Hege Helgaland er butikksjef i flunkende nytt Vinmonopol i Klepp
Etter å ha søkt om vinmonopol i ti år har Klepp endelig fått sitt eget vinmonopol. Polet i Jærhagen åpnet 12. november. Hege Helgaland har tidligere vært butikksjef i polet på Nytorget i Stavanger. Nå skal hun lede butikken på Klepp. Det ser hun fram til.
- Hvilke forventninger har du til dette nye utsalget?
- Jeg tror det blir kjempebra. Før åpningen fikk jeg neste ukentlige spørsmål om når vi skulle åpne. Det viser at Kleppbuen har ventet lenge, så jeg tror dette blir bra.
- Hvordan ble du selv interessert i vin?
- Interessen har kommet mer og mer etter at jeg begynte å jobbe i Vinmonopolet. Det er mye å sette seg inn i, og når det gjelder vin så er det litt sånn at jo mer du lærer, jo mer finner du ut at du ikke kan, sier hun. Helgaland som er fra Stavanger sier videre at hun ikke ser på seg selv som en utpreget vinkjenner, men at så lenge interessen ligger i bunn, så kan alle sette seg inn i vin.
- Alle kan bli sin egen vinkjenner. Det er ikke dermed sagt at alle liker det samme. Du liker kanskje noe som jeg ikke synes er så bra, sier hun. Helgaland har personalutdannelse i bunn, og har ifølge seg selv en bred erfaring gjennom et langt yrkesliv. Vi ønsker Helgaland og de andre ansatte lykke til med det nye utsalget på Klepp.
Mange kriterier i bunn
- Dette har blitt et tradisjonelt vinmonopol, litt mindre enn utsalgene på Bryne og Kvadrat. Vi har rundt 600 varer i hyllene her, forklarer Helgaland fra de gamle lokalene til Posten i kjøpesenteret på Klepp.
- Hvorfor har det gått hele ti år før søknaden om pol har gått gjennom?
- Det tar som regel lang tid å få et pol. Det er mange kriterier som skal oppfylles. Det går på både befolkningsgrunnlag, avstand til nærmeste annet pol, og andre ting som jeg ikke kan redegjøre for, forklarer butikksjefen.
- Det er liksom ikke bare å si at vi vil ha et pol, slår hun fast, og henviser oss videre til pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.
Norges største kommune uten pol
Nordahl sier at det som aller først må ligge til grunn er en politisk vilje i kommunen.
- Vi kan jo ikke dytte vinmonopol på kommuner som ikke ønsker det. Når kommunen har tilkjennegitt sin interesse, så går vi inn og gjør en analyse basert på fire nøkkelkriterier:
Først ser vi på omfanget av varehandelen i kommunen, så ser vi på antall innbyggere, så er det reisestrekningen til nærmeste annet pol, så er det forekomsten av et tettsted eller et handlesenter, og størrelsen på dette, forkarer Nordahl. Basert på disse kriteriene sier Nordahl videre at avstanden til polet på Bryne var relativt kort. Men det faktum at Klepp faktisk var landets største kommune uten vinmonopol var et forhold de ikke kunne overse. Dermed ble det bestemt at kommunen skulle få det Vinmonopolet selv klassifiserer som en grunnsortimentsbutikk, altså et middels stort utsalg.
Redaktør -