Pili Pablo er en gresshoppe som bor på øya Tabarca i Spania. Denne søte gresshoppen er ikke helt som de andre, han mangler nemlig en fot. De andre gresshoppene koser seg med sitt og sine, og tenker ikke så mye over denne litt sære Pili Pablo. Alle unntatt den gamle gresshoppen Augusto. Han gjør en stor oppdagelse som kommer til å forandre Pili Pablos liv.
Forfatteren av boken om Pili Pablo er Bente Østbø Maribu (f. 1973), som bor på Hundvåg i Stavanger. Hun har ofte sett hvordan misforståelser fort kan oppstå i hverdagen, og hvor sårt og vanskelig det kan føles å ikke passe inn i mengden. I 2013 ga hun ut en stor håndtegnet farge- og malebok. "Gresshoppen som ikke kunne spille" er hennes første barnebok.
Ideen til "Gresshoppen som ikke kunne spille" fikk jeg sommeren 2013. Vi ferierte i Alicante i Spania og reiste på dagstur til øya Tabarca. Denne øya er Spanias minste bebodde øy. Dette syntes jeg var en veldig spesiell øy med alt fra et gammelt fort, sjømatrestauranter, nydelig strand, en flott kirke, flere grotter, og en gammel gravplass. Og mange gresshopper! Øya Tabarca var på slutten av 1700-tallet skjulested for pirater, forteller hun.
Jeg har lenge hatt et ønske om å skrive bøker for barn med viktige hverdagslige temaer. Jeg kjenner selv barn med utfordringer i hverdagen, og har sett hvor vondt det kan være å ikke bli sett. Det er vondt å være utenfor, fortsetter hun.
Hennes ønske er at denne koselige og hjertevarme historien kan hjelpe barn med spesielle diagnoser til å være åpen om hvem man er, og være trygg og stolt av seg selv. Hun håper historien kan være en tankevekker for barn uten særlige utfordringer og kan inspirere dem til å bruke forståelse, empati, vilje og kreativitet, for å gjøre hverdagen lettere og lysere for andre. I boken viser gresshoppen Augusto hvordan han kan forandre Pili Pablos liv med litt omtanke og innsats. Av og til kan det være lurt å tenke med hjertet og ikke hodet.
Boken min fikk navnet "Gresshoppen som ikke kunne spille" helt fra starten av da jeg lå på en solseng i Spania og jobbet med ideen. Det ble litt unaturlig å "døpe" den om. Jeg synes det er en enkel og grei tittel som forteller litt om historien i boken. Dette er en bok som kan lære barn (og voksne) litt om det å være et godt medmenneske, og ha forståelse for andre som er annerledes enn dem selv. Kanskje de kan lære seg å se litt under overflaten. Ting er ikke alltid som det ser ut. Heldigvis for Pili Pablo, har Augusto "den vise" et stort, varmt hjerte og oppdager hva Pili Pablo strever med. Boken viser hvor lite som skal til for å gjøre store ting for andre.
Skriveprosessen var veldig spennende! Jeg begynte å tegne grovskisser med det samme jeg kom hjem fra ferieturen. Både tekst og illustrasjoner kom ganske lett til denne boken. Jeg hadde fått så mange ideer og inspirasjon før jeg satte meg til tegnebordet. Ble strålende fornøyd da Publica ville gi ut boken min! Prosessen med å gjøre boken klar for trykking var veldig gøy.
Det var veldig godt å få den faghjelpen Publica har å bidra med. En bok jeg i utgangspunktet trodde var ferdig, hadde enda mer potensial! Denne prosessen har bidratt til at jeg gleder meg til å gå i gang med neste bok!
Det er ubeskrivelig godt å tenke på at mange barn i Norge kommer til å lese min bok! Dette har jeg hatt et ønske om lenge. Det er min første barnebok så dette er jo noe helt nytt for meg. Det er da godt å vite at jeg har fagfolk i ryggen. Gleder meg til en spennende høst og vil selvsagt gjøre mitt for at boken min skal nå ut til flest mulig lesere, sier hun videre.
Her kan det stilles mange spørsmål til barna underveis i lesingen. Det kan skape en interessant diskusjon blant små barn. Alle barnehager som kjøper boken min får med et hefte med illustrasjoner til fargelegging. Illustrasjonene kan hver enkelt barnehage kopiere opp i ønsket antall. Mange barn elsker å fargelegge og det kan være en kjekk aktivitet etter at boken har blitt lest, avslutter hun.
Carsten Flo