Forsiktig optimisme i AKVAgroup

04.10.2009
Forsiktig optimisme i AKVAgroup
Finansdirektør Rolf Andersen og eksportsjef Harald Jelsa i AKVAgroup sier at de merker lavkonjunkturen, men at spesialisert produktutvikling og en god kontakt med kundene holder bedriften i gang.

AKVAgroup på Bryne har merket at finanskrisen har hatt en negativ virkning på eksport og omsetning. Som følge av et usikkert marked har kundene til bedriften vært tilbakeholdne med nyinvesteringer.

- Det er ingen tvil om at også vi har vært rammet av nedgangskonjunkturen. Vi har hatt en ganske kraftig reduksjon i både salget innenlands og i eksporten, forklarer finansdirektør Rolf Andersen, og legger til at en fiskesykdom i Chile har ført til ytterligere nedgang i salget.

- Samtidig så ser vi at inntjeningen, spesielt innen laksenæringen, har vært god. Så det er nok mest usikkerheten vi startet året med, når kundene lagde budsjettene, som har ført til nedgangen, anslår eksportsjef Harald Jelsa.

- Det vi lever av er nyinvesteringer hos kundene. Og når tilgangen på kapital har vært vanskelig, så har det påvirket investeringsnivået. Da blir prioriteringene strengere, forklarer Andersen, og Jelsa legger til:

- Denne usikkerheten fører til at mange velger å sitte på den gamle sofaen fra i fjor. Der sitter de i hvert fall trygt.

 

Gode støtteordninger

- Men er ikke markedene i ferd med å løsne litt nå?

- Usikkerheten er der fortsatt, men det er mange signaler om at ting vil bli bedre i 2010. Kundene signaliserer også at de vil investere. Det er mange prospekter ute, og mange forespørsler, sier de to. De trekker fram ordningene Eksportfinans og Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) som gode redskaper for å få opp eksporten.

- Disse halvstatlige ordningene skal hjelpe norske bedrifter med eksporten. Eksportfinans låner ut penger til utenlandske kunder, og GIEK sørger for garantien, forklarer Andersen. Han sier videre at dette er ordninger som ikke er spesifikt opprettet som følge av finanskrisen.

- Dette er ordninger som vi har benyttet i alle år, alt etter hvilke markeder vi går inn i, sier Jelsa. Han trekker fram Tyrkia og Chile som eksempler på markeder der disse finansieringsredskapene har kommet godt med.

 

Fleksible på kostnadssiden

- Hvordan opplever dere den varslede renteoppgangen?

- Det er klart at med et høyt forbruk så ligger det an til at renten skal opp. Da får vi også en styrking av kronen, og det er jo i utgangspunktet negativt for eksportbedrifter. Dette må vi ta hensyn til i driften. Vi har mye fokus på produktutvikling, og vi baserer oss mye på innkjøp fra underleverandører fra både Norge og utlandet. Det betyr at vi har lite egen produksjon. Sånt sett er vi ganske fleksible i forhold til hvor vi kjøper inn varene våre, og er derfor mindre utsatt for svingninger i kronekursen. Det har vært en bevisst strategi for oss i mange år. Det gjør at vi kan være relativt fleksible på kostnadssiden. Vi har vår styrke på produktutvikling og på markedssiden, med fokus på kontakten ut mot kunden, sier Andersen.

- Hva synes dere om det ekspansive statsbudsjettet?

- Jeg har jo forståelse for at det er behov for ekstraordinære tiltak, men det er viktig at det på sikt blir en balanse, slik at renten kan holdes lav, sier Andersen.

 

Nye markeder

De to understreker at AKVAgroup tross alt er relativt optimistiske både med tanke på hjemmemarkedet og eksporten. Mye av satsningen til bedriften dreier seg om å gå inn i helt nye markeder. De satser både på Russland, Tunisia og Marokko i Nord-Afrika, og de har åpnet flere kontor i Asia: Ho Chi Minh-byen i Vietnam, Bangkok i Thailand, Shanghai i Kina og de har en representant i Kualalumpur i Malaysia.

- De aller fleste som driver med akvakultur ser mot Norge fordi vi har klart å lage en industri av det. I andre land er det ikke i så stor grad industrialisert. Vi bruker kanskje 4-5 personer der andre bruker 60 mann, og allikevel klarer vi å produsere langt mer, avslutter Jelsa. 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
AKVAgroup,

Nyheter

Debuterer med poetisk nysgjerrighet

Debuterer med poetisk nysgjerrighet

Når læreren Kay Karisari Solstad ...

Norsk-bosnisk kunstner debuterer med tankevekkende diktsamling

Norsk-bosnisk kunstner debuterer med tankevekkende ...

Ali Jakupovic (30) fra Arendal debuterer ...

Di rare tingå me seie te dyrå våre

Di rare tingå me seie te dyrå våre

Lars Fredrik Høiby er vokst opp i Stavanger ...

En dråpe av livet – Geir Grindstein om sin debut som lyriker

En dråpe av livet – Geir Grindstein om sin ...

Med diktsamlingen en dråpe er nok trer ...

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Ordets kraft i etterkrigstidens skygger

Reidar Lund er en forfatter som ikke bare ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...