Fra godhet i Nairobi til Godhet i Riska

23.05.2014
Fra godhet i Nairobi til Godhet i Riska
Familien Steen deltok hovedsakelig i det daglige arbeidet med matlaging og klesvask på barnehjemmet Maisha Mema i Nairobi.

Hvorfor drar en familie fra Riska med to små barn til Kenya for å arbeide som frivillige på et barnehjem i tre måneder? I januar satte Helen og Terje Steen kursen for Nairobi med barna Johannes (4) og Amaile (2). Uka før påske kom de hjem igjen. Nå blir det fullt fokus på GodhetRiska for den gode familien.

Helen, du har stått i bresjen for GodhetRiska-festivalen de siste to årene, og nå har du nettopp kommet hjem fra et spennende prosjekt i Afrika. Hvorfor dro dere dit?

- Vi hadde lenge hatt lyst å reise og hjelpe til på et eller annet prosjekt, samtidig som vi ønsket mer tid sammen som familie. Ved å være frivillige hos Maisha Mema i Kenya fikk vi til en kombinasjon av dette som fungerte veldig fint for vår familie. Vi har kjent til prosjektet en stund, men det var først i fjor vi forstod at det var mulig å reise dit som frivillige selv om vi har små barn.

 

Bedre liv

Maisha Mema betyr «Bedre liv» og er en organisasjon som drives av Jonny Mydland fra Stavanger, og hans kone Marianne, som er fra Sveits. De driver et klubbhus for mer enn 200 barn i slummen i Nairobi, samt et barnehjem som kalles «familien» i Tigoni. På barnehjemmet bor det 30 barn i alderen 5 til 21 år. Helen forteller at Jonny har vært på årlige besøk i Riska kirke de siste årene, og at de ble kjent med prosjektet på den måten.

Familien Steen deltok hovedsakelig i det daglige arbeidet med matlaging og klesvask på barnehjemmet.

Maisha Mema har også noen husdyr, en liten skog, grønnsakshage og et stort drivhus som trenger stell. Gartneren Joseph var veldig glad for å få hjelp av Johannes, forteller Helen, og Terje var med og jobbet i skogen noen ganger – hogget ved og laget grillkull bl.a. I tillegg hjalp vi til med lekser og middagsservering når barna var hjemme fra skolen på ettermiddagen, samt sosiale aktiviteter sammen med dem i helgene og på deres fridager.

 

Måtte betale litt

Arbeidet kastet ikke mye av seg i kroner og øre. Faktisk måtte de betale litt for leiligheten de bodde i mens de var der, men de fikk middag hver dag. Ulønnet arbeid er kanskje mer fleksibelt?

- Vi styrte arbeidet selv etter vårt eget behov. Det var vanskelig for oss å jobbe begge to, med Amalie på «selvstyr», så det ble oftest at én av oss jobbet om gangen, og innimellom hadde vi fridager sammen der vi fikk sett litt mer.

Helen forteller om mange inntrykk og sterke møter med enkeltpersoner. De fikk høre mange historier om barn som har hatt en vanskelig start på livet, men nå har fått et bedre liv gjennom Maisha Mema-programmet.  - Hver tur ut i nærmiljøet var jo full av inntrykk, det er så annerledes enn her i Norge! Og besøket hjemme hos en nabo som hadde et lite rom og sov rett på murgulvet med sin nyfødte baby og to andre barn. Hun var bare 22 år og tjente rundt 10kr dagen på å plukke teblader. Det var sterkt!

 

Norge ga større sjokk

Familien Steen har opplevd å få se et prosjekt som fungerer i praksis, og der lite blir brukt på administrasjon – så å si alle pengene går direkte til barn og familier som virkelig trenger det. Ekteparet som driver organisasjonen har private sponsorer, og tar derfor ikke ut lønn. Steen forteller at de ennå ikke har «landet» i Norge, kulturelt sett: – Det var et større sjokk å komme hjem igjen til rike Norge enn å komme ned til fattigdommen, sier hun.

Smått om senn normaliseres hverdagen for tobarnsfamilien. Foreløpig tar Terje ekstravakter som sykepleier, mens Helen er hjemme med Amalie, som ikke har barnehageplass før til høsten.

– Vi håper at resten av året også kan bli litt fleksibelt for familien vår. Vi er åpne for å finne på nye ting sammen.

Men akkurat nå er det GodhetRiska som opptar tiden til Helen. Hun er så vidt kommet i «GodhetRiska­modus», sier hun, og regner med å jobbe en del med det frem mot første uken i juni. Mange i Riska har møtt på de gode hjelperne de foregående årene, og i år dukker de opp igjen, hver dag fra 2. til 6. juni, for å hjelpe Riskabuer som trenger det.

 

Flere samarbeider

I fjor var det kirken og pinsemenigheten som arrangerte GodhetRiska, men i år har de fått enda flere med seg: Sammen For Riska – en sammenslutning av pinsemenigheten Betel, Riska Kirke, Frikirken og Bedehuset – står sammen om å organisere og rekruttere frivillige. – Vi vet at behovet i lokalmiljøet vårt er stort! Det er mange ensomme, uføre, eldre og nye landsmenn som ikke selv klarer å gjennomføre praktiske oppgaver i hus og hage, av ulike årsaker. Og da er det kjekt at vi alle kan være med å hjelpe til, sier Helen. De gode erfaringene vi har fått fra de to første årene gjør at vi gleder oss veldig til dette året! Både i Afrika og Europa er det folk som trenger at noen viser dem godhet ved å gi av sin tid og sine penger!

 

Fullstendig gratis

For å få hjelp fra GodhetRiska kan man melde inn behov via nettsiden , evt ringe den lokale Godhet-telefonen, 469 06 309.

- Det er fullstendig gratis å motta hjelp, og vi påtar oss hagearbeid og småjobber og vedlikehold i og rundt hjemmet, men vi har ikke anledning til å gi garantier på utført arbeid, ei heller utføre elektriske installasjoner eller rørleggerarbeid, presiserer Steen.

Helen forteller at de frivillige faktisk betaler 100 kr hver for å være med på aksjonen! Dette skal dekke utgifter til t-skjorter og annet materiell. Hun ber oss også få med at de er svært interesserte i sponsorer til dekning av større utgifter i forbindelse med oppdrag. GodhetRiska stiller nemlig med alt nødvendig utstyr og materialer når de påtar seg en jobb.

 

Faktaboks:

Godhet www.godhet.no

- årlig arrangement i regi av IMI-kirken i Stavanger siden 2006

- arrangert på Riska fra 2012

- arrangeres nå flere steder i Norge den første uken i juni

- 2.-–6. juni, hver kveld kl 17-21

 

Maisha Mema www.maishamema.org

- startet i 1999, i Nairobi, Kenya

- driver klubbhus som tilbyr skolehjelp, fritidsaktiviteter og enkle helsetjenester til barn som bor i slummen i Nairobi

- driver barnehjem i Tigoni, 30 min. nord for Nairobi

 

Av Atle Weibell

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...