Daglig leder May-Lise Laursen i Jærbaker`n er fornøyd med besøket i butikken på Klepp. Nå ønsker bedriften at de syv butikkene skal få egne drivere.
Like årvisst som julen selv er klagene på at julen hvert år kommer alt for tidlig. Og det er ikke lenge til det begynner å lukte jul hos Jærbaker`n på Klepp.
Det er folksomt og livlig når vi trør inn i lokalene til Jærbaker`n Klepp Konditori. Et godt gammeldags kølappsystem av analogt merke holder styr på de sultne gjestene som er klar for lunsj. Det lukter varm bakst i hele lokalet, og bak disken er det hektisk aktivitet. Vi ber om å få noen ord med daglig leder. May-Lise Laursen kommer ned fra kontoret.
- Er det fordi det er lunsjtid at det er så travelt her nå?
- Vel, folk kommer fra seks om morgenen, og så synes jeg det er et godt trykk helt fram til klokken to. Og så går det jevnt og trutt resten av dagen også.
- Populær plass, altså?
- Ja, det virker sånn. Vi har jo mye påsmurt, og det er mange som kjøper både forkost og lunsj her, så det virker som de setter pris på maten. Og så har vi fornuftige priser også, påpeker Laursen fornøyd.
Bedret tilgjengelighet
Jærbaker`n Klepp Konditori ligger i Klepp sentrum, og var en av mange butikker som for noen år siden opplevde at gjennomgangstrafikken ble sluset ut av sentrum til ny omkjøringsveg. Det har ikke vært negativt for bakeren:
- Vi har økt omsetningen etter at veien ble lagt om. Det var ganske stygg trafikk her da dette var hovedveg. Nå er det lettere å svinge både inn og ut, og så er det jo ikke så langt fra hovedvegen. Så jeg føler at kjøringen og logistikken til butikken har blitt bedre etter omleggingen, sier Laursen. Jærbaker`n består av syv butikker fordelt rundt på Jæren og Nord-Jæren, med Stavanger og Randaberg i nord, og Bryne og Klepp i sør. På Sola, Tananger og i Kverneland er det også butikker.
Så var det denne julebaksten…
- Ja, nå er det rett før vi begynner på julekakene. I løpet av en uke så fylles butikken opp av julekaker så det bugner. Vi pleier å si at vi har 20 til 25 sorter, og vi har spesialvarer med spelt, glutenfritt, og småkaker for diabetikere. Så vi har tilbud til alle, lokker Laursen.
Og hos Jærbaker`n gjør de det fra grunnen:
- Alt hos oss er håndlaget. Veldig mye av det som selges av julekaker er produsert i land som Polen og Lithauen, kanskje så mye som for et halvt år siden. Vi produserer fortløpende, og har for eksempel ferske smultringer hver dag. Mange av våre kunder har funnet ut at tidsklemmen gjør at de ikke klarer å få bakt syv sorter selv. Hos oss kan de for eksempel bare kjøpe pepperkakedeigen, og så kan de gjøre kun de kjekke tingene sammen med barna, sier Laursen.
Hun gir en pekepinn på hvor hektisk det kan bli for en baker i førjulstiden:
- For å ta et eksempel, så er vi nok oppe i rundt fem tusen sirupssnipper per dag for å holde tritt.
Ny driftsmodell
- Nesten like årvisst som julen selv synes det å være at folk klager på at handelsstanden drar fram julen tidligere for hvert år. Hva tenker du om det?
- Ja, det kommer litt brått på hvert år. Vi må begynne nå, men vi pynter ikke til jul før første helgen i advent. Det er jo før julen at julekakene smaker best, minner Laursen om.
- Så det er en travel tid dere går i møte?
- Ja, travlest og kjekkest. November og desember, og mai måned med alle konfirmasjonene er de desidert travleste månedene. Så når julaften kommer så setter vi oss ned og puster ut, sier hun. Videre kan hun fortelle at Jærbaker`n i disse dager er i ferd med å omstrukturere driften.
- Vi prøver å få egne drivere til hver butikk. Når noen driver egen butikk, så finner de egne løsninger, og det er en vinn-vinn-situasjon for begge parter. I og med at butikkene ligger litt i fra hverandre, så er det bra å få en ledelse som er på plassen. På den måten kan vi frigjøre oss, og satse på mer spesialisering. Vi er veldig opptatt av helse, og har sunne råvarer i våre produkter. Vi bruker for eksempel bare Himalayasalt i stedet for raffinert salt, og bare sunne oljer. Vi har lyst å frigjøre oss til å satse enda mer på dette, avslutter Laursen.
Redaktør -