For 25 år siden begynte et lite industrieventyr for Tor Reidar Riska. I dag er Riska Sveis en etablert bedrift som har tilhold i et nytt og originalt bygg ytterst på kaien i Hommersåk.
Det er forsåvidt det samme om man knytter bedriftsnavnet til tettstedet Riska eller etternavnet til eieren. Men for eier og daglig leder Tor Reidar Riska er det viktig å ha arbeidsplassen nær hjemmet.
- Rent bedriftsøkonomisk ville det vært bedre å ligge på Forus, men nærhet til arbeidsplassen er noe jeg setter høyt, sier han. Riska må reise til Sandnes eller Forus for å få tak i deler til stålbedriften, men er likevel villig til å bruke de ekstra kronene det koster å ligge på Hommersåk. Fra kontoret sitt har Riska utsikt over fjorden både nord-, sør- og østover. Han er ikke utdannet arkitekt, men har likevel tegnet bygget selv. Det ser ut som fire sjøhus utenpå, men består av en kontorfløy og har selve stålverkstedet innendørs.
- Vi har fått gode tilbakemeldinger på bygget og sto dessuten for all byggingen selv. Det er en spesiell konstruksjon som bærer seg selv inni bygget, forteller han og peker opp mot det romslige taket i verkstedhallen.
- Det er mange som spør hva jeg har i ”de fire sjøhusene”, smiler han.
Startet på låve
Livsgrunnlaget for Riska Sveis er primært stålkonstruksjoner, trapper og rekkverk. Bedriften lager kun stålkonstruksjoner på oppdrag og kan derfor kalle seg en stålentreprenør.
- Se for deg at et nytt butikksenter skal bygges et sted – da er det vårt firma som tar seg av alle ståldelene der. Det er ganske omfattende, mener han. Oppdrag tikker inn fra flere steder i Norge, blant annet har bedriften levert rekkverket til Lysefjordbrua.
Men den store eiendommen ytterst på kaien har ikke alltid vært i stålbedriftens hender. Virksomheten startet først opp i små omgivelser. Tor Reidar Riska og kameraten Tor Bjerga startet opp under navnet Bjerga & Riska hjemme på låven til Jakob Bjerga, far til sistnevnte.
- Vi hadde det så trangt at vi måtte flytte maskinen utendørs. Etter et par år i låven fikk vi i 1979 leie plass hos Sandtransport i Vågen. Der skal det forresten bygges nytt i dag, skyter Riska inn. Han fortsetter:
- Først i 1983 ble bedriften aksjeselskap. Vi holdt til i de lokalene fram til 1990. Det året ble Sagen båtbyggeri lagt ut for salg – og det resulterte i at vi kjøpte hele selskapet med tilhørende eiendommer.
Doblet omsetningen
Rett over fjorden startet de to kameratene også med settefisk på Hestå bruk for 15 år siden. Bjerga hadde ansvaret for fiskedelen i tiårsperioden 1986-1996. Men for fem år siden ble dette anlegget solgt, og Bjerga solgte seg dessuten ut av stålentreprenøren. Da skiftet bedriften også navn til Riska Sveis og har gradvis gått over til å bli en familiebedrift. Både Tor Reidar Riska, kona og den ene sønnen deres er blant de ansatte som totalt utgjør ti personer. Men de er ikke alene på markedet.
- Ja, det blir mye jobbing. Jeg sitter ofte til langt utpå kvelden før jeg går hjem. Men vi har hatt en kraftig økning i omsetningen. Vi gikk opp fra en omsetning på 7 millioner til 12 millioner kroner fra 1999 til i fjor, sier den daglige lederen. I tillegg til selve ståldriften utøver man også service og reparasjoner av fritids- og yrkesbåter i tillegg til salg av båtutstyr.
- Men det hadde ikke vært nok å drive med båt alene. Da vi overtok her ute, valgte vi å fortsette med båtservice i tillegg, siden vi likevel har slippen. Jeg har dessuten båt selv, legger han til.
Sans for bilder
Tor Reidar Riska har sans for gamle bilder fra Hommersåk og pynter opp kontoret sitt med disse. Han har imidlertid ikke kommet så langt at alt henger oppe enda. Fra sin nye posisjon kan han se ned på sin gamle arbeidsbrakke rett ved båtslippen.
- Jeg hadde kontoret i den brakka i 13 år. Nå leies den ut til rekefiskerne, som bruker den til notbøteri og reparasjon av fiskeredskaper, forteller han.
Eivind Motland