Haaland har rundt 20 000 juletrær å passe på. Han har heller ingenting imot å vise fram den spesiallagde ”juletretraktoren”.
Juletreproduksjon er mer enn å plante, vente på julen, hogge og selge. Langt mer! Gorden Haaland ved Kåsen Juletreskog driver denne skogen på fulltid året rundt sammen med kona. Med rundt 20 000 trær som skal ha pleie, er ikke denne skogen som andre skoger.
- Jobben dreier seg i stor grad om forming, sier Haaland, og legger til at kona, Grete Alise Storli, er langt flinkere enn ham til å forme trærne.
- Jeg får stadig kjeft av henne når jeg klipper feil, sier han og ler godt.
For å forklare hvordan juletreproduksjon foregår, velger Haaland å ta det helt fra starten.
- Vi dyrker nordmannsgran her, eller det som menigmann betegner som edelgran. Den heter egentlig Abies Nordmaniana. Det originale utbredelsesområdet for denne granen er deler av Tyrkia, sør og nord for Kaukasusfjellene. Så godt som all produksjon av denne granen begynner med kongleplukking i disse områdene. Frøene kommer til Danmark, og står på plantebed der i tre år før de kommer her, forklarer Haaland ivrig, og legger til at det er mange aktører involvert i livssyklusen til et juletre.
Langsiktig planlegging
- Vil det si at det er danskene som får fram planten?
- Ja, de plantene vi får her kommer fra Danmark, og jeg vil si at danskene lager bedre planter enn de plantene som blir laget her i Norge.
Haaland forklarer at plantene er rundt tjue cm. høye når de kommer til Kåsen Juletreskog.
Et juletre tar rundt ti år på å vokse seg stort nok. Det betyr at Haaland kan hogge de fleste trærne i en avdeling etter syv år. Da har de stått tre år i Danmark og syv år hos ham. Men siden vekstraten varierer, må noen hogges et år eller to tidligere, og noen et år eller to seinere. Når Haaland i tillegg må tenke på at han skal selge juletrær hvert år, sier det seg selv at han må være nøyaktig med den langsiktige planleggingen av arealbruken. Det har han ikke alltid vært.
- Vi var nok litt vel ivrige på slutten av 90-tallet. Vi så at det kom til å gå ganske godt, og brukte opp for mye av arealet. Det er derfor vi har kjøpt opp nytt areal på Braut og Vigrestad, sier Haaland.
Kåsen Juletreskog har syv avdelinger, og på hvert dekar står det rundt 700 trær. Haaland anslår at antallet trær i dag er på rundt 20 000, og at det under toppåret stod rundt 45 000 trær på eiendommen.
Jevnlig stell og forming
Gjennom hele denne lange vekstsyklusen skal trærne ha stell.
- Stellet består i gjødsling og luking, og de første fem årene må du også sørge for at trærne har symmetri i krans og at de kun har ett toppskudd, sier Haaland, og understreker at naturen selv er uforutsigbar nok til å kunne gi et grantre to toppskudd.
- Få kunder er interessert i et juletre med flere topper. Det er heller ikke gitt at kransen på treet utvikler seg til å bli symmetrisk. Det betyr at samtlige tre må ha stell og omsorg og minst ett besøk hvert år.
- Når treet er fem år, er det så stort, sier Haaland og holder hånden ca 120 cm over bakken.
- Det er ikke et problem å få dem til å vokse utover, altså i bredden. Utfordringen er å få dem til å vokse fort og høyt. Dersom nordmannsgranen får vokse som den vil, blir den ofte for brei i forhold til det de fleste ønsker. Det er derfor vi klipper dem, og det er her kjerringa kommer inn, sier Haaland, og smiler.
- Når treet er nyklippet er det ikke nødvendigvis fint, men når du forstår hvordan et tre vokser, så vet du hvordan du skal klippe. Men det er fortsatt ikke uten videre gitt at du klarer å lage alle like fine, understreker Haaland.
Bransjesnakk
Kåsen Juletreskog driver både direkte salg til forbruker, til grossist, og de har eksport.
- De forskjellige markedene etterspør forskjellige trær, og det er en kjempefordel for oss. Vi vet for eksempel at i England så ønsker det breiere trær. Det betyr at de trærne vi ikke får solgt her, får vi solgt på andre markeder.
- Er du blant de største i distriktet?
- Ikke nå lenger, men vi var veldig tidlig ute med å starte. Hovedtyngden av produksjonen skjer i Ryfylke. Det er noen store produsenter også på Jæren. Vi er en gruppe på 10-12 stykker som møtes noen ganger i året for å drikke kaffe og diskutere faget, og litt til.
Haaland er svært ivrig når han snakker om juletrær, og for å gi oss det fullstendige bildet av juletrebransjen i hele Europa henter han det danske juletrefagtidsskriftet ”Nåledrys”. Han blar ivrig, viser og peker, forteller om utviklingen av grossistpriser, overproduksjon, underproduksjon, gode frøhøster, dårlige frøhøster, og ut fra disse opplysningene kan han trekke følgende konklusjon: Det er et underskudd av juletrær i Europa som kommer til å vare fram til 2017, prisen for forbrukerne kommer til å eksplodere, og det er rom for flere juletreprodusenter.
Redaktør -