Avisgutter i New York

16.11.2009
Avisgutter i New York
Koristene gjorde en kjempeinnsats på scenen, og en fullsatt sal var fornøyd med det de fikk oppleve.

Det er ikke et eneste tomt sete i grendahuset. Riska Skolekor slår til med musikalen Avisguttane i forbindelse med sine førti år. Margunn Hetland har holdt dirigentstokken i 25 år, så det er dermed duket for dobbelt jubileum.

Musikalen er basert på sanne historier, og er skrevet av Jack Feldman. På scenen er alle barna kledd i fillete klær. På toppen har de en sixpence. Vi er i New York anno 1899, og skal følge to grupper med fattige avisselgere, eller ”newsies” som de kaltes. Gatene er fulle av dem. De står og konkurrerer seg imellom på hvert gatehjørne. Mange er foreldreløse, og mange har stukket av hjemmefra. De sover sammen i store leiegårder. De stiller seg i kø for å kjøpe aviser, og de må betale forskudd selv. Så går de ut i gatene og selger avisene for litt mer enn de kjøpte dem for. Overskuddet er skralt.

Streik
De fattige avisselgerne jobber for to rike aviseiere, Joseph Pulitzer og William Hearst. Førstnevnte finner ut at han ønsker å tjene mer penger enn sin konkurrent, og bestemmer seg for å heve prisen på avisene han selger til guttene. Dette blir uholdbart for de allerede fattige guttene, og dermed er det duket for streik. Det er hovedpersonene David og Jack som samler de to gruppene, og organiserer streiken. Til slutt må aviseierne gi etter for presset. Gjennom forestillingen får Jack møte familien til David. Han drømmer om å ha en slik familie, og å være cowboy og ha det godt. Når streiken er over skal han dra til Santa Fe og møte drømmen, men han innser at familien hans er blant avisguttene i New York.

Hovedrollene
Koret gjorde en kjempeinnsats med framføringen, og vi trekker her spesielt fram hovedrolleinnehaverne: Jack ”Cowboy” Kelley ble spilt av Dainius Trepekunas. Bak rollen som David Jacobs finner vi Saule Trepekunaite. Racetrack Higgins ble spilt av Norah Sherina Schaer. Skittery ble spilt av Simen Valle Landmark, og Blous er det Ayla Valle Landmark som spiller.

Historien til koret
Skolekoret ble startet i 1969, og var et av skolekorene som ble startet under dirigent for Ganddal Pikekor, Audun Vagle. Han satte inn korister fra sitt kontor til å lede nystartede kor rundt om i distriktet. Flere unge dirigenter har fått prøve seg i koret før Margunn Hetland Salte. De forskjellige korene har vært samlet til en stor felles konsert i Giskehallen, og i 1973 sang de inn ”Den store kongen” av Mons Ledvin Takle og Trygve Bjerkreim på LP-plate.
Etter at koret hadde vært ute av drift i to år, tok Hetland Salte over i 1984. Hun har vært fast dirigent siden da. Størrelsen på koret har variert fra 10 til 45 korister. De første årene drev Hetland Salte korøvelsene alene, men utpå nittitallet fikk hun hjelpedirigent/pianist. Det har vært flere hjelpedirigenter opp gjennom årene, og nå er det Saulius Trepekunas som har stillingen.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...