Økologisk mat er et av de ordene som har sneket seg inn i dagligtalen til folk. I samme slengen nevnes både miljøvern, sunnhet og trender. Men hva er ”økologiske produkter” og hva betyr det i praksis for forbrukere og produsenter?
Økologisk produksjon bygger på et idégrunnlag, en helhetlig forståelse av forholdet mellom menneske og natur, og av samspillet i naturen. Debio, som er kontroll- og godkjenningsinstans for økologisk produksjon, foredling, omsetning og import i Norge, sier at målet med økologisk produksjon er bærekraftig forvaltning av ressurser.
Hvordan framstilles økologiske produkter?
Ved økologisk produksjon får frukt og grønt lov til å utvikle smak og næringsinnhold over tid, uten kunstgjødsel, kunstige tilsetninger og syntetiske sprøytemidler. Kjøtt, melk, og egg stammer fra dyr som får mer plass, lys, luft og bevegelse. Økologiske produkter fremstilles gjennom skånsomme behandlingsmetoder
Sunnere for deg og meg?
Det er ikke funnet ensidige bevis for at økologiske råvarer er sunnere, men mye tyder på at de er det. Fordi man unngår å innta en rekke stoffer som sprøytemidler ved å velge økologiske produkter og fordi de ofte innholdere flere stoffer som anses for å være sunnhetsfremmende. For forbrukerne kan økologisk produserte matvarer enklest beskrives som mat uten hemmeligheter. Vi vet mer om hva maten inneholder, og hva slags effekt innholdet har, fordi vi vet hvordan den er produsert.
Hva er målet med den økologiske driftsmetoden?
Debio har satt en rekke mål som er sentrale for den økologiske driftsmetoden:
- å produsere matvarer med høy kvalitet, i tilstrekkelige mengder og rettferdig fordelt
- å forvalte naturressursene slik at skadelige virkninger på miljøet unngås, og dermed sikre jordens fruktbarhet på lang sikt
- sikre genetisk mangfold og artsrikdom
- skape et miljø som tilgodeser husdyrenes naturlige atferd og behov
- sikre mest mulig resirkulering av næringsstoffer
Hvem driver økologisk landbruk?
Man kan ikke bare legge om til økologisk drift i Norge. Ønsker man å drive økologisk landbruk, må det godkjennes av Debio. Begrepet "økologisk" er beskyttet. Varer kan bare omsettes som økologiske når produsenten har godkjenningen. Debio har fått delegert myndighet av Mattilsynet for å utøve tilsyn med økologisk landbruksproduksjon i Norge. I butikkene kan du og jeg se produkter med Ø-merket. Det er beviset for at maten er økologisk produsert.
Debio utfører årlige inspeksjoner hos alle som deltar i kontrollordningen, og som ønsker å bruke Ø-merket på sine varer. Deltakelse i Debios kontrollordning er en forutsetning for å få statlige tilskudd til omlegging og drift av økologisk landbruk.
Kilder: Forskning.no, Økologisk Landforening (Danmark) og Debio.no
Redaktør -