Skjebnen til det gamle kommunehuset
Lokale lag og foreninger tar tak for å bevare det gamle kommunehuset ved Stemmen. Det er dannet et interimstyre som vil jobbe med problemstillingen framover.
Kommunehuset har stått til forfalls etter at kommunen solgte det til private utbyggere i 2006. Det var planer om å bygge leiligheter på eiendommen, men boligprosjektet ble stoppet av bystyret, etter betydelig press fra politikere og privatpersoner i Riska. Argumentene var at bygningen er bevaringsverdig, og at det ikke egner seg med boligbygging så nær parkområdet Stemmen. Nå har selskapet som eier huset gått konkurs. Bostyret er interessert i å selge eiendommen til kommunen.
- Konkursen er selvsagt trist for utbygger, men for oss er det en god nyhet. Konkursboet vil være interessert i å få inn penger til boet. Derfor kan kommunen sikre seg eiendommet for en billig penge, sier en fornøyd Magne Tunheim, som har stått i bresjen for bevaringen av det gamle huset.
Dannet i fjor
Tunheim leder interimstyret, som egentlig ble dannet i fjor.
- Vi ble anbefalt å ligge lavt i terrenget med dette interimstyret. Men nå synes jeg det er på tide å lage lyd igjen, sier Tunheim, som i februar/mars tok kontakt med byantikvaren i Sandnes kommune for å finne ut om huset har en bevaringsverdi ut fra dets mangeartede historie. Svaret fra byantikvaren var at man burde danne en interessentgruppe som kunne legge press på kommunen.
- Tanken er at hvis lokale lag og foreninger kan ta et initiativ hvor de viser vilje til å restaurere og vedlikeholde huset, så kan det godt tenkes at kommunen vil spille på lag. Interimstyret består av representanter fra Riska historie- og museumslag, Amatørkunstnerne i Riska, Lions Club Sandnes/Riska, bydelsutvalget og Riska kystlag. Disse vil sammen sende et brev til kommunen, så får vi se hvordan dette brevet blir mottatt, sier Tunheim.
Bygget i 1912
Magne Tunheim har selv bodd i huset, som ble bygget i 1912 og overtatt av kommunen i 1939. Kommunen hevet taket, slik at det ble plass til møterom i 2. etasje. Det har også vært bibliotek, helsestasjon og fødestue i bygningen.
- Foreldrene mine fikk overta førsteetasjen som lærerbolig fra 1946. De bodde der til 1979. Huset var kommunal bolig fram til 2006, men har stått tomt etter at det ble solgt til private utbygger, sier riskabuen.
Møtested
Han forteller at det er mange ideer rundt den fremtidige bruken av huset.
- Utgangspunktet må være at huset skal kunne brukes av alle lag og foreninger i bygda, for eksempel til møtevirksomhet. I tillegg er det ønskelig å restaurere huset på en slik måte at vi kan vise fram hvordan et kommunehus fungerte i lokalmiljøet før i tiden. Kanskje kan vi sette i stand møterommet slik det så ut den gang kommunestyret hadde møter her. Dette rommet vil fungere både som en historisk utstilling, men også som et funksjonelt møterom som kan brukes den dag i dag.
Tunheim forteller at Jærmuseet har vist interesse for prosjektet.
- Vi har mange tanker for bruken, og oppfordringen til bygdefolket er å bli med på dugnad når den tid kommer, for å sette huset i stand.
Redaktør -