Ewa Sophia Edbäck og Kari Haug Hansen ser fram til åpningen av nye Kjøkkenet i Storgata den 8. november.
Kjøkkenet cafe og delikatesse i Storgata åpnet sine dører for snart seks år siden, og ble et populært tilskudd til Bryne sentrum, med hjemmelaget mat og uformell atmosfære. Nå er dørene midlertidig stengt, men 8. november kan eierne Ewa Sophia Edbäck og Kari Haug Hansen ønske nye og gamle kunder velkommen til en nyoppusset kafé.
De to damene hadde alltid hatt en drøm om å drive kafé. Da en felles venninne formidlet kontakt mellom de to, begynte prosessen med å virkeliggjøre denne drømmen. Pengene kom fra sparekontoene, og et lite lån.
- Den første huseieren hjalp oss mye. Kafédrift er en usikker bransje. Vi har jo familier, og kunne ikke ta noen store økonomiske sjanser, sier Edbäck.
Rask suksess
Den hjemmelagde maten og uformelle atmosfæren falt i smak hos jærfolket, og de to nye kaféeierne ble tatt litt på senga.
- Vi hadde sett for oss rolige dager, sitte ved baren og dingle med beina. Men det kom mye kunder, og vi vokste fort ut av lokalene, forteller Hansen.
Huseierne ville gjerne at Kjøkkenet skulle fortsette sin virksomhet i Brynesenteret, så løsningen ble en aldri så liten ombygging.
- Nå får vi større og mer tilrettelagte lokaler, som blant annet betyr at vi får større kapasitet til cateringdelen av Kjøkkenet, sier Edbäck.
Noe gammelt, og noe nytt
Når nye Kjøkkenet åpner vil det fortsatt være kafé ut mot gaten, men også en kaffebar inn mot senteret. Åpningstidene vil bli utvidet.
- Tidligere hadde vi kveldsåpent med buffé hver torsdag. Vi prøvde en periode å gjøre det samme på fredagene, men med liten respons. Nå prøver vi igjen, med utvidede åpningstider torsdag, fredag og lørdag, og egen kveldsmeny, forteller Edbäck.
Vil utvikle menyen
Selv om lokalet blir større, har det vært viktig for dem å beholde den uformelle atmosfæren.
- Det blir ikke en fancy restaurant. Kjernen vil være den samme. Vi er ikke utdannet kokker, men to hjemmefruer som liker å lage mat. Vi må ha en meny som vi mestrer, slik at vi kan levere bra mat, sier Hansen.
Tidligere har menyen bestått av supper, sandwich, salater og en varmrett.
- Vi vil utvide og videreutvikle menyen, blant annet med flere varmretter. Kundene har etterlyst fisk, så der må vi gjøre en innsats, sier Edbäck.
Egen stil
To uker før åpningen får damene overta det nye lokalet. Da skal alt på plass. Det har ikke vært en arkitekt eller konsulent i arbeid.
Nei, slikt koster penger. Vi har gjort alt selv. Hentet inspirasjon fra andre spisesteder, litt her og litt der, for så å legge til vår egen stil. Det er mye vi har hatt lyst til å gjøre, men det er pengene som styrer. Nå er i alle fall lokalet på plass, og i denne omgang er mesteparten av pengene lagt ned i selve kjøkkenet, der maten blir laget, sier Hagen.
Av Trude Jensen
Redaktør -