Daglig leder i Arena, Tone Eide, mener motstanden mot treningssenteret for barn er mindre nå enn da hun åpnet for snart et år siden.
I april er det et år siden Tone Eide skapte storm i idretts Norge. Da startet hun landets første, og fortsatt eneste, helsestudio for barn. Konseptet heter Shokk, og har etablert seg både i Danmark og England. I følge Eide har en del av motstanden lagt seg nå.
- Jeg tror kanskje opp mot 75% var mot dette da vi startet, sier Eide, som er daglig leder i Arena treningssenter. Nå tror jeg motstandere og tilhengere er noenlunde jevnt fordelt på midten, sier hun, og sikter til meningsmålinger som Stavanger Aftenblad og VG har foretatt om den kontroversielle ettåringen. Shokk er en avdeling i treningssenteret som Eide driver, og her har ingen voksne adgang, forklarer hun.
- Her er det ingen press fra foreldre som står og heier fra sidelinjen. Barna konkurrerer bare med seg selv her, forklarer hun, og legger til at de eneste voksne som har adgang er instruktørene. Og det er alltid instruktører til stede som sørger for at barna trener riktig.
- Barn har behov for bli sett, og det blir de her, understreker Eide.
Hele familien
Eide sier at interessen for Shokk er stor, og at medlemstallene har vokst siden de åpnet.
- Vi har nå rundt 200 medlemmer i alderen 8-15 år, forklarer hun.
- En del har også fortsatt å trene i vår voksenavdeling etter at de har blitt 15 år, sier hun.
- Det er det vi ønsker, sier Eide. – Vi vil at barna skal lære å sette pris på å trene, og at de fortsetter med det.
- Vi ønsker også å sette fokus på familien. I dag er det jo sånn at far kjører gutten på trening, og ser på kampen, mens mor er ute og handler eller er hjemme og gjør andre ting. Hvis hele familien kommer til oss, kan alle trene samtidig, oppfordrer hun.
- Mange foreldre sliter med barn som ikke ønsker å drive noen form for fysisk aktivitet. De sitter bare i ro, forklarer Eide. – Vi ønsker kun å være et alternativ i tillegg til de tilbudene som allerede finnes, sier hun, og understreker at en del barn faller utenfor den organiserte idretten.
- Jeg har selv vært turninstruktør i Sola idrettslag, og opplevde der at medlemstallene stadig gikk ned. Det var rett og slett ikke spennende nok for dem. Her har vi apparater med lys og knapper som de kan trykke på. Akkurat som et TV-spill, sier hun, og legger til at alle apparatene er spesiallaget for barn.
Barn fra Bore skole
- For min egen del kan jeg si at jeg blir et nytt menneske etter at jeg har trent. Det samme gjelder jo for barn, sier hun.
- Det er så mye barn ikke klarer i dag reint motorisk. Her hos oss presterer alle, for her er nivået tilpasset hver enkelt. Det er ikke snakk om å ikke klare å gjennomføre treningen, forklarer Eide.
Også enkelte skoler har kastet blikket på tilbudet til Eide.
- Bore ungdomsskole har brukt oss. Enkelte elever med adferdsproblemer får komme her og trene. Når de får ut litt aggresjon her, er de mer mottakelige for undervisning i klasserommet etterpå, forklarer Eide.
- Vi har hatt dette samarbeidet siden i høst. Grupper på 4-5 elever kommer og trener om gangen. Skolen sliter jo med elever som ikke klarer å sitte stille. Her lærer de kroppslig koordinasjon, og dermed får de bedre konsentrasjon. De får ut mye uro i kroppen, forklarer Eide, men legger til at ikke alle skolene er like positive:
- Vi har henvendt oss til skoler i Kleppe også, men de har ikke vist noen interesse. Jeg tror en del av personalet var negative, sier Eide.
Positiv kommunelege
Eide forklarer at kommunelegen i Klepp var positiv til konseptet.
- Vi rådførte oss med kommunelegen før vi åpnet, og han var positiv, sier Eide, og legger til at selv ordføreren var med på åpningen. Eide stiller seg derfor litt uforstående til at ikke flere skoler benytter seg av tilbudet hennes, men ser ikke bort fra at det selvsagt også kan dreie seg om økonomi.
- Men så lenge det viser så positive resultater, så kan jeg ikke forstå at ikke flere er interesserte, sier hun.
- Mange barn får ADHD. Det som blir gjort er at de får medisiner. Dersom de kunne fått litt mer fysisk akivitet, kunne de kanskje ha redusert på medisinen, spekulerer Eide, men understreker samtidig at hun ikke har kompetanse på medisiner.
I Danmark er det rundt 30 Shokkavdelinger med rundt 3000 medlemmer. Konseptet ble unnfanget i England for sju år siden, og i følge Eide er det fem senter under planlegging i østlandsområdet.
Tekst og foto: Trond Anfinnsen
Redaktør -