Dritt blir miljøgevinst

01.01.2009
Dritt blir miljøgevinst
Daglig leder Ole Gunnar Fuglestad viser fram noen av produktene som kommer ut fra Norsk Naturgjødsel.

Norsk Naturgjødsel er ingen plass for de med fintfølende luktesans. Felleskjøpets anlegg på Sele tar imot hønsemøkk fra hele Jæren, og gjør det om til næringsrik plantepellets. En investering på ti millioner i nytt forbrenningskammer har sørget for at lukten ikke lenger gjør det surt for naboene.

Vi går først inn i pakkerommet. Ferdige pellets blir pakket i sekker og stablet. Lukten er ille, men innenfor tålegrensen. Så kommer vi inn i produksjonshallen, og lukten blir enda mer intens. Vi finner raskt døren inn til kontrollrommet, og smetter inn. Der møter vi Terje Vestly som holder et øye med produksjonsprosessen på en dataskjerm.

- Hva er det dere gjør her?

- Vi tørker hønsemøkken, og lager pellets av den. I noen av produktene tilsetter vi urea, eller nitrogen, og kalium. Men vi lager også økologiske pellets uten disse tilsetningene, sier Vestly.

- Vi tar også inn beinmjøl fra destruksjonsanlegget på Grødeland. Det blir også til gjødsel.

Beinmjøl inneholder mange av de stoffene som det er veldig dyrt å produsere kjemisk, spesielt fosfor, et stoff det er mangel på i dag. Med beinmjølet får vi fosforet naturlig. Dette er et veldig undervurdert gjødsel, sier Vestly, og forklarer hvorfor.

- Folk er nok litt redde for beinmjølet fordi det kommer fra dyr. Det har med frykt for sykdommer og smitte å gjøre. Men farene for smitte er eliminert i dag. Hver sekk og hvert parti er sjekket for salmonella og andre sykdommer. Alt er reint, forsikrer han.

 

Størst i landet

- Det er kraftige lukter her inne. Hvordan takler dere det?

- Når du har vært her i to dager, så merker du det ikke. Men når jeg drar med meg lukten hjem, så merker jeg det. Det er mange som opplever å få brekninger her inne. Men jeg kunne lett tatt brødskiven min her. Det er hva du er vant med. Det er først og fremst amoniakken som lukter.

- Hvem er det dere selger til?

- Vi er inne i alle de store hageselskapene, Bogrønt, Gartnerringen, Plantasjen, og andre frittstående butikker. Vi leverer fra Sele, og helt opp til Finnmark. I de siste årene har vi også begynt å levere mer til bøndene. I dag er nok halvparten av det vi leverer til bønder, anslår Vestly.

- Er det andre produsenter som driver med det samme som dere?

- Du har jo Plenkrutt, men de tilsetter ikke urea og kalium. Vi er de største i landet, det er ingen andre som er i nærheten, påstår Vestly.

 

Forskjellige typer

Ole Gunnar Fuglestad er daglig leder ved Norsk Naturgjødsel. Han holder opp noen brosjyrer som viser hvilke ferdige produkter som kommer ut av anlegget her, og forklarer:

- Allerede før Felleskjøpet kjøpte opp anlegget her, ble det produsert et Debio-godkjent produkt her som heter Marihøne. Det er rein tørket hønsemøkk. Vi har også Marihøne Pluss som er beinmjøl tilsatt et kaliumstoff som heter vinasse. Og så har vi et produkt som vi kaller Hel-gjødsel, sier Fuglestad.

- I dag tar bøndene selv prøver av jorden for å finne ut hva den mangler. Så velger de gjødsel ut fra det.

 

Gass fra boss

Det er en tilfeldighet at Norsk Naturgjødsel har en stor bossplass som en av de nærmeste naboene. Det har vist seg å være en svært gunstig tilfeldighet.

- Vi får gass fra søppeldeponiet, og den bruker vi i forbrenningskammeret. Bossplassen vil produsere gass i mange år framover. De leverer også gass til noen av drivhusene, forklarer Fuglestad.

Vi blir med rundt anlegget for å se på det nyinvesterte forbrenningsanlegget. Bedriften har fått klager for vond lukt, og har derfor investert ti millioner i et nytt og mer effektivt forbrenningskammer. Fuglestad sier at det ikke har kommet inn noen klager etter at det nye anlegget ble installert seint i fjor høst.

- Gassene som tidligere ble sluppet ut blir nå tilbakeført i brennkammeret, og det forhindrer lukt, forklarer Fuglestad, og peker på et lite hull der vi kan se inn i kammeret. Han sier videre at planen er å også bygge inne den delen av anlegget der hønselorten blir mottatt.

Norsk Naturgjødsel hadde i fjor en omsetning på rett under 10 millioner, og regner med en omsetning på 18-20 millioner for 2009.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Norsk Naturgjødsel, Ole Gunnar Fuglestad,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...