Kåre Wiig med håndfaste bevis for gode driftsresultater fra Ernst B. Young.
Kåre Wiig blir ivrig når han får fortelle om den spesielle Piccolotomatens fortreffelighet. Wiig gartneri er det eneste gartneriet i landet som har tillatelse til å dyrke denne søte lille lekkerbiskenen.
- Dette er en helt spesiell tomat. Wagningen-universitet i Nederland har faktisk kåret den til den aller beste tomaten. Dette er et av de største og mest kjente jordbruksuniversitetene i verden, og de har forsket mye på alle typer jordbruksvarer, forklarer Wiig, og utdyper:
- De fant ut at denne tomaten var den som hadde størst briks-verdi, det vil si at det er den søteste av alle tomatene. De fant også ut at den har det høyeste innholdet av antioksidanter av alle tomater i hele verden, påpeker Wiig entusiastisk.
- Piccolotomaten er nok flaggskipet til Wiig Gartneri, og vi klarer ikke å møte etterspørselen. Når folk først får smaken på den, så kjøper de bare mer, sier Wiig.
- Kan dere ikke bare øke produksjonen da?
- Tja, du ser det er et begrenset antall frø, og det er bare fjorten andre produsenter som får lov å dyrke den. Det er et fransk frøselskap som sitter på frøene, og de vil ikke ha en for stor produksjon. De vil at den skal være litt eksklusiv, og at det skal være litt for lite av den. Her hjemme er det kun Coop som får lov å selge den, forklarer Wiig.
Fjør i hatten
I likhet med Malm Orstad havnet også Wiig Gartneri blant finalistene i kåringen om årets entreprenør i Rogaland. Wiig er ikke helt sikker på hvordan revisorselskapet Ernst B. Young, som arrangerer tevlingen, går fram når de finner sine kandidater, men understreker at han synes det er kjekt med god plassering.
- De har sett på de tre siste årene, på utviklingen og driften og sånt. Jeg ble blant tre finalister som skal til Oslo og konkurrere videre, men jeg tror ikke jeg har ”nubbesjangs”, sier Wiig og minner om at størrelser som Bjørn Kjos er blant konkurrentene.
- Men det er jo en fjør i hatten, slår han fast.
Wiig sier videre at gartneriet har hatt en omsetning på rundt 60 millioner i år, og at det har økt jevnt nesten hele tiden. Wiig er også sterkt inne på eiersiden i Miljøgartneriet på Kviamarka som sår de første frøene om få uker.
- Vi skal plante nå i januar. Det blir rundt 40 mål med tomater og 30 mål med paprika. Det er nytt i Norge med paprika i stor målestokk. Og da snakker vi om den lange og søte paprikaen, understreker Wiig, og legger til at det nye gartneriet blir unikt i miljøsammenheng:
- Vi ligger rett ved Tine Meieri, og skal ta all CO 2 fra dem og kjøre inn i vårt drivhus. Vi vil også bruke varmt produksjonsvann fra meieriet og varme opp drivhuset. Dette er helt spesielt, og det er ingen andre i Norden som gjør noe liknende. Det er et av de mest miljøvennlige gartneriene i hele Norden. Hollenderne, som er våre største konkurrenter, kommer for å studere anlegget, avslutter Wiig ivrig.
Redaktør -