18 deltakere fullførte instruktørverksted hos Sandnes Røde Kors i begynnelsen av februar. De kan nå holde egne kurs.
Noe av det viktigste man lærer på et konfliktverksted hos Sandnes Røde Kors, er å bli bevisst hvordan man ordlegger seg for å dempe en konflikt før den går for langt.
-Du gjør ikke noe annet enn å se deg i speilet.
-Selvfølgelig gjør jeg det. Tror du jeg vil se ut sånn som deg, kanskje?
Benedicte Ekeberg og Simon Thorsell Nes er i tottene på hverandre. Rundt seg har de hver sin gjeng som fyrer oppunder.
-Ta ham for de hullete buksene han går rundt med.
-Se hvor liten hun er. Gi henne inn.
-Ta henne skikkelig.
Krangelen i Røde Kors-huset på Sandnes er en del av et rollespill i utdannelsen av nye gatemeglerinstruktører. 18 deltakere er samlet for å lære å bli instruktører for nye konfliktløsere og gatemeglere. De fleste er ungdommer. Så langt har 50 ungdommer fått utdanning som gatemeglere og 135 ungdommer har deltatt på konfliktverksted i Sandnes Røde Kors sitt opplegg.
-Vi har opplevd unge som sier at der jeg før valgte å slå, har jeg lært å takle det på andre måter, sier prosjektkoordinator Bente Halvorsen.
Pangstart i Sandnes
Verktøyene som brukes i gatemeglingsprosjektet er utarbeidet av Røde Kors. Det hele startet i Oslo, der konfliktrådet ønsket at flere konflikter skulle løses på et lavere nivå. Prosjektet ble siden startet opp i Tromsø og Sandnes. Nå har ytterligere seks byer startet opp med utdanningen av gatemeglere.
-Her i Sandnes kom utspillet fra Sandnes SLT (samordningsmodell for lokale, forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet) som hadde hørt om prosjektet i Oslo. De utfordret oss til å starte med gatemegling. Det var en utfordring vi ikke kunne si nei til, og vi er glade for at det er så godt forankret. Politirådet i Sandnes – bestående av ordfører, rådmann og politistasjonssjefen – er med og bakker oss opp. Vi har også involvert Universitetet i Stavanger, og vi fikk en pangstart på prosjektet da en hel skoleklasse på Gand videregående skole gikk gjennom programmet og utdannet seg til gatemeglere. Tyngden i satsingen vår har gjort det enklere å få god finansiering av satsingen. Vi har fått midler fra både Barne- og likestillingsdepartementet og Justisdepartementet, sier prosjektleder Sveinung Rotevatn i Sandnes Røde Kors.
-Hva betyr det for Sandnes at det er 135 ungdommer i byen som har lært de grunnleggende verktøyene for konfliktløsning?
-Det er vanskelig å måle, men vi vet at det nytter. De 135 har tatt det med seg i sin hverdag – på skolen, i hjemmet og på gata. Tenk når vi har 1.000 som har lært verktøyene og gjennomsyrer hverdagslivet i byen. Vi samler erfaringer og rapporterer om aktiviteten, men vi prøver også å finne en måte å måle hvor mange opphetede situasjoner som blir avverget. Men det er ikke lett. Dette handler ikke bare om rus og kriminalitet. Det handler om å dempe konflikter på alle plan, mener Rotevatn.
Passer hjemme og på Bastøy
Deltakerne på instruktørkurset første helga i februar understreker poenget til Sveinung Rotevatn. Her er det både skoleelever og sosionomstudenter, men også mødre som på eget initiativ vil lære seg verktøyene for å dempe konfliktnivået i et hjem med tenåringsbarn. Øvelsene på kurset er gjerne voldsomme i forhold til en krangel rundt middagsbordet, men følelsene og mekanismene som skaper konflikten – og verktøyene som skal til for å dempe den – er like fullt de samme.
-Denne øvelsen brukte jeg på et kurs jeg hadde for de innsatte på Bastøy fengsel. De gutta skjønte virkelig at konflikter kunne føre til voldsepisoder, men så også at det var mulig å stoppe en konflikt før den eskalerte til vold, sier kursholder Hans-Jørgen Soligard fra Norges Røde Kors til kursdeltakerne etter ett av rollespillene.
-Kursene er omfattende, men lekne. Rollespillene er nyttige, men det er refleksjonen i etterkant av hvert rollespill som er viktigst. Vi sitter i ring og snakker gjennom øvelsen vi nettopp har gått gjennom. Det er da vi får fram de viktigste tankene, mener Sveinung Rotevatn.
