Hva vil partiene for Våland og Eiganes?

22.08.2003

Kommunevalg er en sjanse til å påvirke hvilke partier og hvilke personer som skal sitte med makta og ansvaret i kommunestyret den kommende perioden. Ledaal har foretatt en uhøytidelig spørreundersøkelse blant listekandidater fra Våland og Eiganes om hvilke bydelssaker de ønsker å jobbe for hvis de blir valgt.
Her er svarene vi fikk:


Arbeiderpartiet v/ Odd Kristian Reme
- Vi vil arbeide for en miljøkulvert over motorveien, ny Eiganestunnel og gjennomføre utbedringen av Tjensvollkrysset. Vi vil redusere trafikk i boliggatene.
- Arbeiderpartiet vil sikre skoleveier, spesielt gjennom å få opparbeidet interne gangveier mellom Madlaveien og Eiganesveien.
- Arbeiderpartiet vil satse på stadionområdet: Det skal bygges boliger, samtidig som vi vil bygge en ny barnehage på området. Friidrettsanlegget skal ikke bare beholdes, men rustes opp til fullgod standard for mesterskap. Store deler av det øvrige området skal også avsettes til friidrettsformål og annen idrett.
- Arbeiderpartiet vil bygge omsorgsboliger på Holme-Egenes, samtidig som vi vil opparbeide park og rosehage på området. Vi vil rehabilitere Breidablikk og løen på Holme-Egenes.
- Vi vil at Våland kolonihage skal sikres utvidelsesmuligheter.

Fremskrittspartiet v/ Rolf Johan Hagelin
- Vi trenger først og fremst et skikkelig bydelshus. Vi er en bydel med sterkt voksende folketall, men vi har minst tilbud. Det en skandale at kommunen går i gang med bygging av et konserthus til 1,5 milliarder samtidig som de har et underskudd på 150 millioner som må spares inn andre steder. Og da har kommunen allerede brukt 6 millioner på arkitekttjenester til konserthuset.
- Når en tenker både på barn og unges oppvekstvilkår, ser en at behovet for bydelshus er stort. Bydelshuset må få en fast fritidskonsulent, ikke bare en som er på åremål. Eiganes skole må også jobbes mer med.
- De eldre trenger utvidet tilbud gjennom bydelshus slik at det blir mulig med fellessamlinger for pensjonister. De eldre trenger også en styrking av hjemmetjenesten, og vi må ha fokus på Stokka sykehjem som per i dag er overfylt.
- Infrastrukturen rundt stadion må gjøres noe med. Når boligutbyggingen kommer i gang vil gjennomgangstrafikken i boliggatene vokse. Planen om det planfrie krysset ved Tjensvoll må også realiseres. Der er det kø stort sett hele tiden nå.

Høyre v/ Bjørn Aksdal
- Opprettholde fokus på skolene. I Stavanger er det brukt nærmere en milliard på skoler siden 1995, og det er satt av mer. Det trengs mer rehabilitering og flere nybygg. Eiganes skole er et eksempel på det. Dette med frihet i valg av skole er også viktig. Foreldre må få større innflytelse på skolenes dagligliv gjennom driftsstyrene
- Vi vil tilrettelegge for eldre som ikke vil bo på sykehjem. De må få større anledning til å bo hjemme, hvis det er de ønsker. Hjemmesykepleien må styrkes, slik at de eldre kan velge selv hvor de vil bo. Det er også viktig å jobbe videre for å ytterligere redusere ventelister på sykehjemsplass.

