Naturgass har kommet for å bli. Flere og flere på Jæren velger gass til sine boliger og til industri. Lyse vil gjøre det lønnsomt å velge naturgass.
- Det er mange bedrifter som har valgt naturgass. Fjordkjøkken, Tine og veksthusene er eksempler på dette, sier Kari Nag i Lyse Gass.
Historikk
Lyse har i dag et 300 kilometer langt rørbasert fordelingsnett på Jæren og Ryfylkeøyene. Nettet ble ferdig i mars 2004. Det er et 50 kilometer langt sjørør som frakter gassen fra Kårstø til Risavika i Sola kommune.
- Vi legger rør der det er behov. Omtrent alle veksthusene har i dag naturgass. De har tidligere brukt propan, men naturgassen er rimeligere. I tillegg gjenbruker de CO2 til gjødsel. Ved en del nye boligfelt legges det også inn rør, forteller Nag.
Nag og kollega Frode Lædre hevder at det er miljøvennlig og økonomisk med gass.
- Vi har satt en standardpris på gassen som i dag er på 40 øre. Det er mye rimeligere enn strømmen. Den satsen settes en gang i året. Lyse ønsker at folk skal bruke naturgass, derfor er prisen lav. I Lyse sitter vi jo med bukten og enden, men vi ønsker at folk av miljøhensyn skal bruke gass. Strøm er en knapphetsressurs. Forbruket stiger og kapasiteten på strømnettet er på bristepunktet. Derfor er vi hvert år nødt til å importere kullkraft fra Europa, sier Nag.
Kullkraften er svært miljøskadelig. I takt med vårt økende forbruk økes også utslippene til atmosfæren. Ved bruk av naturgass får vi mindre svovel- og CO2-utslipp.
Lyses nett er lagt i en ringledning, slik kan de sikre full oppetid. Ryker det på en plass, så vil det fortsatt være en jevn strøm av gass til husstander og bedrifter.
God mottakelse på Jæren
Responsen på Jæren har vært stor. De har tatt i mot naturgass med åpne armer.
- Vi har Prior, Jærkylling, Prima kjøtt, Norsk Protein, Nærlandsparken, Hoff, Q-meierier, Kverneland, Aarbakke og Tine på kundelisten. Vi har ikke blitt avvist. Det er noe med den jærske entusiasmen og lagånden, sier Lædre.
Han snakker om hvordan jærbuen er kjip på kronene i positiv forstand:
- Jærbuen er først med det meste. De tenker sparing og er svært mottakelige. De er nysgjerrige, det tar gjerne litt tid før de svarer, for de skal tenke seg om. Men for eksempelvis gartnerne er dette svært praktisk. De får jo mye mindre logistikk enn ved å skulle bruke propan. De satt i grunnen og ventet på gassen.
For Lyse er det nå viktig å avmystifisere gassen. Mange er skeptisk fordi det er nytt.
- Folk er litt bekymret, men det er mye farligere å fylle bensin enn å bruke gass, forteller Nag.
Derfor har Lyse kurs til folk som ønsker å legge om. Her får deltakerne teoretisk og praktisk innføring i hvordan gass fungerer.
Framover skal Lyse bare gyve på. Det er en politisk beslutning å satse på gassen i Norge. Målet til Lyse er at det skal bli like naturlig med gass som alt annet. Ett av målene er å få utbyggerne med på laget.
- De har bygget hus etter samme malen i alle år, derfor er dette en utfordring. Det er dyrere å bygge hus som er tilrettelagt for gass. Dette blir derfor en ny prisstruktur. Men det er viktig at de husker at dette vil til tross gagne sluttbruker, fordi det er så mye billigere å drifte et hus på naturgass, sier Nag.
Ulempen med gass er at nettet møter på geografiske utfordringer.
- Det koster å føre fram nettet. Vi støter på geografiske begrensinger. Men mens vi venter på nettet kan vi også satse på skip og tankbiler.
Men Lyse er ikke i tvil, gassen er framtiden.
Faktaboks:
Naturgass til boliger:
Naturgass legger til rette for vannbåren varme. Da dekker du energibehovet til:
- Romoppvarming
- Oppvarming av ventilasjonsluft
- Varmt tappevann
Andre bruksområder:
Koking med gass
Peis med fjernkontroll
Grill
Terassevarmer
Naturgass til produksjon
Bruksområder:
Tørke og herdeprosesser
Varmebehandling
Mekanisk industri
Transport
Skipsindustri
Næringsmiddelindustri
Veksthus
Oppvarming
Naturgass til Næringsbygg
Bruksområder
Oppvarming: rom, ventilasjon og tappevann
Strålevarme: Oppvarming av større arealer som haller, definerte soner
Redaktør -