Ivrige instruktører
Det er tre trinn i utdanningen for gatemeglere. Første trinn er et konfliktverksted. Der er målet å bevisstgjøre deltakerne på hvordan de skal mestre egne konflikter. Neste trinn er meglingsverksted, der deltakerne lærer hvordan de kan veilede andre og megle i andres konflikter. Det siste trinnet er instruktørverksted. Der kvalifiseres deltakerne til å bli instruktører på egne konfliktverksteder.
-Målet er at flest mulig ungdommer fra Sandnes går gjennom konfliktverksted. Kunnskapen derfra trengs både på gata og i egne liv. Vi er aktivt ute og prøver å rekruttere deltakere fra skoler, lag og organisasjoner, menigheter og moskeer og overalt. Vi får også henvendelser fra enkeltungdommer som spør etter konfliktverksted. Folk må gjerne gjøre det. De trenger ikke være en gruppe for å ta kontakt med oss. Så snart vi har åtte deltakere eller flere, så holder vi et kurs. Etter hvert som vi stadig får flere unge instruktører som har lyst til å holde egne kurs, sier vi bare «fint, få med deg åtte deltakere og en voksen instruktør og sett i gang», sier Sveinung Rotevatn.
Gatemeglere er ikke som natteravner, selv om navnet kanskje tilsier det. De patruljerer ikke i gatene iført uniform på lørdagskveldene.
-Gatemeglerne har alltid kunnskapen med seg overalt hvor de går. De påvirker og demper konflikter i sine egne miljøer hele tiden, understreker Bente Halvorsen.
Trenger flere voksne
Sandnes Røde Kors trenger også flere frivillige voksne. De unge instruktørene må ha med en voksen instruktør når de holder egne konfliktverksteder.
-Vi skulle gjerne hatt flere voksne som kunne deltatt på kveldstid. Det er snakk om å være med på et par kurs i året, sier Sveinung Rotevatn.
I Sandnes er det flest jenter som har utdannet seg til gatemeglere. I andre byer, for eksempel i Bergen, er det motsatt. Verktøyene passer like godt uansett kjønn og type konflikter.
-Det er de samme mekanismene som gjelder uansett om det er fysiske konflikter og vold eller om det er mobbing og utfrysing, sier Bente Halvorsen.
Gatemeglerne kan også brukes til mer organisert megling mellom to parter i en konflikt. Da er det voksne meglere som trekkes inn hvis de to partene i en konflikt ber om det.
-Da blir det nesten som en megling i konfliktrådet, men dette er mer sjeldent. Det er den daglige innsatsen for å dempe konflikter vi er mest opptatt av, sier Sveinung Rotevatn.
Bruker det hver dag
En av grunnene til at Sandnes SLT ønsket å starte gatemeglingsprosjektet i byen, er at den hurtigvoksende byen har en veldig ung befolkning. De to Sandnes-jentene Lejla Obradovic (20) og Marita Salte Haarr (22) er sosionomstudenter på Universitetet i Stavanger. Praksisperioden bruker de til barne- og ungdomsarbeid i Sandnes kommune. De går nå på instruktørverksted hos Røde Kors. De ble ikke kastet inn i det på grunn av praksisen.
-Muligheten til å delta i gatemeglingsprosjektet var faktisk en av de viktigste grunnene til at vi ønsket å ha praksisen her, sier de to studentene.
-Har dere fått bruk for verktøyene dere har lært?
-Ja, jeg har egentlig fått bruk for det hver eneste dag. Det viktigste er kanskje å bytte ut ulvespråk med sjiraffspråk når du står overfor det som kan bli en konflikt. Ved å innlede setningene med «jeg føler…» eller «jeg tenker…» i stedet for å si at «du er sånn og sånn», så har du allerede kommet langt. Jeg er mye mer bevisst hvordan jeg ordlegger meg, mener Lejla Obradovic.
De to studentene er opptatt av at alle bør være med på et konfliktverksted. Det er ikke bare for de som er aggressive, utagerende eller voldelige.
-Det er nyttig for alle, og jeg tror det vil spre seg. Konfliktverksted burde egentlig være obligatorisk i skolen. Jeg vet at jeg personlig hadde unngått mange konflikter hvis jeg hadde vært med på et konfliktverksted tidligere. Det er lett å tenke at det handler om å forebygge og forhindre gatevold. Det handler like mye om å unngå krangler i hjemmet, sier Marita Salte Haarr.
Redaktør -