Ikke alene i julen

01.12.2008
Ikke alene i julen
Svend Møller og Notto Moseid

Det nærmer seg jul, den store familiehøytiden. Festtid for de fleste, men en trist tid for andre. Hovedtanken bak julefeiringen til Frivillighetssentralen og Røde Kors er at det ikke skal være nødvendig for noen å sitte alene i julen dersom de ikke ønsker det.

- Selvsagt kan det være noen som ønsker å være alene i julen. Men vårt mål er at det ikke skal være nødvendig å sitte alene denne kvelden dersom en ikke ønsker det. 

Det er tredje året de to organisasjonene går sammen om dette arrangementet. Notto Moseid er daglig leder i frivillighetssentralen på Bryne, og Svend Møller er styremedlem i Røde Kors Bryne. Vi møter dem på kontoret til frivillighetssentralen på M44.

- Dette er et arrangement for alle, uansett kulturell bakgrunn og trosretning. De som vil ha en religiøs høytid kan gå på Frelsesarmeen klokken tre. Da er det gudstjeneste der. Men selve arrangementet er religiøst verdinøytralt. Og så er det selvsagt også alkoholfritt, understreker Møller.

- Vi håper at folk sier fra dersom de kommer, men de er selvsagt også velkommen dersom de ikke har meldt seg på, understreker Moseid.

Frivillighetssentralen på Bryne er eid av Frelsesarmeen. Sentralen bidrar til å formidle kontakt mellom de som trenger hjelp og de som vil gi hjelp.

 

Mange bidrar

Julefeiringen i Røde Kors huset i Arne Garborgs vei er kun basert på frivillig innsats, og det er mange som bidrar. Moseid forteller om det første året.

- Vi gikk til Jæren hotell og spurte om de ville spandere middagen, og det ville de. Det gjorde de også i fjor, og de vil gjøre det samme i år. De har gitt uttrykk for at de synes dette tilbudet er viktig. Kommunen har vært med å distribuere invitasjoner. Vi har ingen økonomisk støtte fra kommunen, men har heller ikke trengt det. Vi har ønsket at dette skal være basert på frivillige bidrag, sier Moseid.

- Hvor mange frivillige er det som stiller opp?

- Det er veldig mange som er involvert, men i forskjellig grad. Noen er med som arrangører, og noen er med og pakker presanger. På selve kvelden kan det være rundt 6-8 frivillige, men så er jo selvsagt også gjestene med og bidrar.

- Hvor mange gjester stiller opp?

- Første gangen var det vel rundt 17-18 stykker. Det er mange nok til at det fylles opp og blir trivelig å være der. Vi blir en god gjeng, og poenget er jo at vi ikke skal være alene. Vi har også sagt at folk fra nabokommunene kan stille opp. De har ikke noe tilsvarende arrangement i nabokommunene. Det nærmeste er Stavanger, sier Møller.

 

Fellesskapet viktigst

- Fortell litt om selve kvelden.
- Dørene åpner klokken fire, etter gudstjenestene. De som trenger det kan få transport. Noen ungdommer har tilbudt seg å hente og bringe folk, det er nytt av året. Så blir det litt samtale og levende musikk. Vi har et husband som spiller musikk og skaper trivelig stemning. Det er en hel familie som setter av julen til dette. De var med også første året. Vi spiser i fem halv sekstiden, og så blir det forskjellige innslag under middagen, uten at det blir for mye. Det er selve fellesskapet som er viktigst under middagen. Mellom middag og dessert blir det litt forskjellige innslag, forklarer de to. 

- Vi prøver å ikke kjøre en så høy profil på det med gaver. Du skal ikke komme der for å få med noe hjem. Det er fellesskapsopplevelsen som er det viktige, det skal ikke være en plass du kommer for å hente en pakke som du trenger. Vi skal dele ut gaver, men det skal ikke være i fokus. Og selvsagt blir det gaver til barna.

Møller og Moseid viser fram en sekk de har hengende over en stol. I den kan de som ønsker det komme og legge gaver oppi.

- Dette er en mulighet folk har til å være med på prosjektet. Det er allerede en del som har sagt at de vil komme og bidra med gaver, sier Moseid.  

- Hva må de gjøre de som ønsker å være med?

- De kan ta kontakt med oss her på Frivillighetssentralen. Da vil vi også spør om de trenger transport til og fra. Det skal ikke være noe hinder for noen, dersom du har lyst å delta, så skal vi få det til.

- Skal dere være med selv?

- Ja, familiene våre får vente, sier de to.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...