I gang med juleforberedelsene

01.09.2007
I gang med juleforberedelsene
Tom Gaudland
Terje Håland og Idar Håland er henholdsvis avtroppende og påtroppende daglig leder i Håland Kjøtt AS. Den tradisjonsrike slakterforretningen er allerede i gang med å produsere julens godsaker.

Allerede i midten av august startet juleforberedelsene hos Håland Kjøtt på Klepp. Fram mot jul skal de produsere 16 tonn pinnekjøtt, i tillegg til andre juledelikatesser.

- Ingen tvil om at julemarkedet er viktig for oss, sier påtroppende daglig leder, Idar Håland, mens han viser Jærbuen rundt i den tradisjonsrike slakterforretningens lokaler på Klepp. Her skjæres sidestykker av lam, for så å bli saltet og tørket. Oppunder taket på tørkeloftet henger hundrevis av kjøttstykker, klar for de mange matbord på Jæren.

- Dette er et spesielt produkt, sier Håland, og plukker ned en avlang kotelettkam fra kroken den henger på.

- Det kalles pinnekotelett, og er det fineste kjøttet du kan få tak i fra lammet, sier han. Dette er etterspurt kjøtt til julemiddagen.

- Folk vil ha det beste, konkluderer slakteren.

 

Råstoffmangel

I år bør du imidlertid være tidlig ute om du skal sikre deg pinnekjøtt. Kjøttbransjen melder om sviktende tilgang på pinnekjøttråstoff. Det betyr leveringsproblemer. Men ikke for Håland Kjøtt.

- Vi har hamstret, sier avtroppende daglig leder, Terje Håland.

- Selv om det er lite pinnekjøttråstoff i markedet, har vi sørget for å kjøpe inn en del hele lam som vi skjærer på egen hånd. Dermed skaffer vi nok råstoff til å dekke etterspørselen fra våre kunder, smiler han.

 

Begynte i august

Også produksjon av fenalår og annen spekemat er godt i gang før julesesongen setter inn for alvor. Man har også begynt å forberede rullepølser og julesylte, mens ribbe og medisterpølser blir produsert nærmere desember.

- Allerede i begynnelsen av august begynte vi å forberede julesesongen, forklarer Terje Håland.

 

Generasjonsskifte

Nyttår skjer et generasjonsskifte i den tradisjonsrike bedriften. Da gir Terje Håland stafettpinnen videre til nevøen Idar Håland. Terje Håland skal fortsatt jobbe i bedriften, men han selger eierskapet sitt til nevøen. Det var Terjes far som allerede i 1951 etablerte seg som slakter på Klepp, men dagens Håland Kjøtt AS ble stiftet i 1980. Bedriften sysselsetter 65 personer fordelt på 40 årsverk, og vil i år passere 40 millioner kroner i omsetning. Selskapet etablerte avdelingsutsalg på Bryne i 2000 og i Sandnes så sent som februar i år. Begge avdelingene går så det griner, og omsetningen på utsalget i Sandnes er i ferd med å passere Klepp.

- Kvalitet og kunnskap er viktige stikkord for oss. Hos oss jobber stort sett bare folk med fagbrev, og kundene skal vite at de får kvalitetsprodukter når de handler hos Håland Kjøtt, forklarer Idar Håland.

 

Lager alt selv

Så å si samtlige produkter som selges hos den tradisjonsrike slakterbedriften, er tilvirket i huset på Klepp. Alt fra pålegg og pølser til salater og ferdigmat tilvirkes av pølsemakerne eller butikkslakterne.

- Vi ser en klar trend i retning av at folk vil ha ferdigmat. Derfor lager vi både komler og kålrabistappe som folk kan kjøpe til kilopris, forklarer Idar Håland. Hver uke selges 1.000 komler over disk! De som ikke liker komle, har mye annet å velge i: Lapskaus, levergryte, ertersuppe og kjøttkaker, for å nevne noe. Til og med desserter står på menyen.

 

100.000 smørbrød

Catering er et viktig marked, og når været er fint leier man ut grillkokker som reiser ut til kunden og tilbereder mat på stedet. Tapas og koldtbord er også populært. Men det hele toppes av smørbrød. Årlig smøres 100.000 smørbrød i produksjonsavdelingen på Klepp. Disse leveres til både privatpersoner og bedrifter på bestilling.

- Innen catering er vi blant de største på Jæren, mener Terje Håland.

 

Lokale råvarer

I tilvirkningen bruker Håland Kjøtt stort sett bare lokale råvarer.

- Vi henter det meste i Klepp, Time og Sandnes. Vi går sjelden utenfor disse kommunene, sier Terje Håland. Nevøen Idar supplerer:

- Vi bor jo tross alt midt i matfatet på Jæren.

Og dette legger grunnlaget for stadig produktutvikling. Mens man før hadde en håndfull pølsesorter i sortimentet, tilbys nå 20 ulike typer pølser.

- Vi holder oss hele tiden oppdatert, blant annet gjennom kjeden Angus, hvor en rekke slakterforretninger jevnlig samles til fagprat og kursing, sier Idar Håland.

 Av Tom Gaudland (tekst og foto)

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...