Inge Brigt Aarbakke har fått utmerkelsen ”Entrepreneur of the Year” for sin driftighet.
Målet var å tjene en god lønn til seg selv, og kanskje ha et par ansatte. I dag har Inge Brigt Aarbakke over 100 personer ansatt. Hard jobbing og teft er nøkkelen til fremgangen.
– Om jeg har savnet økonomi eller ledelsesutdannelse? Nei, kan vel ikke påstå det. I motsetning til ”blårussen”, så ser jeg mulighetene, ikke problemene. Det eneste jeg skulle ønske jeg kunne mer av er språk. I vårt globale marked hadde det vært en fordel, sier Inge Brigt Aarbakke. Han har to år på Time videregående, samt en periode som lærling. I et så stort firma som Aarbakke AS, kan han leie inn den kompetansen han selv mangler.
– Vi er et team, folk kan gjerne kalle meg en god leder, men uten det fantastiske teamet jeg har hadde jeg ikke vært så bra. Jeg får gjøre det jeg er bra på; så nye ideer, motivere og kjøpe og selge, smiler 45 åringen som er opptatt av å gi folk ansvar og frihet i arbeidet.
Trygge arbeidsplasser
– Målet er å skape trygge arbeidsplasser. Det er et stort ansvar å ha ansatte. Derfor er det viktig å ha god inntjening, og en god base som gir oss rygg til å bære dårlige tider, sier Aarbakke. Heldigvis er bedriften ikke så konjunkturutsatt som mange andre i distriktet, med kunder over stort sette hele verden, er de alltid inne i et marked der det er høytrykk.
– Våre medarbeidere er utrolig flinke, og står på. Dette sammen med gode maskiner og et klart definert område der vi skal være best, gir grunnlag for den videre veksten, sier bedriftslederen. Selv jobbet han nærmere 16 timer i døgnet de første ni årene. Han ser egeninnsats som svært verdifull.
– For det første er det gratis, også gir måten du selv jobber på signaler til de ansatte. Her må jeg nesten mer bremse dem, slik at de ikke brenner seg ut, sier Aarbakke.
Redningsmann
I 1992 solgte Aarbakke firmaet, som han startet i 1981, til Nodeco, som igjen ble kjøpt opp av Weatherford. I 2000 vil de nye eierne legge ned, men da legger gründeren 75 millioner på bordet og kjøper hjertebarnet sitt tilbake.
– Dels ville jeg redde bedriften, men var også sugen på vise at det skulle være mulig å drive bra. En liten organisasjon gjør at vi kan ta raske avgjørelser, og tilpasse oss markedet, sier Aarbakke. Han så mulighetene innen for datastyrt fresing og dreiing allerede i 1981, og var blant de første på Jæren som tok i bruk den nye teknikken. Tross at det er en mekanisk bedrift han leder, og den tekniske bakgrunnen, ser han seg mest som kremmer.
– Teften er vel en av mine styrker. Jeg har kjøpt billig og solgt dyrt fra jeg var åtte år gammel.
Næringspolitikk
– Det er galt når vi må bruke mer tid og energi på spare skatt enn å tjene penger. For oss er det vel greit, vi kan leie inn advokater og revisorer, det har ikke de mindre firmaene råd til, sier en engasjert Aarbakke, som tross alt ikke ser skatte- og avgiftsnivået som det største problemet.
– Partiene blir ikke enige. For min del er det ikke så viktig hvilket parti som styrer, bare det vi får en forutsigbar næringspolitikk. Nå blir det justeringer i hytt og vær.
Arv
– Slik det ser ut i dag tror jeg ikke noen av mine unger kommer til å ta over. De har ikke interessen. Det kan selvfølgelig endres, men bedriften må ledes av noen som lever og ånder for virksomheten. Kunskap må også settes foran arv, sier Aarbakke, og påpeker at han ikke har planer på å gi seg ennå, men at han nok ikke blir til pensjonsalderen.
– Så lenge jeg trives, og de ansatte synes jeg er en god leder blir jeg, men du kan være sikker på at jeg er rask ut av døra om dette skulle snu seg. Jeg vil ikke bli noen syvende far i huset.
Av Sjur O. Anda
Redaktør -