SLAGET PÅ LUTSI BLIR FILM

02.01.2006
SLAGET PÅ LUTSI BLIR FILM
Fra venstre: Terese Auestad, Håvard Vindenes og Knut Vegard Fosse

En vårdag i 1945 kjemper to unge motstandsmenn for livet mot 300 tyske soldater på en holme i Lutsivannet. Over 60 år senere lager tre elever ved medielinja på Lundehaugen videregående skole en dokumentarfilm om den dramatiske aprildagen.

”Oddsene var små for at de skulle klare seg. De to skulle kjempe mot en styrke på anslagsvis 2-300 velutstyrte tyske soldater. Likevel overgav de to frihetskjemperne seg ikke. De utstyrte seg med våpen og ammunisjon, for så å legge seg på hver sin side av Risholmen i påvente av kampen som nå måtte komme.” (Fra ”Sandnes i krig”, Commentum Forlag 2005)

- Vi dro ut til holmen for å filme hytta de bodde i. Det var veldig spesielt å komme dit, med tanke på alt som hadde skjedd der en gang, forteller Terese Auestad.
- Det var som å se svart-hvitt bildene vi hadde sett i historiebøkene, få farger, legger Knut Vegard Fosse til.
Sammen med sistemann Håvard Vindenes, er de i gang med å lage en dokumentar om Ernst Askildsen og Magne Bakkas motstandskamp mot tyske soldater under andre verdenskrig. De to motstandsmennene hadde i all hemmelighet installert en radiosender på holmen i Lutsivannet, der de sendte etterretningsinformasjon til England. Senderen ble oppdaget av tyskerne, og den 4. april 1945 kom 300 tyske soldater for å ta de to nordmennene. Etter harde kamper, måtte de to gi seg for overmakten. Askildsen ble skutt og drept på stedet, mens Bakka ble brakt til Stavanger for avhør. Han overlevde mirakuløst torturen, og ble en fri mann ved den tyske kapitulasjonen noen dager senere.

- Jeg hadde hørt sånn halvveis om historien fra før av, og gikk ned på Sandnes bibliotek for å finne ut mer, forteller Knut Vegard. Researchen er en veldig viktig del av arbeidet når du skal lage dokumentar, understreker han. Mange bøker senere var de tre filmskaperne klare for å starte med filminga.
- Vi har til nå blant annet intervjua sønnene til motstandsmannen Sverre Haga, som brakte radiosenderen ut til holmen. Og så har vi snakka med Seri Bakka, kona til avdøde Magne Bakka, forteller Knut Håvard.
- Det var veldig spesielt å møte de menneskene som virkelig opplevde det vi bare hadde lest om, sier han.

 Av og for ungdom

De tre elevene vil ikke lage det de beskriver som en typisk kjedelig dokumentar om den historiske hendelsen. De beskriver sin film som en blanding av videodagbok og faktadokumentar.
- Tanken er å lage filmen for ungdommer som oss selv. Derfor bruker vi oss selv i filmen. Vi viser hvordan vi arbeider og hvor vi har vært, forteller Knut Vegard, mens han filmer at han selv blir intervjuet.
- Jeg tror ungdommer blir mer interessert i filmen når de ser det er folk på sin egen alder som har laget den, og ikke middelaldrende mennesker, legger Håvard til.
- Jeg tror filmen kan fiffe opp det bildet ungdommer flest har av at gamle folk er kjedelige, mener Knut Vegard.
- Det er rart å tenke på at de ikke var så mye eldre enn oss den gangen i 1945, sier han.

Ferdig til fristen?
De tre unge filmskaperne har arbeida med dokumentar-prosjektet i to uker, og skulle egentlig snart vært ferdige. Fristen for innlevering nærmer seg litt for raskt.
- Vi burde egentlig ha begynt på redigeringsarbeidet nå, men vi er ikke engang ferdige med filminga. Jo mer vi jobber med historien, ser vi flere muligheter for hva vi kan gjøre. Vi skulle gjerne hatt enda mer tid, et halvt år kanskje, mener Knut Vegard.
De tre har allerede brukt mye tid utenom skolen til å arbeide med filmen, og håper at de kan fortsette med det også etter at fristen for innlevering har gått ut.
- Det er en veldig spennende historie å jobbe med. Ekstra interessant blir det når jeg vet at alt skjedde rett her hvor vi bor, sier Terese. De andre to er enige.
- Vi har veldig lyst til å lage en rekonstruksjon av dramaet ute ved Lutsivannet, forteller Knut Vegard, og tenker høyt…
- Men det blir kanskje litt vanskelig å få tak i 300 stykker som kan spille tyske soldater.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...