Roger Allan Solberg startet som møbeltapetserer for seg selv i 2007. Han hadde ikke sett for seg en så stor vekst som den han har opplevd.
Roger Allan Solberg startet RA møbeltapetsering i september 2007. Tanken var at han skulle starte litt forsiktig, og være alene om det de første årene. Nå er de fire mann, og de har hendene fulle.
- Hva er det egentlig dere gjør her?
- Vi gjør alt fra omtrekking til omstopping, binding, fjørarbeid og fyll. Vi bruker både nye og gamle teknikker. Vi tar også bilinteriør, trekker om til både originalt eller eget spesiallaget design. Kunden kommer gjerne med forslag, så utarbeider vi det, sier Solberg engasjert.
På pauserommet sitter også Per Jan Westergård. Han var den første Solberg ansatte. Westergård har et stort prosjekt med en Mercedes Vito som han lager et komplett nytt interiør til. Han viser oss innsiden av døren, og et av forsetene. Det går i svart med rødt og hvitt på utvalgte steder. Ifølge Soberg er det et stort og omfattende prosjekt
- Vi tar også lastebilinnredninger, båtinnredninger, og trekker ellers alt fra lampeskjermer til kofferter. Alt hva kunden ber om. Vi gjør også reparasjonssveis på bilseter, og har en del bilfirmaer rundt omkring som kunder, sier Solberg. Han sier videre at mange ikke tror at det går an å fikse hull i bilseter.
- På de aller fleste modellene er det en helt kurant sak, og vi får tak i det aller meste av materialer. Vi behøver heller ikke å skifte hele trekket. Det holder å ta den delen som er ødelagt, sier han, og understreker at det er lurt å levere setet inn med en gang det kommer et lite hull. Dersom det får utvikle seg, blir det nemlig mer omfattende og kostbart å reparere.
Noen dårlige betalere
- Hva utgjør det meste av arbeidet?
- Jeg vil anta at ca femti prosent er møbler, og det resterende er arbeid på bil og båt.
Det mange ikke vet er at vi også skifter tak på kabrioleter. Vi leverte en i dag.
Vi tar også omtrekking av møbler på restauranter. To-tre hundre nye stålstoler kan bli ekstremt dyrt når hver stol kanskje koster et par tusen, så her er det mye å hente for både restauranteiere og kontoreiere, understreker Solberg. Han vil imidlertid ikke si at den store arbeidsmengden skyldes finanskrise og større fokus på å reparere enn å kjøpe nytt.
- Jeg tror ikke finanskrisen har noen praktisk betydning for om folk fikser eller kjøper nytt. Folk vil ha det trivelig i hjemmet sitt uansett, og bruker nok heller pengene på hjemmet enn andre ting, spekulerer Solberg. Han vil imidlertid ikke si at finanskrisen har vært uten betydning for butikken.
- Vi sliter som alle andre bedrifter med dårlige betalere. Når vi er ferdige med en jobb, så hender det at kunder ikke dukker opp. Og så er det kunder som henter varene men ikke gjør opp for seg. Vi gir ikke lenger kreditt, sier Solberg bestemt.
Mye jobb
Møbeltapetsererne på Klepp har hendene fulle, og det bærer for så vidt lokalene preg av. Her er det stablet der det stables kan, og nok å henge fingrene i. Men kvalifisert arbeidskraft vokser ikke på tre. Med en god nettside produsert i Romania, har Solberg imidlertid sikret seg kontakter utenfor landegrensene. Det har resultert i fire gode hender fra Tyskland. Solberg kan ikke understreke nok hvor fornøyd han er med Johannes Whitt og Fabian Doant som sist ble ansatt. Begge har fagbrev, har lært seg norsk og kan betjene kundene. Verken Solberg eller Westergård har noen formell utdannelse innen faget. De er selvlærte.
- Jeg har jobbet med dette hele livet, og har vel gått mer eller mindre i lære hele tiden. Jeg søkte om fagbrev for tre og et halvt år siden, men de klarte ikke å finne noen sensor. Jeg fikk et brev for et år siden der de sa de skulle jobbe videre med saken, men jeg sa at jeg ikke var interessert. Jobben jeg gjør snakker for seg selv.
Kjente i området
- Jeg tror nok vi har begynt å bli ganske kjente i området, og vi er de eneste som driver med dette her. Du må til Sandnes for å finne andre tilsvarende bedrifter, sier Solberg. Han understreker at det er svært mye arbeid, og at de hele tiden har utvidet arbeidsstokken etter hvert som oppdragene har økt. De holder også på å sende over papirer for å få stedet godkjent som lærested. Men Solberg er allikevel ikke helt sikker på om de ønsker lærlinger.
- Det krever ganske mye å ha en lærling, spesielt i denne bransjen. Det er ikke lett fordi arbeidsoppgavene er så varierte. Det er sjelden du gjør samme operasjonen hele tiden. Trekketeknikkene er forskjellige på de ulike møblene. Jeg har holdt på siden jeg var femten år, altså i 28 år, og det kommer fortsatt nye verktøy og nye teknikker, sier han.
Solberg har også en butikk i lokalene sine, men sier at han gradvis vil avvikle den. I første etasje har han 400 kvadratmeter, og i kjelleren, der han jobber med biler og båter, har han 200 kvadratmeter.
Redaktør -