Lutefisk i omn

01.12.2009

Lutefisken vert svært god dersom du steiker den i langpanne i omnen.

Berekn omlag eit kilo lutefisk per mann. Det høyres mykje ut, men du skal bare sjå at det går med. Legg lutefisken med skinnet ned i ei langpanne. Strø over salt, ca ei halv matskei per kilo. Dersom du likar den ekstra fast i fisken kan du la fisken ligge to timar i langpanna før du sett den i omnen. Kverne på pepar. Dekk over med aluminiumsfolie. La fisken stå midt i steikeomnen ved 225 grader i 30-40 minutt. Hell krafta forsiktig av. Du skal kunne ”bla” fisken når  du trykker på den, så sjekk den undervegs i omnen med å løfte på folien.

Tilbehør

Bacon er viktig tilbehør. Rekne 50 g bacon pr person. Skjær baconet i små terningar. Steik baconet i steikepanne utan feitt slik at det vert saftig, sprøtt og godt. Smelt i 50 g smør pr person og bland .

Ertestuing

3 dl tørre grøne eller gule erter, eg likar best gule
vatn
100 g smør
Salt
Kverna pepar

Hell kaldt vatn på ertene, dobbelt så mykje vatn som erter og la dei ligge i vatn natta over. Kok dei møyre i nytt vatn, så mykje vatn at det dekker ertene. La ertene koke til vatnet forsvinn og at du kan røre dei sundt med ein  visp. Rør inn smøret. Smak til med salt og nykverna pepar.  Hugs å røre undervegs

Server med kokte mandelpoteter, ringerikspoteter eller småpotet frå Anda på Klepp. Hugs å trekke potetene i mykje vatn; trekke ikkje koke. Desse potetene er små og treng ikkje lang tid, 15 – 20 minutt.

Server glovarm lutefisk på tallerken med ertestuing, baconfeitt og potet.

Jærkokken Heine Grov

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
lutefisk,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...