Kristelig folkeparti v/ Per-Endre Bjørnevik
- Bydelen Eiganes og Våland er sentrumsnære bydeler som også har nær tilknytning til de viktige rekreasjons- og turområdene ved Stokkavannene og Mosvannet. Dette er meget verdifulle kvaliteter som Stavanger KrF vil sikre for fremtiden og skjerme for videre utbygging og reduksjon.
- Stavanger KrF ønsker å utrede trafikkløsninger som et byutviklingsverktøy i forbindelse med den forestående opprustningen av E-39. KrF vil arbeide for at det utvikles helhetlige og fremtidsrettede løsninger som gir effektiv og miljøriktig trafikkavvikling, og at det utredes trafikksanering i sentrumsnære områder hvor trafikken eventuelt kanaliseres og legges i kulvert/tunneler.
- En tunnel ytterst i Vågen vil kunne gi en langsiktig og permanent løsning for trafikk, handel og aktiviteter på torvet. Slik kan disse områdene over tid gjenvinnes fra bilene til byens befolkning.
- Videre ønsker vi at estetiske forhold sammen med hensyn til eksisterende bebyggelse og naturkvaliteter skal vektlegges ved planlegging og utbygging av gangveier og at sentrumsplanen følges opp og aktiviseres slik at sentrum framstår rent, trygt og helhetlig.

Miljøpartiet De Grønne v/ Ove Braaten
- Vi synes det er feil at kommunen skal bruke hundrevis av millioner på konserthus. Pengene burde heller blitt fordelt gjennom bydelsutvalgene slik at folk fikk bestemme selv hva pengene skal brukes til i lokalmiljøet. Her i bydelen har vi for eksempel ikke et skikkelig bydelshus, det er en ting pengene kunne vært brukt til
- Skikkelig bygningsvern og gode byrom. Kommunen bør oftere pålegge huseiere å vedlikeholde hus slik at de ikke forfaller. Vi vil ha bygninger som er gode å bo i, og som er estetiske. Vi vil også fjerne gjennomgangstrafikk i boliggater. Det er viktig for trivsel at folk har det fint rundt seg.
- En ting som er spesifikk for bydelen er at vi vil gjøre gamle Stavanger sykehus om til et kommunalt senter for alternative behandlingsmåter. Det skal ikke stå i konkurranse til Sentralsjukehuset i Rogaland, men være et supplement.

Pensjonistpartiet v/ Thorbjørg Tønnesen
- Vi må ta gamle Stavanger sykehus tilbake til folket. Med tanke på alle korridorpasientene ved Sentralsjukehuset i Rogaland, må den bygningen kunne utnyttes bedre. Vi ser for oss gamle Stavanger sykehus som et kompetansesenter for medisinsk rehabilitering av pasienter som regnes som ferdigbehandlet av SiR.
- Vi må utnytte de friarelene som kommer ved Stavanger Stadion når Viking flytter. Per i dag er det påtenkt bygging av alt for mange blokker der. Vi må sikre godt miljø for barn og unge og at de får friområder de kan benytte. Vi må også forberede oss på all ekstratrafikken som nødvendigvis følger når blokkene kommer.
- Kommunen må gjøre noe med Stokka sykehjem. I dag ser det forferdelig ut der. Beboerne må få et eget kjøkken slik at de slipper oppvarmet mat. De skal tross alt bo der resten av livet.

RV v/ Tore Tobiassen
- Det vi vil for lokalområdet her er å sikre de grønne lungene, og heller bygge tettere og mer i høyden når reguleringsplaner blir lagt. Stadiontomtas ressurser kunne blitt utnyttet mye bedre.
Flere boliger på stadiontomta med andre ord! Kanskje billige studentboliger i stedet for dyre eneboliger?
- En annen viktig ting er at det er en skam for bydelen at den ikke har et eget ungdomshus.
Dette gjør at ungdommen søker til sentrum og henger på torget. Ikke veldig kult. Ungdom trenger offentlige fritidstilbud som kan sikre mangfoldet i ungdomskulturen og dette må selvfølgelig gjøres på ungdommens egne premisser.

