Christian Anton Smedshaug
Christian Anton Smedshaug er rådgiver i internasjonale spørsmål i Noges Bondelag. Han har skrevet boken ”Kan jordbruket fø verden?”
- Kan jordbruket fø verden, Smedshaug?
- Det er økte bekymringer for om vi klarer å dekke framtidens behov for matproduksjon. Jeg har faktisk akkurat fått inn tall fra FAO, som er FN sin avdeling for landbruk. De sier at det er behov for 70 prosent økning i matproduksjonen fram til år 2050 i forhold til dagens nivå.
- Er det mulig?
- Ja, det lar seg gjøre dersom vi satser skikkelig, tar vare på ressursene og øker investeringene. Vi må tillate en produksjonsorientert landbrukspolitikk der bondens lønnsomhet settes i sentrum. Når bonden vet at det lønner seg, så kan en få utløst produksjonskapasitet, sier Smedshaug, og understreker at dette spesielt gjelder for landbruket i sør der tryggheten i landbruket er langt mer usikkert enn her i nord.
Han sier videre at det meste av arealet for jordbruk er tatt i bruk, men at det er noen områder med potesial for mer utvikling.
- Brasil, Kongo, Russland og Angola er eksempler på noen land der det er utviklingspotensial. Men samtidig vet vi at noen land vil få redusert sin kapasitet som følge av klimaendringene, minner Smedshaug om.
- Er matvaresituasjonen på verdensbasis alvorlig?
- Ja, det er stor utsikkerhet når vi går mot 10 milliarder mennesker mot midten av århundret. Og allerede i dag er det rundt en milliard mennesker som regnes som sultende.
- Hvordan vurderer du matproduksjonen i Norge?
- Norge er jo i en litt unik situasjon. Vi har greid å ta vare på et nordlig jordbruk på tross av stort internasjonalt press. Vi får jo nå økende forståelse for de valgene vi har gjort. Men samtidig så har vi høy vekst, og det er viktig at vi ikke skusler bort framtidige muligheter med å bygge ned jord. Vi trenger all den jorden vi har, uavhengig av hvor den ligger, advarer Smedshaug.
Redaktør -