Vega
Vega forlag er ute med et frukt- og grønnsakleksikon.
Fra Kari Vetlesen og VEGA forlag foreligger det nå et realt frukt- og grønnsaks-leksikon som gir svar på mange spørsmål, og som løfter fram de ulike frukt- og grønnsakene på en delikat måte. Klare og svært tydelige bilder forklarer og beskriver, og gjør boken til en god opplevelse.
Foreliggende bok er et leksikon i stort format. Boken tar for seg de ulike frukt- og grønnsaker og gir dem en skikkelig presentasjon, instruktivt og klart. 496 store, gode og vennlige sider i leksikonformat.
For å «smake», så å si, slo vi opp på ordet «jordbær». Her fant vi ikke mindre enn sju ulike bilder med tilhørende forklaringer og beskrivelser på markjordbær, skogsjordbær (villjordbær), nakkebær, moskusjordbær og hagejordbær. Og alt er forklart og satt sammen til et hele som forstås slik det er ment – til opplysning og informasjon til den som spør og vil vite mer.
Så slo vi opp på «ingefær» – litt mer eksotisk. Her får vi vite at en slekt av ingefærroten (zingiber) inneholder over 140 arter! Det er altså ikke slik at «ingefær er ingefær». Nei, også ingefær er noe bortimot vitenskap.
Vi vet jo at ingefær brukes i f.eks. det kinesiske kjøkken, men det brukes like hyppig, om ikke hyppigere, i de indiske tandoorisauser og i grytene i Sri Lanka. Eksotisk som vi skrev, ja, men godt. Etter hvert har vi fått merke at ingefær også brukes i kjøkken i Norge. Ingefærnøtter f.eks. – og pepperkaker, og mye annet godt. Det er bare å smake – og nyte. Og glede seg over smaksopplevelsen.
En morgenstund jeg kom ned på kjøkkenet til min gode venn Nawaz i Colombo i Sri Lanka, hostet og harket han så resten så resten av huslyden ble vekket opp. – Jeg trenger ingefær, sa han. – Ingefær og hvitløk. Hans kone kom i sin vakre sari etter å ha vÆrt våken siden daggry. – Yes, yes, ginger garlic... sa hun og ga han et glass med en hvitbrungul væske. – Here you are! Her har du... Nawaz tok glasset, tømte det på fortere enn en, to, tre, brummet og så: «Nice!» Dagen etter var han helt frisk. Altså kan både ingefær og hvitløk ses på som en form for medisin.
Men først og fremst og frukt- og grønnsaker matvarer, og i denne boken får vi innblikk i dem nesten alle. Det er en fornøyelse å lese og å bla, og det er mye å lære for den som vil og som har tid til å sette seg inn i denne vidunderlige verden som bokstavelig talt «flyter av melk og honning» – og helse.
Les om bananer. Bare i Musa-slekten i Sørøst-Asia er det over 70 arter. De aller fleste av dem smaker kjempegodt; enten de er små eller store, gule eller røde. De første bananene kom etter sigende til Norge i 1905. Siden er den blitt en av våre viktigste næringskilder.
Jørn-Kr. Jørgensen