Klepp BMX er ansvarlig for NM i år. 200 utøvere kommer til Klepp i juni. Foto: Trond J. Severson
200 ryttere deltar når Klepp BMX trommer sammen til norgesmesterskap i slutten av juni.
Hele norgeseliten deltar i mesterskapet. I tillegg blir det ungdomsmesterskap og barneleker, der unger fra 6 år og oppover får sykle, men uten at det kåres noen vinner.
– De sykler tre innledende heat, og deretter får alle premier, forteller Morten Orstad, som er styreleder i Klepp BMX.
Den lokale BMX-klubben har egen bane som er godkjent for norgesmesterskap, så hele arrangementet blir avviklet på banen. Selv om det er et norgesmesterskap, blir det mange lokale utøvere.
– BMX-miljøene er nokså sentralisert i vår region, med Klepp, Sola, Sandnes, Orstad og Sviland BMX. Neste klynge er i Østfold, så det kommer utøvere derfra også, forklarer Orstad.
Populært i Benelux
Andre steder i landet finnes det ikke BMX-miljøer av betydning. Orstad mener dette har sammenheng med den krevende øvelsen det tross alt er å holde liv i en BMX-klubb.
– Det er i Rogaland og Østfold det har vært ildsjeler som kan drive klubber av denne typen. Det krever en del innsats å opparbeide en bane, så det er litt av en jobb å komme i gang for en nystartet klubb. Dessuten sliter vi med rekrutteringen i sporten, sier Orstad.
Han legger ikke skjul på at omtrent alt som finnes av ryttere i Rogaland skal delta i NM, og det kommer mange fra Østlandet.
I eliteklassen deltar ryttere fra 16-17 og opp til 23 år. I junioreliten deltar ryttere fra 15 år.
I utlandet er sporten mye større.
– BMX er spesielt populær i Benelux-landene og i USA. Den første EM-runden i Belgia trakk flere tusen ryttere. Da kjører man 2-3 heat på banen samtidig. Det er helt andre tilstander enn her i Norge, smiler Orstad.
Fikse banedekke og plante blomster
Selv om banefascilitetene er på plass, får Klepp BMX mye arbeid med NM-arrangementet.
– Vi må shine opp på og rundt banen før NM. Mye vedlikehold må utføres. Banedekket skal fylles på og klargjøres slik at det er i topp stand. Rundt banen skal det plantes en del blomster. Dessuten har vi bygget nytt tak over startområdet, slik at utøverne får ly for vind og regn før start, forklarer Orstad, som ikke har tall på hvor mange dugnadstimer det kan være snakk om.
I tillegg til forberedelsene før arrangementet, vil foreldre og frivillige få sin fulle hyre på selve arrangementsdagen med å organisere innmarsj, premieutdeling, dopingkontroll og alt som hører med.
– Norges sykkelforbund kan sende dopingkontrollører om de ønsker, men jeg har aldri opplevd at de har gjennomført dopingkontroller på et BMX-arrangement. Doping er ikke noe problem i denne idretten, smiler Orstad.
Klepp BMX ble stiftet i 1986 og har følgelig jubileum til neste år. Det kommer nok til å bli markert på en eller annen måte, selv om det ikke er lagt noen konkrete planer enda. Klubben har cirka 70 medlemmer fra 6 år opp til 30 år. Rekrutteringen kunne vært bedre, og klubben har derfor diskutert hvordan de kan trekke til seg flere medlemmer.
– Vi forsøker å profilere oss i lokalmiljøet, sier Orstad.
Men det finnes håp.
– Vi er fornøyd med rekruttering blant de små. På treningen for barn under 12 år stiller som regel 25-30 ryttere. Der er det mange flinke utøvere, forklarer Orstad. BMX er tradisjonelt en sommeridrett, siden det er vanskelig å sykle på snø og is. Men klubben har gått utradisjonelt til verks for å holde interessen oppe gjennom vinteren.
– Vi har gjennomført innetrening gjennom hele vinteren. Men været har vært ganske greit i år. Derfor har vi også kunnet sykle på utebanen i løpet av vinteren.
Redaktør -