Med julen kommer litt ekstra omtanke for hverandre. Fuglene får julenek og Fido får mer mat enn vanligvis.
For de som sørgelig tenker på at griseribber, sauehoder, kalvestek, kalkuner og broilere har en fortid før de havnet på et overfylt julebord, finnes alternative julemiddager.
Om du lager vegetarisk julemat i påskudd av at den er sunnere, eller ønsker å skåne dyrene.
Her er en oppskrift på en annerledes julestek:
JULESTEK MED SJAMPINJONGSAUS
200 g kokte, moste gulrøtter
1 stor finhakket løk
75 g malte mandler
100 g grovhakkede valnøtter
3 dl brødrasp
150 g cottage cheese
1 egg
1 ss vegetabilsk buljong
Salt etter smak. Sesamfrø til pynt
Bland alt godt til en farse og form den til et brød.
Legg det i en ildfast fat hvor det også er plass til poteter.
Dryss sesamfrø over steken og la den stå midt i ovnen ved 200 grader C i ca. 50 minutter.
Om du ønsker kan du skrubbe 4-6 poteter og dele dem i fire. Pensle med litt olje og dryss karve over. La potetene steke sammen med julesteken i ca. fem minutter.
SAUS
150 g sjampinjong i skiver
1 ss smør/margarin
5 dl vann
1 ss sitronsaft
3 ss sammalt hvete eller hvetemel
Litt safran
1 ts buljongpulver
3 ss lettrømme/fløte
Fres sjampinjongen i smør/margarin i ca. 5 minutter.
Rør sammen vann og mel til en jevning. Hell over sjampinjongen.
Tilsett buljongpulver og la det koke i ca. 10 minutter.
Bland i resten av ingrediensene og gi sausen et oppkok.
Redaktør -