Barn på tur - aldri sur

02.06.2006
Barn på tur - aldri sur
Malin Bergman (til venstre), Ine Solland, Andreas Jakobsen, Siv Nesse, Kristoffer Austad og Askepott har vært med på Kardemommebyfest i skogen. Nå gjør de seg klare til å spise popcorn.

Klokken er ett på ettermiddagen, men det er helt stille i Riskatun barnehage. På denne tiden av dagen ville man forventet å se masse barn løpende rundt og leke. Men her er det ingen barn som roper og hoier. Den eneste personen i lokalet er leder for barnehagen, Gunn Mattson. Hun forklarer:

- Vi har fasilitetene som en vanlig barnehage, men i 1998 la vi om til å bli naturbarnehage. Alle barna er ute på de forskjellige basene våre i området.

Barnehagen har tre grupper. To av dem er på hver sin faste base ute i skogen, mens den siste er på gården. Selve barnehagen har også litt gårdspreg. Her står en geit, noen kaniner. I den lille kjøkkenhagen er det i ferd med å gro fram både sukkererter og broccoli.

Vi vandrer opp mot den ene basen i skogen. Mattson forteller om barnehagens konsept.

- Som i vanlige barnehager er målet å fremme sosial kompetanse. Vi mener vi har den optimale måten å fremme dette på. Ute på basene har ikke ungene leker, derfor må de samarbeide om å finne på kjekk lek. Friluftsliv er i historisk sammenheng en viktig del av vår nasjonale identitet, her fremmer vi disse verdiene. Man må i tillegg erfare friluftsliv for å bli glad i det.

 

Kardemommeby

Oppe i skogen møter vi en vegg av stemmer og rop. Her er barna. I dag er det Kardemommebyfest, og ungene har alle malte ansikter.

- Jeg er røver, roper en gutt med påmalte skjeggstubber.

Etter hvert ser vi også flere stykk tante Sofie, løver og politimester Bastian. En god del av barna klatrer i et veltet tre. Det perfekte klatrestativ.

- Vi prøver å være en motvekt til kommersialiseringen av barndommen. Ungene kjøres jo rundt fra aktivitet til aktivitet. I skogen får leken en annen kvalitet. Barna er tvungne til å samarbeide. I barnehagen styrer lekene leken. Her ute er det, i forhold til inne, minimalt med konflikter. De ansatte trenger svært sjelden å ordne opp, sier Mattson.

 

Helseforebyggende

I tillegg til at barna leker bedre, er en slik type barnehage svært helseforebyggende. Det største problemet for barn i dag er inaktivitet. Her ute får ungene masse variert bevegelse, i ulendt terreng. Mattson forteller at koordinasjon og motorikk her utvikles på et tidligere stadium.

- Mellom syv og ti prosent av barn i Norge har motoriske problemer. Det er kjent at motorikk ligger til grunn for all annen utvikling, blant annet konsentrasjon. Vi opplever også en annen positiv bi-effekt. Det er at språkutviklingen ligger lenger framme hos disse barna.

Vel oppe på basen står en lavvo. Glade barn løper rundt og leker. Vi ser både disser og slengtau i krattet. Flinke foreldre som har vært med på dugnad, har bygget et do, laget stier og skal sette opp en taubane snart. Inne i teltet er det stille og dyp konsentrasjon. Rundt et bål her sitter barna og kikker mot sentrum. En stor jerngryte står over bålet. 

- Vi skal poppe popcorn, forteller barna begeistret.

Også geitekillingen Askepott er inne her. Askepott ble født i barnehagen, og barna fikk på den måten oppleve livets mirakel på nært hold.

 

Refleksjon og ettertanke

Mattson forteller at barna ikke tvinges til aktivitet ute i skogen. Refleksjon er også en viktig del av barnehagelivet:

- Hvis et av barna har lyst å ligge og kikke på himmelen, så får de lov til det. Vi har flytter oss mellom faste baser. Slik får barna oppleve syklusen og reflektere over endringene i naturen.  

Ungene er i blandede grupper fra ett til seks år. I år er de minste to, men til neste år skal det komme flere mindre barn.

- Da vil vi ta med disse barna. De må få være med i naturen, men selvsagt på egne premisser. Med bæremeis og det hele, sier Mattson.

Gryta med popcorn er klar. Ungene jubler. 

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...