Tom Gaudland
Fyrhusbas Øyvind Egge viser rundt i forbrenningsanlegget på Grødaland.
De fleste bedrifter er i knallhard konkurranse om kundene, og jobber intenst for å kapre nye markedsandeler. Norsk Varme på Grødaland går mot strømmen. Selskapet har bare én kunde og én leverandør. Og er fornøyd med det.
Kundeporteføljen til Grødaland Energisentral kan oppsummeres i to ord: Norsk Protein.
- Slik sett har vi det fint, smiler Øyvind Egge, som er fyrhusbas i produksjonsanlegget på Grødaland.
I løpet av et år mottar anlegget mellom 7000 og 9000 tonn brensel fra sin eneste leverandør – FF Resi på Vigrestad, og omdanner dette til 28 – 32 GWh damp med 10 bar trykk. Dampen føres i rør til Norsk Protein sitt anlegg, som bruker den til tørking og sterilisering i sin produksjon av kjøttbenmel.
Resirkulering med stor R
- Her er det snakk om resirkulering i alle ledd, sier Egge, og forklarer:
- Avfallet som forbrennes hos oss, består av tre, papir, plast og tekstiler, som er sammensatt i et bestemt forhold. Dette blir til damp, som nyttiggjøres i produksjonen hos Norsk Protein. Asken deles i to fraksjoner, den ene delen er spesialavfall som leveres til NoAh sitt anlegg på Langøya ved Holmestrand, den største delen leveres til Sele bossplass, hvor den brukes som dekkmasse. Norsk Protein bruker slakteriavfall i produksjonen av beinmel og dyrefett. FF-Resi bruker innsamlede og utsorterte avfallsfraksjoner i produksjonen av brenselet.
Vinneren blir miljøet.
Uforutsigbare kraftpriser
Fra starten i 1970 hentet Norsk Protein energien fra olje og gass, i tillegg til det konvensjonelle elektrisitetsnettet. Men selv om strømmen selges til markedspris pris på kraftbørsen, varierer den veldig. Det er snakk om ulike priser fra dag til dag, og for industrien blir dette uforutsigbart. Dette var en av årsaken til at man for noen år siden begynte å se seg om etter alternative energikilder. Og resultatet ble Grødaland Energisentral, som stod klar til bruk for to år siden.
- Drivkraften for hele prosjektet var ideen om å utnytte alternativ energi, forklarer driftssjef Bjarte Ludvig Hetlelid i Adger Energi Produksjon, som eier Norsk Varme.
Men også forutsigbar energipris var et viktig moment da anlegget ble prosjektert.
- Den typen brensel som vi benytter i anlegget, er mindre påvirket av prissvingninger i markedet, sier Hetlelid.
Av Tom Gaudland (tekst og foto)
Redaktør -