Blomsterprodusent Ove Horpestad
Det er høysesong og travle tider i drivhusene til Horpestad Gartneri, men det er samtidig trivelig på jobb med t-skjortetemperatur og tusenvis av pelargonia og hortensia i full flor.
Blomsterprodusent Ove Horpestad har spesialisert seg på de to sortene. Selv om mye av produksjonen er potteplanter som skal pryde norske vinduskarmer og går jevnt og trutt hele året, merkes det godt at sesongen for å plante ute er i anmarsj.
-Vårsesongen er det største. Den kalde vinteren gjør at vi er noen uker på etterskudd, men våre blomster er ikke blant de tidligste. Det har vært større problemer for produsentene av påskeliljer. De har hatt blomstene stående lenge – noen ganger for lenge. Blomster er ferskvare. Det blir også et problem at de ikke får startet produksjonen av neste sort i tide når påskeliljene tar opp plassen flere uker lengre enn planlagt. Vi er heldigvis ikke like sårbare, men vi trenger at det begynner å trille ut litt blomster nå, sier Ove Horpestad.
Krever kunnskap
Horpestad Gartneri har 10 ansatte og omsetter blomster for 11 millioner kroner. I vårsesongen ansetter de to personer ekstra. På 12 mål med drivhus, produserer de 250.000 hortensia til innebruk og 65.000 til hage. De lager også 70.000 pelargonia i året, og en del julestjerner og julegleder på høsten. Det er 20 produsenter av hortensia i landet. Horpestad gartneri produserer rundt 15 prosent av de 2 millioner plantene som selges årlig.
-Alle blomsterprodusenter som ikke har eget utsalg, har spisset og spesialisert produksjonen sin til noen få sorter. Det gir selvsagt stordriftsfordeler, men det gjør samtidig at risikoen og sårbarheten blir litt større. Vi er blant de største produsentene av hortensia, og leverer til Blomsterringen som forsyner butikker over hele landet med blomster, forteller gartneren fra Horpestad.
Åtte av de ti ansatte er norske, og det er fire fagutdannede gartnere på Horpestad Gartneri. Ove Horpestad mener kunnskap er viktig.
-Vi jobber med levende organismer, og de skal være klare til rett tid. Vi planlegger produksjonen og har en viss oversikt over hvor mye som kommer til å gå ut, men de konkrete bestillingene kommer gjerne dagen før blomstene skal leveres. Det er viktig å ha med seg gode folk som vet hva det går ut på, slår han fast.
Gass gjør Jæren god
Garden på Horpestad er ikke større enn 50 mål, og gartneri og plantebruk har vært driftsgrunnlaget i flere generasjoner. Blomsterproduksjonen er av litt nyere dato.
-Vi drev med tomat og agurk på mine foreldre sin tid. Den første julestjernen ble produsert i 1987, og vi drev kombinert med grønnsaker og blomster noen år. Jeg kom hjem fra gartnerskolen i 1993 og tok over året etter. Fra 1995 har vi kun produsert blomster, sier Ove Horpestad.
Horpestad framhever særlig ett konkurransefortrinn som gjør Jæren godt egnet for gartneri og drivhus. Gassleveransen.
-Alle drivhus varmes opp med gass, men vår region er en av de få som har et skikkelig utbygd ledningsnett for gass. Andre steder må de få levert gass med tankbil. Produksjonen er energikrevende. En tredel av kostnadene våre går til energi. God og rimelig gassleveranse er veldig viktig. Til gjengjeld har vi litt lang avstand til hovedmarkedet på Østlandet, sier han.
-Legger du merke til blomsterhavet og fargene når du kommer på jobb om morgenen?
-Jeg får nok ikke helt den samme opplevelsen som folk som er innom på besøk, men jeg synes det er en trivelig jobb. Dagene er lange, men gode. Det er travelt, men kjekt, mener Ove Horpestad.
-Og så er det ikke noe minus at vi har t-skjortetemperatur på jobb året rundt, legger han smilende til.
Redaktør -