Senterpartiet v/ Bjarne Kvadsheim
- Senterpartiet vil satse på skolen. Vi vil tilføre skolene i Stavanger mer økonomiske midler, slik at vi fortsatt skal ha en god offentlig skole. Barn og unge må få et skoletilbud i nærmiljøet, derfor bør det opprettes faste skolegrenser. Rehabilitering av skolene i Eiganes og Våland bydel er kommet godt i gang, vi vil sikre at Våland skole blir ferdig rehabilitert.
- Å gi barn og unge mulighet til en meningsfull fritid er viktig for å skape trygge og gode oppvekstvilkår. Senterpartiet vil støtte videre drift av Eiganes nærmiljøsenter og fortsatt støtte det frivillige organisasjonsarbeidet.
- I vår bydel er det er satt i gang mange store boligprosjekter de siste årene. Senterpartiet ønsker å ta vare på bydelens grøntområder, slik at befolkningen i bydelen fortsatt har tilgang til ubebygd natur.
- Deler av bydelen er belastet med stor trafikk. Senterpartiet vil satse på å skape sikre skoleveier. Vi vil også støtte arbeide med å lage gatetun for å sikre boområderne.
Vi mener tunnel under Eiganes vil minske presset på eksisterende veinett. Senterpartiet vil også støtte arbeidet med å få i gang en utredningen om ”lokk ”over Motorveien.
- Vi i Senterpartiet mener at eldre er en ressurs som må brukes til eget og fellesskapets beste
For oss er det et mål at alle skal kunne bo hjemme så lenge de selv ønsker det. Eldre som bor hjemme må få et kommunalt tjenestetilbud som gir dem trygghet i hverdagen.

Sosialitisk Venstreparti v/ Line Røreng
- Vi skal ha en bydel det er godt å vokse opp i. Barna er framtiden, og en investering i dem vil være en investering i framtiden. Alle som ønsker en barnehageplass skal ha tilbud om det. En barnehageplass skal heller ikke være avhengig av foreldrenes økonomi. Vi mener det er helt uholdbart at foreldre på grunn av kontantstøtten er nødt til å velge mellom lommeboken eller et godt pedagogisk tilbud til barna i bydelen.
- Våland og Eiganes bydel har også en stor utfordring når det gjelder våre ungdommer. Det er i dag stor mangel på rusfrie tilbud og veien er kort til sentrum. Det må etableres tilbud for alle. Viktigere enn alt, er at disse eventuelt nye tilbudene dannes på de unges premisser og at de er med å definere behovet, tilbudet og driften av disse.
- Det er i dag nesten håpløst å etablere seg for første gang med egen bolig. Unge sliter med store studielån i et stramt og kostbart boligmarked. Vi mener det er viktig å ha andre virkemidler enn renten for å styre nyetablering for unge voksne. Det er også viktig at det foregår i alle bydelene slik at sammensetninger av generasjoner blir jevnt fordelt. Jeg synes derfor det er viktig at kommunen stimulerer dette i form av billige etableringslån og støtte til bygging / restaureringer av boliger til unge førstegangsetablerere. Dette er spesielt viktig i vår bydel hvor det foregår lite bygging av nye boliger.

Venstre v/ Gunnar Veire
- Jeg er småbarnsfar, og det påvirker selvsagt hvilke saker jeg er spesielt opptatt av. En av mine grunner til å engasjere meg i politikken er at noe av det viktigste samfunnet kan gjøre for å sikre at innbyggerne blir godt fungerende, er å sørge for at oppvekstvilkårene for barn lokalmiljøet deres er trygge og gode. Skal en ha godt oppvekstmiljø mener jeg at en blant annet må sørge for at barn har tilgang til grøntområder; parker, turstier, skoger og så videre. De grønne lungene som finnes på Våland og Eiganes, og i Stavanger ellers, må beskyttes.
- Idéen om å bygge en kulvert over deler av Motorveien er veldig spennende, og må utredes nærmere!
- Vi vil arbeide for billigere og bedret busstransport. Prisene må halveres, og vi vil at det skal være gratis med buss til sentrum på lørdager på dagtid.
- Venstre vant en viktig seier i Bystyret i juni 2003 om bevaring av Gimle gård, og at det grønne området rundt Store Stokkavann skal bestå også for fremtiden. Vi skal passe på at ingen tukler med det vedtaket i neste periode.
- Opprettholde politikertorget. Det vil si at dersom du har noe på hjertet eller du har en sak som snart skal fram til behandling i kommunene så kan du møte alle de politiske partiers ledere i Stavanger i et åpent møte. Det er viktig at politikere blir orientert og informert om både små og store saker.

Redaktør -

Nyheter

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har sommerferie

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har ...

Røde Kors sitt samtaletilbud Kors på ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...