Øyvind Brunvær styrer skuta. Slik har det vært siden starten. De to har vurdert å gi seg, men de synes det er for kjekt å være med.
-Og vi har i alle fall fått ny giv etter innsatsprisen vi fikk i fjor, slår de fast.
De er ikke alene om å synes det er kjekt å spille revy på Lura. Revygjengen er liten, men sammensveiset.
-Vi er bare 16 medlemmer, og vi vil ikke være flere. Vi skulle gjerne ha ønsket nye, unge folk velkomne, men vi erkjenner at de som er med og spiller revy, de har et behov for å vise seg fram og vil ikke dele rampelyset med for mange andre. Så det er nok med 10 skuespillere på scenen. Når medlemmene har 11 1 års gjennomsnittlig fartstid, blir det smått med rekruttering, humrer Øyvind Brunvær.
Om det blir smått med rekruttering, blir samholdet til gjengjeld sterkt når folk tilbringer så mye tid sammen år etter år.
-Vi øver hver helg og en kveld i uka gjennom vinteren, og hver kveld i innspurten. Det er liten vits i å ha hytte i Sirdal når vi driver med dette, for å si det sånn. Dessuten involverer vi medlemmenes bedre halvdeler, og reiser mye sammen. Det er ingen som får lønn i Lurarevyen. Vi prioriterer heller å delta på festivaler eller konkurranser og å reise og se forestillinger som kan gi oss ny inspirasjon. Cirkusteateret i København er et eksempel på teater vi gjerne besøker, forteller Peggy og Øyvind Brunvær.
Ingen billige poeng
De trekker også fram seriøsitet som en årsak til at Lurarevyen gjør det bra. De legger mye ned i profesjonelle instruktører og er nøye på å lage tekster uten banning og billig underbuksehumor. Lurarevyen er ikke en typisk lokalrevy, tekstene inneholder heller underfundige ordspill og universell hverdagshumor som er like morsom for folk som ikke kommer fra Lura. Lurarevyens tekster har blitt framført av andre både på sommerrevyer i Sandefjord og på Chat Noir. Tekstene er ikke nødvendigvis rykende aktuelle, heller.
-Hvis vi er for aktuelle når vi skriver om høsten, er poenget ofte borte når revyen spilles om våren, sier Øyvind Brunvær.
Når Lurarevyen deltar i konkurranser, skal det også gjøres profesjonelt.
-Vi skal ha det kjekt når vi er ute på tur, men når vi går på scenen skal vi være godt forberedt, slår Peggy og Øyvind Brunvær fast.
Trond Hansen, kjent fra blant annet Lompelandslaget, har vært instruktør for de fem siste Lurarevyene. I år er det hans tidligere medspiller i Lompelandslaget, stordabuen Øyvind Angeltveit, som skal ta over regien. Det byttet framkaller litt skrekkblandet fryd på Lura.
-Vi har vært godt fornøyde med Trond, og det hadde vært veldig trygt å bruke ham igjen, men det er viktig å fornye uttrykket innimellom, sier Peggy Brunvær.
I tillegg til instruktør, leier Lurarevyen inn profesjonelle musikere til revyorkesteret sitt.
Spiller for fulle hus
Lurarevyen satte opp fire forestillinger av hver revy på Lura bydelshus de første årene etter oppstarten. En stund var tallet nede i tre. De siste årene har de spilt hele åtte forestillinger.
-Alle åtte er utsolgte, og vi kunne nok ha solgt enda flere billetter. Men det er grenser for hvor lenge vi kan holde på etter først å ha ofret så mye tid på øvinger hele vinteren. Vi har også tenkt på å spille i Sandnes kulturhus, men vi vil ikke ofre det intime preget og kontakten vi får med publikum her i bydelshuset, sier Øyvind Brunvær.
Den neste revyen har premiere 7. mars neste år. Forberedelsene starter i disse dager.
-Og hva kan du si om den revyen?
-Den inneholder nok et åpningsnummer, en pause midt i og et avslutningsnummer. Resten er ukjent, ler han.
-Nå sender vi vår store tekstbank over til instruktøren vår. Alle medlemmene er med i skriveprosessen vår, og vi skriver gjerne 70-80 tekster hvert år, men bruker bare 20 av dem. Så instruktøren får lete etter perler mens vi produserer nye. Selv starter vi prosessen med en hyttetur hvor alle får luftet det de måtte sitte inne med av positive og negative ting, forteller Øyvind Brunvær, som mener at en sånn utlufting er viktig for å få en mest mulig sammensveiset gjeng.
-Vi blir veldig godt kjent når 10 egoister skal spille ut hele følelsesregisteret sitt gjennom en lang vinter. Da må vi være trygge på hverandre, sier han.
Redaktør -