En varm pust fra Bryne

01.01.2010
En varm pust fra Bryne
Ådne Baer og Tor Audun Rusdal ved AC-senteret på Bryne har hatt nok å henge fingrene i etter en uvanlig kald vinter. Varmepumper går som varmt hvetebrød.

De kom til Norge på åttitallet. Sør i Europa og i Asia hadde de allerede vært i bruk lenge. De siste årene har de feid over landet som en varm pust. Og de blir stadig bedre. AC-senteret har spesialisert seg på varmepumper.

Firmaet ble etablert av Tor Audun Rusdal i 2002, og har vokst jevnt og trutt siden den gang. En rekordkald vinter har bidratt til at de tretti ansatte på Håland Industriområde har hatt nok å henge fingrene i. Vi møter Ådne Baer på kontoret i andre etasje.

- Vi leverer og monterer over hele landet, og leverer alle varmepumpene til både Lefdal og Elkjøp. Vi har altså et landsdekkende service- og montasjenettverk, og også et call-senter. Det er to ansatte som bare bruker tiden til å følge opp kunder på telefon, skryter Baer, og peker ut over kontorlandskapet. Med hovedkontoret på Bryne er dette med andre ord en lokal bedrift som virkelig har slått seg opp.

 

Profesjonell og uavhengig

For å forklare suksessen og veksten trekker Baer spesielt fram to faktorer:

- Vi har fått denne posisjonen fordi vi er merkeuavhengige. Det vil si at det ikke er et merke, eller en produsent som eier oss. Vi baserer oss på produktundersøkelser, sier han, og kommer da inn på den andre faktoren: Sverige.

- Vi plukker ut de pumpene som kommer best ut av undersøkelser gjort i Sverige. Der er nemlig testmyndighetene offentlige, og alle varmepumpene blir dermed testet opp mot de samme kriteriene. Testene er ikke kjøpt. I tillegg kjører vi også statistikk på feilprosent.

- Så dere går temmelig analytisk til verks, altså?

- Ja, vi har en veldig profesjonell tilnærming til det, sier Baer, og fortsetter:

- Vi har også fått en avtale med et forsikringsselskap om å sjekke opp saker. Det er altså laben vår som sjekker hva som er ødelagt med pumpene.

 

Hva er en varmepumpe?

Baer forklarer at varmepumpene kom til Norge på åttitallet, men at de da var relativt svake.

- Det har vært en stor teknologiutvikling siden den gang. For å si det enkelt: Hvis en krone i strøm den gang ga deg to kroner i varme, vil forholdet i dag være at en krone i strøm gir deg fem kroner i varme.

- Kan du forklare hvordan en varmpumpe virker?

- Ja, svarer Baer, og gjør et forsøk. Han snakker om en gass som står mellom ute- og innedelen, og om varme- og kuldeutvikling som følge av at gassen veksler mellom flytende og damp. Vi slår fast at vi fortsatt ikke helt forstår, og Baer henvender seg mot kontorlokalet, og roper:

– Gunnar!

Vi tipper at Gunnar er flinkt til å kast oppklarende lys over tekniske innretninger. Men ingen Gunnar dukker opp.

- Han sitter visst i telefonen, sier Baer, idet sjefen sjøl, Tor Audun Rusdal, dukker opp i døren.

 

Kjølemediet

- Den enkleste måten å si det på er at selv om det er minus ti grader ute, så er det energi i luften. Den energien klarer du å hente ut fordi du bruker en kjølegass som fordamper selv om det er førti minus. I denne fysiske transaksjonen fra væske til gass er det en energifrigjøring. Den energimengden slippes ut inne. Strømforbruket går med til å sirkulere kjølemediet i kretsen slik at energiopptaket og energifrigivelsen inne kan skje, forklarer Rusdal.

- Hva slags gass er kjølemediet?

- Det er en såkalt HFK-gass. Den heter R410A, sier Rusdal, og Baer legger til:

- Det er en komposittgass, altså en gass med visse fysiske egenskaper som er designet for formålet.

- Den hørtes nesten litt ozon-farlig ut?

- Ja, den er ozonfientlig, og det er derfor kun profesjonelle bør montere varmepumper. Det burde være forbudt å montere varmepumper selv. Utslipp fra en ødelagt varmepumpe tilsvarer 60 000 kjørte kilometer med bil i miljøbelastning. Sverige har kommet mye lenger i restriksjoner av montering av varmepumper. Det er også derfor vi bruker deres tester, forklarer Rusdal. Baer legger til at riktig måte å destruere en varmepumpe på er å pumpe ut gassen og brenne den. Da vil den ikke gjøre noe skade.

 

Satser på bedrifter

De to understreker imidlertid at en utstrakt bruk av varmepumper vil bidra til en betraktelig reduksjon av Co2-utslipp.

- Når vi sparer strøm så trenger vi ikke importere så mye kraft. Det er jo når det er kaldt her at vi importerer mest kraft, og det er gjerne kull- og gasskraft. For hver kilowattime du sparer i strøm, så sparer du miljøet for et Co2-utslipp på 950 gram, sier Rusdal. Han sier videre at mange husstander har montert varmepumpe, men at bedriftsmarkedet henger litt etter. 

- En husstand kan spare mellom tre og åtte tusen kroner i året ved å bruke varmepumpe. Tenk da hvor mye du kan spare på et 2000 kvadratmeter stort kontorlandskap. Mange bedriftsledere har varmepumper hjemme, men så neglisjerer de å undersøke mulighetene på arbeidsplassen. Der vil potensialet for fortjeneste være mye større, understreker Rusdal, og legger til at kjølingsmuligheter på sommeren kommer som en ekstra bonus.

AC-senteret omsatte i 2009 for 62 millioner kroner, og solgte rundt 5500 anlegg. De har hittil i år hatt en økning på 25 prosent i forhold til budsjettert. Økningen i omsetning fra 2008 til 2009, altså midt i finanskrisen, var på hele 40 prosent.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
varmepumper, Ådne Baer, AC-senteret,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...