Barn fra barnehjemmet Good Hope. Dette var barnehjemmet Jacobsen besøkte før hele prosjektet kom i gang.
For fem år siden dro den ivrige hobbyfotografen Ernst Jacobsen til Tanzania for å ta bilder. Tilfeldighetene ville at han skulle komme i kontakt med et barnehjem. Nå har det blitt flere turer til det afrikanske landet, og resultatet er at en skole er i ferd med å bli reist. Han oppfordrer folk på Jæren til å komme med bidrag sånn at skolen kan bli ferdigstilt.
Jacobsen forteller om hvordan det hele startet:
- Jeg har vært en del i Tanzania på fotosafari. Det var et barnehjem der som jeg pleide å stikke innom. Jeg pleide å gi dem noen kroner til mat. En gang kom jeg inn på kjøkkenet, og der så jeg en svær gryte med noen få bønner som fløt på vannet. Dette var et måltid til femti barn. Da bestemte jeg meg for å ta en tur ned til byen. Vi fylte bilen med mat, mais og ris og mye annet, og kjørt det tilbake til barnehjemmet. Så ”ballet det på seg”.
Sånn forklarer Jacobsen hvordan prosjektet i Tanzania kom i gang. Nå er en skole i ferd med å reise seg, og alt på grunn av at en ivrig hobbyfotograf ville forevige safarien.
Container proppfull med utstyr
- Jeg ville at barna skulle komme seg videre etter at de er ferdige med barneskolen, så ville jeg bygge en skole. Da kan de lære om alt fra jordbruk til datamaskiner, sier Jacobsen ivrig.
- Vi har fått inn ti datamaskiner med tilbehør, og så sender vi ned 25 skrivepulter fra eget lager, og femten hundre meter med møbelstoff. Dette kan de bruke til blant annet å sy klær med, eller sengetepper og gardiner.
- Vi har også fått inn mye klær til både barn og betjening. Jeg lar barna på barnehjemmet få det de trenger, og dersom det blir noe til overs, kjører vi det over til et tilsvarende hjem.
Videre har vi fått en hel kasse med nye fotballsko og en del sportsutstyr. Det som ikke barnehjemmet trenger tenkte jeg å gi til fotballaget i byen Arusha, sier Jacobsen.
- Dalane energi har bidratt med nok ledning til å koble strøm til skolen og forhåpentligvis også barnehjemmet.
Dører og vinduer har han også fått:
- Jeg fikk en telefon fra Nordan som hadde en del vinduer de ville gi til prosjektet. Jeg har også fått både vinduer og dører fra Egersund kommune, sier Jacobsen fornøyd.
- Fra en shippingagent har jeg fått en container. Den har jeg brukt til å sende ned alt dette utstyret, forklarer Jacobsen fornøyd.
Støtte fra regjeringen
Jacobsen har til og med hatt samtaler med deler av regjeringen i Tanzania.
- Jeg var nede og snakket med landbruksministeren, og han sa at dersom vi klarer å få opp disse klasserommene, så vil staten gi dem et større landområde enn det de har i dag. Da kan vi begynne å lære dem litt om jordbruk. Jeg har også betalt for en vannledning på fem hundre meter sånn at de slipper å måtte gå en halv kilometer for å hente vann.
Jacobsen driver til daglig JA møbler i Egersund, og som han selv sier så administrer han skoleprosjektet på frivillig basis. Han får dessuten hjelp fra medarbeiderne sine på møbelbutikken.
- Jeg har fått med guttene som jobber hos meg til å fylle containerne, og male dem, sånn at de ikke ruster bort, sier han.
Trenger mer
- I reine råbygg så trenger vi rundt 250 000 kroner mer for å få alt ferdig. Vi har fått opp et midlertidig toalett for gutter og jenter, et redskapsskur til forskjellige ting som må låses vekk, og to klasserom med tak. Alt dette har kostet seksti tusen kroner. Nå gjelder det bare å få ned dørene og vinduene som jeg har stående.
Jacobsen er imponert over de lokale håndverkerne som bygger skolen:
- Etter at de hadde fått pengene for å reise taket tok det ei uke til sperrene var oppe, sier Jacobsen imponert.
Han garanterer at pengene kommer uavbrutt ned til Tanzania, og at alt blir brukt på skolen.
- Jeg kom tilbake fra Tanzania for tre dager siden, og jeg kan garantere at pengene blir brukt til det de skal.
Svært lite går til å administrere prosjektet, og alt arbeidet som blir gjort er frivillig og ubetalt. Jacobsen håper at andre også vil være med å bidra til prosjektet sånn at skolen kan bli bygget ferdig.
Redaktør -