Konsernsjef Geir Austigard i Øglænd Industrier AS er redd for at Norge er i ferd med å bli en araberstat. Hvis ikke det generelle kostnadsnivået blir justert ned, så tror han at mange eksportbedrifter kommer til å få store problemer framover.
- Norge har nå snart verdens høyeste kostnadsnivå. Vi har utviklet høye forventninger til både lønn og levestandard. Dersom vi ikke klarer å kutte kostnadene betraktelig i forhold til våre konkurrenter, er det en del industrier som kommer til å få det svært tøft.
Det er spådommen til konsernsjef Geir Austigard i Øglænd Industrier AS. Han har nylig kommet tilbake fra en to ukers reise i Asia der han har besøkt konsernets datterselskaper, og ser at utviklingen i Norge er spesiell.
- Vi er i ferd med å bli en araberstat. Folk fra mange land kommer her og jobber billig, og vi sitter igjen og gjør stadig mindre selv. Og sykefraværet går stadig opp. Det er en skremmende utvikling fordi det blir stadig færre som skaper resultater og verdier. Jeg tror også at en del av det vi oppfatter som skjermet industri vil oppleve at utenlandske selskap ser at i Norge får man grådig godt betalt. Dermed risikerer man at stadig flere oppdrag går til utenlandske selskap, sier Austigard, og legger til:
- Så lenge vi har oljen så går det liksom greit.
Vi lever råflott
- Hva bør vi gjøre?
- Vi er jo bare heldige kan du jo si, så hvorfor ikke bare leve godt? Det er nok det mange tenker. Og det kan godt være at det er det vi skal gjøre. Men personlig så mener jeg at vi må innse at mange av oss lever litt for råflott. Vi må tenke litt på hvordan det er ute i verden ellers. Jeg synes vi heller kunne redusert levestandarden noe for å bli mer på linje med andre land. Jeg vet ikke om det er riktig at vi på grunn av oljen skal leve så råflott, sier Austigard, og retter blikket mot statsbudsjettet.
- Jeg mener at statsbudsjettet burde vært strammere. Men jeg tror ikke det nytter å bare justere på det. Det handler om holdningen til folk. Jeg skulle gjerne sett at vi hadde litt mer nøkternhet. Det gjelder jo også meg.
Datterselskapene veier opp
- Hvordan har finanskrisen påvirket dere?
- Den virket ikke inn på oss før litt ut i dette året. På grunn av usikkerhet blant kundene våre er det mange prosjekter som har blir utsatt. Dermed har noen av selskapene våre fått en lavere omsetning enn vi hadde budsjettert for, sier Austigard, og legger til at det også gjelder for datterselskapet Øglænd System i Norge.
- Det er viktig å skille her. Noen av datterselskapene gjør det veldig godt, slik at summa summarum ligger vi nesten på budsjett. På omsetning ligger vi litt under, men på resultat så ligger vi på budsjett for Øglænd Industrier som helhet, forklarer han.
- Hvordan ser du på de varslede renteøkningene?
- I utgangpunktet er vi ikke sterkt belånte, så isolert sett er det ikke så viktig. Problemet er at den påvirker valutakusen, og det er veldig ugunstig. En høy rente gir styrket kronekurs, og da blir vi mindre konkurransedyktige.
- Men kan ikke det gå begge veger siden dere har datterselskaper i mange forskjellige land?
- Bare delvis, selskapene våre kjøper ganske mye fra Øglænd System her i Norge. Det siste året har dollaren vært på syv kroner, og nå er den nede på rundt fem sytti. Det betyr at vår konkurranseevne mot utlandet har svekket seg med i hvert fall femten prosent det siste året. Inntektene våre blir altså femten prosent lavere. Det er ganske dramatisk, påpeker Austigard.
Kjenner markedet godt
Øglænd Industrier AS har ni datterselskaper i mange forskjellige land. Ett av dem er Øglænd System på Kverneland. Konsernet omsatte for rundt 570 millioner kroner i fjor. I overkant av 60 prosent av omsetningen var eksportrettet. Bedriften startet med å utvikle og produsere kabelbaner, men har utvidet det til et helt opphengsystem for både rør og kabler.
- Dette er litt av grunnen til at vi har kommet så langt som vi har. Vi ser på det som et totalt system, mens mange av våre konkurrenter bare har elementer av systemet, sier Austigard, og legger til:
- Vi er veldig sterke på å utvikle nye patenterte løsninger og produkter. Jeg vil også si at vi har vært flinke til å omstille oss. Vi kjenner godt markedet internasjonalt, og vet hvor vi må hen både med teknologi og prisnivå, og da er det enklere å få det til. Så jeg tror vi kommer heldig ut av det med den markedskunnskapen og de produktene vi har. Men mange av de som er utsatt for konkurranse utenfra kan møte en ubehagelig overraskelse i tiden framover, avslutter Austigard.
Redaktør -