Orden i rekkene

03.08.2009
Orden i rekkene
Minkebonde Kjell Hodne mener bestemt at dyrene har det bra. Hvis dyrene ikke hadde hatt det bra, så hadde de heller ikke produsert fin pels.

- Ja, bare kom med en gang, sier minkebonde Kjell Hodne når Jærbuen ringer og spør om et intervju. Selv om stygge bilder nok en gang har skapt storm i pelsdyrnæringen, nøler ikke Hodne med å vise fram dyrene på strak arm.

Vi møter Hodne ved de avlange minkehusene på garden utenfor Klepp.

- Denne saken er blåst opp, og den viser at bildet har stor makt. Jeg er overrasket over at noen få ekstremister skal få så mye å si. Av de 45 sakene tipper jeg at 44 blir henlagt, sier Hodne engasjert, før han viser oss veg inn til dyrene sine.

De avlange husene står på rekke og rad, og Hodne kan fortelle at han har rundt 8 000 dyr til sammen. Han tar oss først inn i en hall som har rundt 2000 dyr.

- Hør hvor stille det er, sier han, og lar det faktum at det faktisk er veldig stille i den store hallen tale sin egen sak om hvordan dyrene har det. Så langt vi kan se virker dyrene både velstelte og rolige. De er ikke like begeistret når Hodne forsøker å ta ut noen for fotografering.

- Jeg har nylig fått en helt ny besetning, og ikke alle her er like vant med å bli holdt, sier han, mens en svart mink skriker og biter ham i hansken. Han setter minken i buret igjen.

- Se her, disse er mer vant, sier han, og tar fram en hvit mink som ganske riktig oppfører seg roligere i hendene til Hodne.

 

Maktesløse

- Har det vært tøft å være pelsbonde nå når det stormer rundt næringen?

- Ja, det er litt tøft. Vi føler oss litt maktesløse når folk kan si hva de vil uansett hvor mye sannhet det er i det. Og at aktivister skal kunne bryte seg inn og fotografere og manipulere, og at politikere sluker dette rått uten å snakke med Mattilsynet som kontrollerer, sier Hodne oppgitt.

- Jeg har sett litt av materialet til dyrevernerne. De snakker om ”mishandlede” dyr. Du ser for eksempel at et øre mangler. Men jeg ser i tillegg sårsalven rundt. Og det betyr at det er dyr under behandling. Det er klart at alle dyr kan bli syke eller skadet, og det ser aldri fint ut, understreker Hodne. Han har ikke store tilliten til dyrevernerne.

- Vi kan selvsagt ikke bevise noe, men en del av oss tror at de lager sårene større enn de er, sier Hodne, og sikter til mulighetene som finnes i dag når det gjelder manipulering av bilder. Pelsbonden er heller ikke så imponert over reaksjonen fra enkelte politikere.

- Det er jo valg nå, og Sponheim hopper opp og blåser ut negative uttalelser om næringen, uten at han har satt seg inn i saken. Han oppfører seg akkurat som en værhane, snur seg etter vinden.

 

Anmeldelser sitter løst

- Fra dyrevernernes ståsted så må vel dette betegnes som en vellykket aksjon?

- Det er veldig nøye planlagt, og de vil nok aldri slutte. Så vi må i grunnen drive en produksjon som er bedre enn andre for å bli tatt seriøst. Vi tåler langt færre feil i vår næring enn i annet dyrehold. Men det er klart at de elementene som ikke holder mål dyrevernsmessig bør ikke ha pelsdyr. De som ikke driver etter forskriftene, bør avvikle, sier Hodne bestemt. 

Han mener videre at dyrevernerne har hatt som vane å anmelde pelsdyrbønder over en lav sko, og for detaljer.

- De anmelder nærmest bare det er uryddig utenfor, eller dersom det ikke er måket. Eller om de finner små sår på dyrene. Jeg kunne like godt blitt anmeldt fordi jeg har en hund som halter litt, sier Hodne for å sette det på spissen.

 

Kom i valpingstiden

- Er det sånn at valpingstiden er ekstra utfordrende, og at valpedrap er utbredt?

- Det er ikke et stort problem i prosent. Jeg mistet flere unger når jeg hadde kaniner enn på mink. Men når aktivistene kommer inn og blitser med kameraer og dunker i burene, da er det fare. Det er ikke vanskelig å få stygge bilder av rev. Du går inn og slår i buret og får reven til å være redd, sier Hodne som et klart stikk mot aktivistene.

- Men det er klart at valpetiden er utfordrende. Det er mye som skjer på kort tid. Dersom et dyr for eksempel har sugemerker, som de har vist på noen bilder, så kan det skyldes at minketispen slutter å molke for tidlig. Når ungene fortsatt er tørste, begynner de å suge på ørene til moren og søsknene, sier Hodne. Han sier videre at dette er et problem som kan oppstå når fóringen ikke er helt riktig.

 

Trivsel gir fin pels

- Dyrevernerne har vært kritisk til at Mattilsynet ikke har ført kontroller under denne kritiske valpingstiden. Hva har du å si til det?

- Vi hadde nylig et møte med Mattilsynet, og da sa vi at de skulle komme og se i valpetiden. Men så er jo problemet at dersom Mattilsynet kommer fram til at forholdene er fine også under valpingstiden, så vil dyrevernerne si at de ikke tror på det, og at de løper vårt ærend, sier Hodne oppgitt. Han sier videre at dersom folk bare få sett hvordan det er på en godt drevet minkefarm, så kan hvem som helst skifte standpunkt. 

- Jeg har hatt tre kontroller det siste året. Hun siste som var her var i utgangpunktet motstander av pelsdyrhold. Men etter at hun var her og erfarte at dyrene har det godt, så har hun skiftet mening. Du klarer heller ikke å få pels med god kvalitet dersom dyrene ikke har det godt. Det er det samme med hunder som skal på utstilling. Du får aldri en fin hund med fin pels dersom dyret ikke trives, påpeker Hodne.

 

Tegneseriegenerasjonen

Hodne er redd for at det er en litt livsfjern generasjon som er i ferd med å ta over de politiske posisjonene. I det minste livsfjern i forhold til landbruksspørsmål.

- Det er ”tegneseriegenerasjonen” som er i ferd med å ta over. De som har vokst opp med 101 dalmatinere, fjernt fra landbruket. De har vokst opp med tegneserier, der dyr er menneskeliggjort. De vet ikke hva landbruk er. Du må vel snart forklare barn at koteletten kommer fra grisen, og ikke fra butikken, spissformulerer Hodne litt oppgitt.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...