Kunstneren Hilde Hustoft har samlet et utvalg av sine arbeider i en svært uttrykksfull og fargerik fødselsdagskalender. Det har hun gjort i samarbeid med dikteren Målfrid J. Frahm Jensen som bidrar med et utvalg av sine dikt. Foruten å være kunstnere er begge godt kjent med psykiatrien, Frahm Jensen som pasient og Hustoft som psykiater. Inntektene fra salget skjenker de til et minnefond for større åpenhet i psykiatrien.
Frahm Jensen har gitt ut flere diktsamlinger, og det var hun som fikk ideèn til kalenderen. De to har også tidligere jobbet sammen, da i forbindelse med et opplysningshefte om diabetes og psykiske lidelser.
- Jeg liker veldig godt Hilde sine bilder. Jeg tenkte at vi må kunne få til en kombinasjon av bilde og dikt. Derfor satte jeg meg ned og tegnet litt, og fant ut hvordan ting kunne settes opp. Først tok jeg kontakt med Hilde, og fikk henne til å sende meg noen bilder, og så viste jeg oppsettet og tankene jeg hadde til forlaget. De likte det de så, sier Frahm Jensen fornøyd.
Deretter satte de to seg ned og gikk gjennom dikt og bilder for å finne ut hvordan kalenderen kunne settes sammen.
Godt fornøyd
- Hva synes dere om resultatet?
- Den har blitt kjempefin, samstemmer de to.
Responsen blant publikum har også vært god:
- Kalenderen har solgt godt, og jeg har fått god respons der jeg har hatt den med på bokstand.
De som har sett den synes den er en skikkelig fargeklatt.
De to kunstnerne legger ikke skjul på at det kan være et poeng at kalenderen er laget av en pasient og en psykiater.
- Det er viktig å formidle at vi ikke bare er psykiater og pasient, men at vi er to mennesker. Det er ikke ”dem og oss”, det er ”VI”. Dette må vel sies å være et samarbeid på tvers av profesjonene, kunsten kjenner jo ingen profesjoner, understreker Frahm Jensen, og fortsetter: - Vi håper dette kan bidra til større åpenhet i psykiatrien. Og så er det viktig å vise at psykiatere også kan være ålreite mennesker, legger Hustoft til, og begge ler godt.
- Det har jo vært mye tragisk i psykiatrien oppover i historien. Det er begått mye urett, men det er i ferd med å snu. Det er mer åpenhet i dag, og da er det lettere å bære byrden ved en psykisk lidelse, sier Frahm Jensen, som har vært i kontakt med psykiatrien siden 1989.
- Psykiatriske lidelser er mer normalisert i dag, legger Hustoft til. Hun er leder for poliklinikken ved Jæren distriktspsykiatriske senter, og sier at medbestemmelse blant brukerne er mer utbredt i dag.
- Pasienter er i større grad med i utvalg, og hos oss har vi et brukerråd, sier hun, og Frahm Jensen legger til:
- Vi er med på å legge føringer for hvordan tjenestene skal være.
Griper det essensielle
Hustoft gikk på sitt første malekurs i 1991. Hun har ingen formell kunstutdannelse, men har blitt veiledet av både Anders Midttun, Yang Zhu og Snøfrid Hunsbeth Eiene. Hun har hatt to separatutstillinger i tillegg til noen kollektive utstillinger.
- Hvordan går du fram når du lager bildene dine?
- Jeg maler veldig intuitivt, begynner med mye farger, og tar utgangspunkt i følelser og fornemmelser. Og så er jeg i en slags dialog med bildet, og det blir til etter hvert, forklarer Hustoft.
Bildene hennes er svært uttrykksfulle og fargerike. De er litt i skjæringspunktet mellom abstrakte og figurative, med konturer av både skikkelser og landskap. Bildene står sånt sett svært godt til poesien til Frahm Jensen. Begge griper fatt i essensielle aspekter i livet, så som kjærlighet, nytt liv, aksept, estetikk, det guddommelige, intimitet, det sykliske og det forgjengelige.
Kunst og terapi
Det er en forbindelse mellom psykiateren og kunstneren Hustoft. Den forbindelsen kommer til uttrykk når hun driver med kunst- og uttrykksterapi. Hustoft forklarer:
- Dersom du har opplevd traumatiske ting veldig tidlig i livet, før du fikk språk, så har du heller ingen mulighet til å uttrykke smerten ved hjelp av språk. Da kan du uttrykke deg på andre måter, og så kommer gjerne språket etter hvert. Jeg bruker både kunst, dikt, leire og musikk i denne terapiformen, sier hun, og legger til at dette er en terapiform hun bruker i tillegg til å være psykiater.
Kalenderen som de to har laget er trykket opp i tusen eksemplarer, og inntektene fra salget går til Gerd-Ragna Bloch Thorsens minnefond.
- Gerd-Ragna Bloch Thorsen var overlege på psykiatrisk klinikk ved Universitetssykehuset i Stavanger, og styreformann i stiftelsen ”Psykiatrisk opplysning” (Psykopp).
- Hun ble kalt ”åpenhetens hærfører” i psykiatrien. Hun startet tidlig opplysnings- og informasjonsarbeid for pårørende til folk med psykiske lidelser. Hun bidro med det første opplysningsheftet om schizofreni, og skrev i et språk som folk flest forsto, forklarer Frahm Jensen.
Bloch Thorsen var også en av drivkreftene bak opprettelsen av schizofrenidagene, som har blitt til Europas største psykiatrikonferanse som hvert år avholdes i Stavanger.
Redaktør -