Noen tiår tilbake var dragebygging en svært populær aktivitet, men ”kunsten” står i fare for å gå i glemmeboken. Det vil Sola Drageklubb gjøre noe med, og 28. mai stiller de opp på Bryggen senter for å undervise i dragebygging.
- Dragen vi bygde i barndommen var den tradisjonelle korsdragen, en forholdsvis enkel drage som dessverre ikke fungerte særlig bra. De fleste bygde den feil, forteller Sveinung Dybvig, som er formann i Sola Drageklubb. Han har i femten år undervist i dragebygging, og nå får riskabuen muligheten til å lære hemmeligheten.
- Vi kommer til å se nærmere på en amerikansk variant av dragen, som er like lett å bygge som korsdragen, men som er mye lettere å fly, sier Dybvig.
At han har stor kunnskap om drager, er det ingen tvil om. Dybvig har undervist både lokalt og nasjonalt, og har til og med vært i barne-TV for å fortelle om denne spesielle formen for adspredelse.
- Vi skiller mellom en-snors, 2-snors og 4-snors drager. En-snors er dragetypen de fleste kjenner fra lek og fritid, men historisk har de vært brukt til løfting av kamerautstyr, meteorologiske instrumenter
og til og med mennesker, sier drageeksperten.
Dragen har vært nyttig som strategisk instrument i krig.
- Man sendte opp mennesker som skulle speide fra lufta både under første- og annen verdenskrig. De ble også brukt til å sperre bombefly utenfor byer og konvoier, sier Dybvig.
Drager med flere snorer er styrbare.
- De brukes mest til sport, det vil si surfing, ski og skøyter. De brukes også til å trekke en liten vogn, buggy, som har tre hjul og styres med føttene, forklarer drageeksperten.
Sola Drageklubb arrangerer Dragefesten på Sola, som er Norges eldste årlige dragefestival. Den arrangeres for 16. år på rad helgen 4. til 5. juni, og kanskje er det noen riskabuer som lar seg inspirere så mye av dragesporten at de ønsker å delta på festivalen…
Redaktør -