Jærpåske

21.03.2012
Jærpåske
Jærbuer feirer påske på Jæren

Det er en myte at «alle» nordmenn drar på ferie i påsken. På 70-tallet reiste 1 av 3 på påskeferie. I dag er det bare 1 av 8 som gjør det, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Og det er bare 3-4 prosent av oss som er på skiferie på ei hytte på fjellet.

I påsken reiser folk på fjellet. Eller til Syden. Tror vi. Sannheten er at folk flest nyter påsken hjemme. Påskeferieklisjeene er skispor og påskesol på fjellet, røde anorakker med pelskrage, termos med kakao, tursekk med Kvikklunsj og appelsiner, klister og klabbesnø under skiene. Stresslessen, fjernkontrollen og tøflene er nok vanligere utstyr for Ola Nordmann i påsken. Likevel sitter forestillingen om at alle er bortreist godt fast i folkesjela, selv om de fleste er hjemme. Norske innbruddstyver er ikke noe unntak i så måte. I perioden 1995-2005 var det 37 prosent flere innbrudd i norske hjem i påsken enn ellers i året, selv om de fleste var hjemme.

Den lange påskeferien med ti dager fri er også et ganske særnorsk fenomen. De færreste land har ordninger som gjør at mange kan ta fri de tre dagene mellom palmesøndag og skjærtorsdag. Fem dager sammenhengende fri fra skjærtorsdag til 2. påskedag er heller ikke vanlig i de fleste land.

 

Aktiv ferie

Jæren, i begynnelsen av april, har gjerne samme temperatur som man ønsker å finne på fjellet. Men neppe den samme snømengden som man reiser på fjellet for å finne. Jæren har også strender som kan minne om de man drar til Syden for å finne, men det er langt mellom badegjestene på jærstrendene i begynnelsen av april.

En tur langs jærkysten i påskeferien forteller oss at det langt fra er folketomt. Tvert imot er det mye som tyder på at påsken er en tid for utendørsaktiviteter på hjemmebane. Sykkelstiene trafikkeres både av syklister som åpenbart ligger i hardtrening til Nordsjørittet eller andre sykkelritt utover våren, og av familier på tur. Parkeringsplassene ved strendene og de mest populære utfartsområdene er fulle, selv om vinden er bitende og skyene på himmelen er grå og regntunge.

 

Tilfeldig fotballferie

Mellom sanddynene på Refsnes på Orrestranda spiller Lars Thomas Line (7) fra Nærbø fotball med kompisene Andreas (9) og Geir Lervik (11), og far Morten Line. Påkledningen minner lite om strandfotball på Copacabana, men ferdighetene er det ikke noe å si på.

Brødrene Lervik har vært en tur i Sirdal og testet skiferdighetene i løpet av påsken, men 1. påskedag er de hjemme på Jæren og klare for en tur på stranda. Lars Thomas har vært hjemme på Jæren hele påsken, men er ikke lei seg av den grunn.

-Det er like kjekt her, slår han fast.

Morten Line forteller at det er nokså tilfeldig at det ble hjemmepåske i år.

-Vi har gjort forskjellige ting i påsken tidligere. Noen ganger har vi vært på fjellet, noen ganger på Sørlandet og andre ganger hjemme. Uansett så prioriterer vi friluftsliv og aktiviteter i påsken. Vi er mye ute på tur. Sydenturene tar vi heller om sommeren, sier han.

Det er ikke hele familien som tilbringer påsken på Jæren. Lars Thomas Line forteller at storebroren er i Danmark på håndballturnering.

-Og han er god. Nesten verdensmester. Bedre enn de på landslaget, forsikrer han.

 

Årviss familiesamling

80 prosent av de som drar på påskeferie, velger Norge som ferieland. Hovedtyngden av de som ferierer i Norge (vel 70 prosent), velger enten å leie hytte eller overnatte hos familie eller venner. Familie er viktig når folk samles i påsken. I strandsteinene ved Vigrestad samles slekta til Aud og John Ueland hvert år til strandrydding og grillkos – en tradisjon som har vart i 10 år.

-Det er døtrene til Aud og John, familiene deres og svigerforeldrene deres som samles. Alle gjør sitt beste for å få med seg denne samlingen, selv om de gjerne ferierer litt ellers i påsken. Så får vi heller leve med at noen løper litt fra og til fordi de må ha kontroll med lemming, forteller svigersønn Johan Omland.

-Er 1. påskedag fast dag for treffet?

-Nei, akkurat det er selvsagt litt væravhengig her på Jæren, men det blir som regel en dag i slutten av påskeferien, sier han.

 

Palmer og påskeegg

Det kombinerte rydde- og hyggetreffet samlet 18 familiemedlemmer i tre generasjoner på 1. påskedag i år. Det er mye rart som driver i land, og våroppryddingen i strandsteinene er nødvendig. Det mest spesielle i år, var kanskje en plastpalme.

-Og så blir det jo et fint bål av det, da, konstaterer Johan Omland.

Og et leirbål trengs for å holde varmen, selv om Ueland-klanen er godt påkledd mens de nyter kaker, kaffe, grillede pølser og de tradisjonelle påskeeggene.

-Det er praktisk å rigge seg til i le av en stor steingard. Kommer vinden fra motsatt retning neste år, flytter vi bare over til andre sida, sier Johan Omland.

Bålet er også spennende for Oscar Omland og Eivind Mæland. De to guttene kaster mye rart på bålet etter oppryddingen. Et høylytt «poff» skremmer fotografen og vekker forlystelse hos guttene.

-En sprayboks? Spør vi.

-Ja. Vi fant en lyspære også, men den fikk vi ikke lov å kaste på bålet.

 

Sesongstart for golf

15 prosent av nordmenn som ferierer i eget land tilbringer påsken i egen hytte. Det gjør også Lill og Steinar Drivflaadt fra Stavanger. Hytta på Sirevåg er basen for en aktiv påskeferie med mye familiebesøk.

-Det er gode muligheter for å komme seg ut. Her har vi både sjøen og turterreng på Høg-Jæren innenfor kort rekkevidde, sier paret.

-Dere savner ikke snø og skiføre i påsken, altså?

-Nei, vi har vel skiet fra oss. Det er lenge siden jeg lånte bort skiene mine til sønnen min, og jeg har ikke til hensikt å kreve dem tilbake, humrer Steinar Drivflaadt.

Lill og Steinar Drivflaadt er medlemmer i Ogna Golf. Vi treffer dem ved greenen til hull 5. Dagens runde har nok gått noen slag over par, innrømmer de, men det skremmer dem ikke fra å gjøre golf til en påskeaktivitet.

-Vi prøver å få til en runde hver dag i påsken, men mye besøk gjør at vi har hoppet over en dag eller to. Påsken er sesongstart for golf, sier Steinar Drivflaadt.

Det er ikke bare på Ogna at påsken markerer sesongstart for golfspillerne. Rundt 80 golfbaner landet rundt åpner i påsken, ifølge Norges Golfforbund.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
påske, påskeaktivitet,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...