Tore Stangeland i Erapoil er en av dem som ser på Kaliningrad med interesse.
Dagen før det russiske følget reiser hjem til Kaliningrad er det oppsummeringsmøte på Hå Gamle Prestegard. Potensielle norske samarbeidspartnere har møtt opp. Det samme har Hå-ordfører Terje Mjåtveit. For at russerne skal få smaken på norsk matforedling, står suppe fra Fjordland på menyen.
Forestillingen starter med lysbilder. Jonny Bunæs åpner med å fortelle litt om den store jordeieren de samarbeider med.
- Avtotor driver i utgangspunktet ikke med landbruk. Selskapet har hatt en over ti år lang kontrakt med BMW for å sette sammen biler til det russiske markedet. De har i tillegg kjøpt en del jord som en investering. Per i dag er rundt 10-12 prosent av denne jorden i drift, sier Bunæs.
- Vi har gjennomført en god del seminarer der nordmenn har vært i Kaliningrad. De har vært ute og kjent på jorden, sett på hva andre har dyrket, og hva de har valgt av landbruksutstyr. Vi har fartet rundt, og funnet lokale bønder det går an å samarbeide med. Vi tror ikke at alle her på Jæren skal flytte ned, og det må være mulig å ”fjernstyre” litt. Vi i Suportnet Agro har laget en avtale med Avtotor. Vi har laget en oversikt over inntektsmuligheter, og funnet fram til den billigste måten å komme i gang på der nede, sier Bunæs, og forklarer hvordan han ser for seg eventuelle samarbeids- og selskapsformer. Han sier videre at Suportnet satser på fagfolk, og at han ikke ønsker at finanskrefter skal få ødelegge prosjektet. Bunæs minner om forhold rundt verdens matproduksjon.
- Innen 2030 vil 8,3 milliarder mennesker leve på jorden, og bøndene må dyrke 30 prosent mer korn. Det området Avtotor har representerer 30 prosent av all den jorden det blir dyrket korn på i Norge.
Tett program
Sjefen i Suportnet forteller litt om programmet de har vært gjennom.
- Vi har vært på Fatland for å se på hva som skjer med kjøttet. Vi så på hvor effektivt de arbeidet med å dele opp gris, og hvordan sluttproduktet blir. I går var vi og så på hønseproduksjon. Hos Fjordland fikk vi se noen som har lykkes med å lage produkter ut fra lokal mat. Og så har vi sett på hvordan en melkerobot fungerer. Vi har sett tomatdyrking hos Jone Wiig. På Kverneland forklarte de hvorfor de har blitt så store, så vi håper jo at de vil teste sine ploger i Kaliningrad. Sist så møtte vi Norges største ekspert på saueavl, Bjørn Høyland. Han er avsleder på norsk sau- og geitavlslag, og har vært med på et stort prosjekt i Romania. Vi håper vi kan få til noe lignende i Kaliningrad. I morgen skal vi ut og se på fiskeoppdrett, forhåpentligvis både på land og sjø, og vi skal innom Felleskjøpet og diskutere såkorn. Vi er snart gjennom hele programmet, og har snart besøkt hele Jæren, sier en fornøyd Bunæs.
Rapsfabrikk
Tore Stangeland i Erapoil var en av dem som besøkte Kaliningrad i 2008. Hans nyetablerte bedrift ønsker å se på mulighetene i den russiske enklaven. Den unge gründeren henvender seg til gjestene.
- Vi er interessert i å se på mulighetene for å sette opp en fabrikk for raps i Kaliningrad. Raps er et interessant produkt på grunn av de allsidige mulighetene. Vi jobber nå med en ny teknologi som er både miljøvennlig, bærekraftig og behandler frøet på en mer skånsom måte. Teknikken innebærer bare naturlige prosesser for å ta ut olje og vitaminer fra frøet. Vi ser utfordringene med å starte dette i Norge, derfor er Kaliningrad interessant for oss. Vi har også et samarbeid med en stor tysk produsent som vil bruke vår teknologi for å bedre kvaliteten på deres egen biomasse. Jeg vil berømme Suportnet Agro for den jobben de gjør med å bygge opp infrastrukturen, og jeg håper vi får være med videre i den prosessen, avslutter Stangeland.
Hå ønsker velkommen
Ordfører i Hå kommune, Terje Mjåtveit, ønsker delegasjonen hjertelig velkommen til Jæren. Han kan fortelle at han er inne i sin andre periode som ordfører, og at han egentlig er bonde, men at sønnen er i ferd med å overta driften. Så forteller han om kommunens egen satsning på næringsmiddelindustrien.
- Hå kommune er landets største husdyrkommune, og nå ønsker vi å utvikle videreforedlingen. Dette er vi i ferd med å lykkes med i Kviamarka. Der er rundt fire hundre mål lagt ut som næringsmiddelområde. Det er kun næringsmiddelbedrifter som skal inn på dette området. Prior etablerte seg først med kylling- eggpakkeri. Så kom Jærkylling og Prima Jæren. Et stort meieri og et stort veksthus på sytti dekar er under bygging. Co2 fra meieriet skal brukes til oppvarming av veksthuset. Dette er et skikkelig miljøprosjekt, understreker en fornøyd ordfører, og fortsetter.
- Varme som blir til overs går tilbake til Nærbø sentrum. Der skal den brukes til varme opp kommunale bygg. Jeg håper at dere kommer tilbake ved en senere anledning, så vil dere få se at mye av dette er oppe og går, sier Mjåtveit henvendt til de russiske gjestene.
- En annen ting vi jobber aktivt med er å se på mulighetene for hva vi kan gjøre med alt gjødslet fra dyrene, og tenker da på et biogassanlegg. Store og seriøse bedrifter som Lyse, IVAR og Felleskjøpet er inne i disse planene. Hå kommune jobber ellers for et aktivt og levende landbruk. Det er også stimulerende for landbruket når så mye av videreforedlingen er lagt til kommunen, sier Mjåtveit, før han takker for seg med å si at han håper noe positivt kommer ut av dette møtet.
Forsamlingen applauderer, og alle synes å være godt fornøyd med suppen. I morgen er det AkvaGroup som er vertskap for russerne, før det bærer tilbake til Kaliningrad.
Redaktør -