Under den store arealkonferansen i Stavanger i 2004 lanserte daværende landbruksminister Lars Sponheim målet om å halvere omdisponeringen av matjord fram til år 2010.
Etterfølgeren Terje Riis-Johansen fulgte opp arbeidet med å opprette en arbeidsgruppe som skulle utarbeide forslag for å nå målsetningen. Jon Ola Syrstad ledet arbeidet i gruppen, og la i 2008 fram rapporten ”Klimaskifte for jordvernet”.
- Vi kom med en rekke små og store forslag for å styrke jordvernet. Det viktigste forslaget vårt var at jordvernhensynet skulle tre tydeligere fram i Plan- og bygningsloven. Det er denne loven som avgjør hvordan jordvernet blir i praksis. Det er nemlig under denne loven fylkesplaner og kommunale reguleringsplaner blir til, forklarer Syrstad, som i dag er rådmann i Strand kommune.
- En ting vi særlig pekte på var nødvendighetene av å utvikle langsiktige regionale planer for arealbruken, slik vi jo har på Jæren med Fylkesdelplan for langsiktig byutvikling. Den var vi med og utviklet, og dette er et mønster som også kan brukes i andre regioner for å styrke jordvernet, foreslår Syrstad.
- Under arbeidet vårt kom det en ny plan- og bygningslov, og den utgjør også et bedre verktøy med tanke på jordvern. Et annet forslag vi kom med var å få til en hjemmel i jordloven for vern av jord. I dag har vi verneplaner for kystlandskap, sandstrender, edelskoger og myrer. Vi foreslo å lage tilsvarende vernebestemmelser for matjord, sier Syrstad. Det er en slik lovhjemmel som i disse dager er ute til høring. Syrstad konstaterer at både den forrige og den nåværende landbruks- og matministeren har fulgt opp rådene fra hans arbeidsgruppe punkt for punkt.
- Både Terje Riis-Johansen og Lars Peder Brekk er personlig veldig engasjert i dette arbeidet. De har iverksatt tiltak og startet utrednings- og lovendringsarbeid basert på vår rapport, sier Syrstad fornøyd. Når verktøyene for jordvern nå etter hvert kommer på plass, så mener han at et vellykket jordvern videre dreier seg om god oppfølging fra Statens Landbruksforvaltning og Fylkesmannen.
- De må være tøffe og si nei til planer som går imot retningslinjene, avslutter Syrstad.
Redaktør -