Martin Orre (t.v) og Jarle Malmin
Den lille slakteribedriften Malmin & Orre kjøtt har vokst seg ut av lokalene i Bryne sentrum. Rundt juletider flytter de til større og mer moderne lokaler på Kleppe Stasjon.
- Vi må ha større plass, svarer Martin Orre på spørsmålet om hvorfor den lille bedriften er på flyttefot.
- Jeg har aldri målt hvor stort det er her, men jeg tipper vi har rundt 100-150 kvadrat. I de nye lokalene vil vi få 300 kvadratmeter å jobbe på, forklarer Orre.
- Hvorfor må dere ha mer plass?
- Produksjonen øker og vi må ha plass til flere varelinjer. Det vil si at vi skal øke produksjonen til å omfatte flere produkter, fra bare pålegg til kjøtteig, pølser og diverse andre produkter. I de nye lokalene så er vi godkjent til å lage det meste innen kjøttprodukter.
- Hvor mange ansatte er dere?
- Vi er tre mann, Jarle Malmin, Tor Sølve Laland, og meg, sier Orre, som noe motvillig går med på at han fungerer som daglig leder.
- Er det gode tider?
- Ikke spesielt, men vi begynte i det små, og så har salget bare økt. Spesielt på påleggssorter, det viser vel at folk liker det.
- Når flytter dere?
- Vi regner med at det blir ferdig rett før jul, sier Orre, og legger til at de ikke var helt heldige med tiden for flytting.
- Det er jo litt travelt rundt jul i utgangspunktet, og så legger vi opp flyttingen samtidig.
Pølsemakere
Malmin & Orre Kjøtt startet i juni for 5 et halvt år siden. Det var Orre selv og Jarle Malmin som satte i gang.
- Hvordan kom det i stand?
- Vi var begge utdannet pølsemakere med fagbrev. Jeg for min del måtte gjøre et valg: Enten så starter jeg for meg selv, eller så…, vel det var vel egentlig ikke andre valg, sier han.
- Jeg tok en telefon til Helgø, hvor jeg kjente lederen for ferskvareutsalget. Jeg spurte ham rett ut om han ville handle hos meg, og han sa ja. Det var sånn det begynte. Etter det har kurven gått oppover hvert år, så vi er godt fornøyd med tingenes tilstand, sier Orre fornøyd.
- Er det ikke et bedre kundegrunnlag her på Bryne enn på Klepp Stasjon?
- Jo, det kan du si, men vi leverer jo bare til butikk. Vi har de fleste Megabutikkene i distriktet, og vi leverer pålegg til Helgø. Vi produserer også litt for andre kjøttbedrifter, som for eksempel Holmen, Jæren Hotell og Farstad catering.
Gode på spekemat
- Har dere et konkurransefortrinn?
- Vi er gode på spekemat, skinke, og forskjellige påleggsruller, for eksempel sylte av alle slag.
- Vi har håndlagt pålegg, det er altså ikke maskinlaget. Vi former pålegget i firkanter, og fester det med tråd. Det er gammelt håndverk å lage pålegget på denne måten. Vi spiser litt med øynene også, ser du.
- Har dere sikret dere kunder til den utvidede produksjonen?
- Ja, jeg tror det. Vi har ikke gjort noen avtaler, men vi har et godt nettverk av kunder, sier Orre.
- Må dere ansette flere i forbindelse med flyttingen?
- Nei, vi skal ikke bli større. Vi er fornøyde med sånn det er, og satser på å fortsette i samme bane en del år til framover.
Malmin & Orre Kjøtt har overtatt en del tradisjonsrike oppskrifter fra Martin Magne Nygård som hadde slakterforretning Nygård i Langgaten i Sandnes.
- Det er spesielt spekeprodukter vi har ført videre fra den tradisjonsrike slakteren. Den salamien vi leverer til Megabutikkene er den samme som har blitt levert der i rundt 30, avslutter Orre fornøyd.
Redaktør -