Daglig leder Egil Velde har stor tro på framtiden etter kjempekontrakten i forbindelse med omkjøringsveien rundt Klepp.
Stein er ikke noe ukjent fenomen for en jærbu. Men at det er mulig å gjøre stein om til gull, er kanskje noe annet. I forbindelse med byggingen av omkjøringsvei rundt Klepp har Egil Velde i Velde Pukk AS fått sin største kontrakt noen sinne, til en verdi av 30 millioner kroner.
Leveransen til veiprosjektet i Klepp foregikk i oktober og november. Da gikk lastebilene i skytteltrafikk med både asfalt og pukk fra Velde sitt anlegg på Kylles i Sandnes. Dette med asfaltleveranser er forholdsvis nytt for Velde-bedriften, som siden 1979 har slått seg opp på å ta ut gråstein fra fjellet. I fjor bygget selskapet et eget asfaltverk, som i hovedsak gjør nytte av stein fra pukkverket i produksjonen. Tar du en sving forbi det gamle Tou-bryggeriet på Forus, kjører du på asfalt fra Velde. Og som allerede nevnt, vil det samme gjelde for veien forbi Klepp.
Daglig leder Egil Velde har grunn til å være fornøyd, for kontrakten på 30 millioner kroner bidrar til en betydelig omsetningsvekst for firmaet, som nå planlegger å investere titalls millioner i et nytt, lukket produksjonsanlegg.
I det planlagte sikte-, silo- og doseringsanlegget på Kylles skal det først og fremst utvikles betongsand. Dette er et nytt produkt som Velde har utviklet i samarbeid med SINTEF.
- Rundt omkring i landet er det mange små sandtak. Problemet er at sanden er en begrenset ressurs, og mengdene av sand begynner å minke. Derfor er det nødvendig å tenke nytt, forklarer daglig leder Egil Velde i Velde Pukk AS.
Avfall blir til inntekt
Selskapet har i lengre tid jobbet med å utvikle sin egen sand, basert på steinstøvet som blir til overs i produksjonen av pukk. Egentlig er det et avfallsprodukt, som nå kan bli en god inntektskilde for pukkverket.
- Problemet med dette steinstøvet, er at det er for skarpt i kantene, og det inneholder partikler som blir for fine til at det kan brukes som sand, sier Egil Velde, og viser prøver fra anlegget. Her er partikler fra 4 og ned til 0,063 millimeter i diameter. De største må slipes runde, mens de minste må filtreres ut.
Det nye anlegget som skal bygges, vil inneholde sentrifuger som skiller klinten fra hveten, om man kan bruke et slikt uttrykk. Det som blir til overs, er sand som kan brukes i betongproduksjon.
Miljøgevinst
Den første kimen til et pukkverk på Kylles ble lagt i 1979. Da ble Kylles pukkverk etablert. Det gikk med underskudd fram til Egils far, Halvard Velde, overtok driften i 1984. Han investerte i nytt utstyr, og bygget underskuddsforetaket opp til det som i dag er en solid bedrift med fokus både på kunder, produkt og miljø.
- Miljøet vektlegges sterkt. Vi har lagt inn store ressurser på å skjerme både våre egne ansatte og våre naboer mot støv og støy, sier Egil Velde.
Det nye steinknuseanlegget som stod ferdig i februar i år er under tak. På den måten blir omgivelsene skjermet. Samme prinsipp vil gjelde for det planlagte sikteanlegget, som kan stå ferdig så tidlig som høsten 2008.
- Anlegget blir pottetett, med isolerte vegger og gulv. Det skal bygges slik at vi ikke behøver ha folk inne. Alt styres fra et kontrollrom i hovedbygget, forklarer Velde.
Graver seg ned
I stedet for å sprenge vekk fjell etter fjell i Svilandstraktene, vil Velde gå dypere i terrenget. Også dette er en del av miljøsatsningen.
- Vi kommer til å grave oss 40 meter ned i terrenget. Så i stedet for å flate ut fjelltoppene rundt omkring, lager vi heller en dal i landskapet, sier Egil Velde.
Han er fullt klar over at nærområdet er planlagt som kommunens store utbyggingsområde de neste årene.
- Boligene vil komme et stykke unna anlegget, men miljøtiltakene vi gjør allerede nå, vil bidra til at det ikke kommer til å bli noen konflikt mellom oss og boligområdene, sier Velde.
Lønnsomt
Det er lønnsomt å knuse stein. De tre selskapene Velde Pukk AS, Velde Fjellboring AS og Velde Asfalt AS omsatte i fjor for 72 millioner kroner, med et resultat etter skatt på 4 millioner kroner. I år er det ventet at omsetningen nesten dobles, til 130 millioner kroner.
40 personer er ansatt i selskapene, og årlig tas det ut mellom 800.000 og 1 million tonn stein.
Selskapene eies av Halvard Velde og hans sønner, Harald, Reidar og Egil.
Av Tom Gaudland (tekst og foto)
Redaktør -